Korrekturlæser: 
Billed behandling: 
Oversættelse: 

Pristjek på http://www.pricerunner.dk 
Produkt udlånt af: MSI
DK distributør: n/a

Software:



Da softwaren til dette kort er den samme som til de to tidligere socket 939 MSI bundkort, som har været testet her på siden, har jeg lånt afsnittet om software fra Woodgnomes artikler om disse.

MSI CoreCenter:



Det første program jeg vil kigge nærmere på, er MSI CoreCenter, som skal bruges sammen med CoreCell chippen. CoreCenter fungerer som de fleste PC health monitors og man kan overvåge blæserhastigheder, spændinger og temperaturer. Der kan selvfølgelig også indstilles ved hvilke temperaturer en alarm skal gå i gang eller ved hvilken blæserhastighed i tilfælde af, at en blæser går i stå.

Derudover kan man med CoreCenter også overclocke bundkortet, men ClockGen er det ikke og man må nøjes med de indstillinger, som MSI har fastsat og dermed et maksimalt overclock på 11%.


MSI DigiCell:



DigiCell lyder til også at have noget at gøre med CoreCell, men helt rigtigt er det nu ikke. DigiCell bruges derimod til at tage sig af diverse indstillinger vedrørende forskellige enheder på bundkortet, f.eks. lydkortet og så kan man selvfølgelig starte CoreCenter fra DigiCell.


MSI Live Update 3:



En anden ting der kan startes fra DigiCell er MSI Live Update 3. Med Live Update tages du til et HTML interface, hvor du kan søge efter nye drivere online til både bundkort og grafikkort, MSI utilities og BIOS updates. Er der nye udgaver kan man via Live Update installere disse. Det smarte er selvfølgelig, at hele processen foregår automatisk, frem for at man selv skal sidde og lede efter den rigtige driver eller BIOS udgave.


Norton Internet Security:



Til at beskytte dig mod spam, adware og vira mens du surfer på The World Wide Web har MSI valgt at bundle Nortons Internet Security pakke. Som I kan se på billedet virker det ganske fint.


MSI Utilites:



3 mindre programmer er det også blevet til - jeg nøjes med at citere den medfølgende beskrivelse af disse:

  • PasswordKeeper: PasswordKeeper will make sure you never forget the password of mail accounts, web sites, secure files, etc.

  • MSI SecureDoc: SecureDoc is a program that could allow you to encrypt the files easily.

  • MSI LockBox: A security program designed for the Windows user.





  • BIOS





    BIOS på MSI K8N Diamond Plus er af typen AMI, med et layout de fleste kender. Man skal dog ikke ind under Advanced Chipset eller lignende for at finde de interessante instillinger, de findes alle under Cell Menu, som styrer den førnævnte CoreCell. Det er derfor også kun denne Cell Menu, jeg vil gå nærmere ind på.



    Sådan ser det ud, når man går ind i Cell Menu. Første afdelingen er cpu'en, hvor man kan indstille cpu frekvensen mellem 200 og 450 - hvilket er rigeligt. Herunder kan man stille på spændingen til cpu'en, som kan sættes op til 0,75V over standard.

    Nedenunder kan man stille på Memory Clock, som kan sættes til 1/1, 5/6, 2/3 og 1/2 gange cpu-frekvensen. DDR spændingen kan stilles mellem 2,6V og 3,2V- og dette er uden at flytte på den førnævnte jumper, som giver adgang til højere spændinger. Ved at flytte den kan man komme op på 4,1V.

    Nederst kan man stille på frekvensen til PCI Express, som normalt skal ligge på 100MHz, men som kan sættes op til 148MHz, og spændingen kan indstilles fra 1,5V til 1,85V.

    Derudover er der 5 undermenuer, vi skal se nærmere på.



    CPU Frequency Configuration giver mulighed for at indstille CPU multiplier fra 5 til 25 (selvom AMDs cpu'er normalt er låst opadtil), og man kan indstille CPU spænding - men normalt ikke til mere end 1,45V.



    I menuen Memory Configuration findes alle tænkelige og, for mig, utænkelige muligheder for at tweake sine RAM. Jeg fik det vist talt til 23 punkter i denne menu. Det kan så også gøre det lidt uoverskueligt, fx vidste jeg ikke, at jeg skulle ind under CMD-ADDR Timing Mode for at vælge mellem 1T og 2T.



    I Hyper Transport Configuration kan man vælge, om HT-frekvensen skal øges i takt med cpu-frekvensen, eller om den skal ligge fast, og man kan indstille frekvensen mellem 200MHz og 1000MHz. Desuden kan man regulere spændingen til Northbridge mellem 1,2V og 1,5V.



    D.O.T. Control Function lader én overclocke cpu, chipset og memory automatisk, med mellem 1% og 15%. Til sidst er der menuen Spread Spectrum Configuration, hvor man kan bestemme spread for både cpu, PCI Express, SATA og HT.
    Chromatoner
     
    Overclocker
    Tilføjet:
    15-05-2006 19:46:31
    Svar/Indlæg:
    16/2
    Jeg mener, det er en mangel i reviewet, at læseren ikke får svar på, hvad den særlige lydchip betyder for bundkortet? Er lydchippen anbefalelsesværdig, og er den bedre, end hvad markedets øvrige udvalg af nForce4-chipset kan byde på? Triste AC'97-løsninger har jo hidtil præget nForce4/SLI-chipset... :x

    Ydermere kommer anmelderen i det teoretiske afsnit ikke ind på, hvad den anderledes opbygning (med en egentlig nordbro og sydbro - hvorimod øvrige nForce4/SLI "chipset" har været single-chip-løsninger) har af komplikationer... Jeg er heller ikke helt glad for, nForce4 SLI X16-chipsettet beskrives som værende hele to chipset - dette er decideret forkert! Der er tale om et chipset, hvorimod tidligere nForce4/SLI-baserede bundkort har været enkelt-chip-løsninger - det er dog blot en dårlig vane, at enkelte hardwaresider har benyttet begrebet "chipset".

    Jeg håber, I kunne bruge min trods alt konstruktive kritik! ;)



    flecks1
     
    Overclocker
    Tilføjet:
    15-05-2006 19:58:55
    Svar/Indlæg:
    3/0
    noget af det syntes jeg lyder fair nok, men om den korrekte betegnelse er chip eller chipsæt......det syntes jeg ikke er andet end ordkløvere.

    syntes størstedelen af artiklen er udemærket ;)



    Stensgaard
     
    Elitebruger
    Tilføjet:
    15-05-2006 21:43:18
    Svar/Indlæg:
    2620/327
    #1 Jo tak, det kan jeg da - konstruktiv kritik er altid velkommen :)

    Hvad chipset-afsnittet angår, er det ikke mig, der har skrevet det - som det fremgår øverst, er det hugget fra en anden - men du har nok ret.

    Hvad lydkortet angår, så beklager jeg, hvis det ikke er gjort klart nok. Men som jeg har skrevet under specifikationer, er det et Sound Blaster Audigy SE, der er indbygget. Og det er ikke AC'97. Hvordan et Audigy SE så yder, ved jeg ikke - jeg har ikke prøvet det, og jeg har ikke andre nyere lydkort at sætte det op imod. Men det er altså et "rigtigt" lydkort, der er indbygget, ikke det sædvanlige bambus.



    Nautious
     
    Overclocker
    Tilføjet:
    23-05-2006 21:02:52
    Svar/Indlæg:
    37/14
    Hey... kan se at der bliver skrevet at der muligvis kan blive prob med cpu kølere... nogen som har dette bundkort, som kan be- / afkræfte om NorthQ's store UFO køler kan sidde på dette bundkort??