Test: Linksys WRT300N og Linksys WPC300N

Netværk d.  24. august. 2007, skrevet af Klavs S 10 Kommentarer.  Vist: 11533 gange.

Korrekturlæser: 
Billed behandling: 
Oversættelse: 

Pristjek på http://www.pricerunner.dk 
Produkt udlånt af: Linksys
DK distributør: Linksys
Linksys fortsætter med deres klassiske interface, der for eksisterende Linksys-brugere er velkendt, men for nye brugere kan det virke en anelse forvirrende. I takt med at Linksys får tilføjet flere og flere funktioner, begynder det nemlig at knibe med overskueligheden.
 
Linksys benytter et vandret bånd med menupunkterne ”Setup”, ”Wireless”, ”Security”, ”Access Restrictions”, ”Apllications & Gaming” og endelig ”Status”. Umiddelbart ikke helt ulogisk, men menupunkterne overlapper ofte hinanden og det kan nemt forvirre nye brugere. Et klassiske eksempel er at skal man indstille sikkerheden for sit trådløse netværk, så skal man ikke vælge ”Security” for det punkt indeholder kun sikkerhedsindstillinger for routerens ikke-trådløse del. Derimod skal man vælge ”Wireless” og derunder finder man indstillinger for sikkerhed i det trådløse netværk. Mere logik kunne ønskes, men man lærer hurtigt Linksys’ logik (eller mangel på samme).
 

 
Når man logger ind får man til gengæld hurtigt en vigtig information – øverst i højre hjørne fortælles det på forsiden, hvilken firmware-version som routeren har. Nemt for brugeren og endnu nemmere for de personer, som skal yde support på produktet, da man i en telefon (eller en anden remote placering) forholdsvis nemt kan få brugeren til at se hvilken firmware routeren er udstyret med.
 
Man starter i ”Basic setup”, der for langt de fleste brugere slet ikke behøver at ændres. Her finder man dog muligheder for eksempelvis at fravælge DHCP, definere antallet af forbindelser og hvilken IP-adresse, som routeren skal starte fra.
 

 
Routeren understøtter DDNS, som giver mulighed for at fastlægge vært og domæne selvom man som bruger ikke har en internetforbindelse med fast IP-adresse.
 

 

 
”Wireless” giver mulighed for at give netværket en SSID – som naturligvis også kan skjules, hvis man ønsker dette. Dertil kan man vælge, om der skal køres 802.11b, 802.11g, draft 802.11n eller en blanding af disse.
 
Ydermere får man mulighed for at vælge om man vil benytte 20MHz båndet eller en Wire-udgave, hvor 40Mhz benyttes.
 

 
Indstillingerne for sikkerheden på det trådløse netværk findes altså under ”Wireless”. Her får man mulighed for alt fra WEP til WPA2. Der kan vælges sikkerhed via en RADIUS-server, men langt de fleste vil uden tvivl opnå fin sikkerhed ved at benytte WPA med en Pre-Shared Key (WPA PSK).
 

Der er naturligvis også mulighed for at benytte MAC-filtrering, hvor man enten kan tillade eller afvise bestemte MAC-adresser.
 

Avancerede muligheder er der bestemt også. Her kan de mere avancerede brugere hurtigt få deres lyst styret. Man får blandt andet mulighed for at begrænse transmission rate.

Under ”Security” kan man blandt andet slå routerens indbyggede firewall fra.

Man får også mulighed for at oprette VPN-forbindelser uden om routerens firewall. Routeren understøtter muligheden for IPSec, L2TP og PPTP protokoller.

Brugeradfærd kan også begrænses, således at man kan indføre skemaer for hvilke sider og adresser, som brugerne skal have adgang til. Routeren kan rumme flere forskellige skemaer og man kan sætte tidsintervaller og bestemte ugedage, hvor de forskellige politikker skal anvendes.

I samme åndedrag får man også mulighed for at begrænse brugernes adgang i forhold til visse applikationer. Eksempelvis FTP-adgang, POP3-adgang og lignende.

Naturligvis tilbydes der også port forwarding igennem routeren.

Enten som single ports eller port range forwarding.

En rigtig fin feature er QoS (Quality of Service), der lader brugeren give bestemt trafik en højere prioritet. Eksempelvis til internet-telefoni, hvor samtaletrafik prioriteres over den øvrige netværkstrafik.

Endelig er der indstillinger for administration, hvor man eksempelvis kan skifte routerens password og meget andet.

Og til sidst status-siden, der fortæller om diverse adresser og giver mulighed for at fornye IP-adressen samt se firmware-version, tid og hvilken MAC-adresse, som man har forbundet sig via.
beatmore
 
Elitebruger
Tilføjet:
26-08-2007 00:01:24
Svar/Indlæg:
3943/44
Det var da en skam at de har skiftet chipsæt, det er i hvert fald helt at sikkert at jeg ikke køber sådan en. Da det ikke er muligt at installere alternativt firmware på den.

Storebroren WRT350N er nok også ved at være de 400 ekstra værd med gigabit lan, og USB port, som kan bruges til netværk storage.

Men jeg tror ikke at N bliver en succes, da det har taget alt for lang tid at få den vedtaget.

Min næste router bliver da helt sikkert en buffalo WHR-G125, en en 54mbits model, den billigste der kan køre med DD-wrt.
Så må vi se hvad næste generations wlan kan.


Klavs
 
Elitebruger
Tilføjet:
26-08-2007 11:51:03
Svar/Indlæg:
437/341
Blot til generel orientering, så vil vi snart være klar med en test af "lillebror-modellen" WRT150N fra Linksys. Vi glæder os bestemt til at se, hvad den kan tilbyde i forhold til de allerede testede løsninger.


chr22
 
Overclocker
Tilføjet:
26-08-2007 15:49:48
Svar/Indlæg:
159/21
er jeg den eneste der ikke kan forstørre billederne?


lerbech
 
Superbruger
Tilføjet:
27-08-2007 09:21:45
Svar/Indlæg:
186/28
#3 nej jeg kan heller ikke.

Har i testet hvordan bla dect telefoner og bluetooth, påvirker overførselshastigheden.


Klavs
 
Elitebruger
Tilføjet:
27-08-2007 09:46:23
Svar/Indlæg:
437/341
#3

Det skal vi lige få kig på

#4

Vi har testet i et almindeligt hjemmemiljø, hvor der står en DECT telefon og er en mobiltelefon med Bluetooth i nærheden. Fælles er dog at ingen af disse har været talt i under testen. Ellers er målet at vi så vidt muligt får et testresultat, der skal afspejle de forhold, som vores brugere vil opleve produktet under (hvilket vil sige et hjem med sådanne produkter). 🙂


Klavs
 
Elitebruger
Tilføjet:
27-08-2007 10:53:24
Svar/Indlæg:
437/341
#3 & #4

Så skulle billederne virke efter hensigten. 🙂


lerbech
 
Superbruger
Tilføjet:
27-08-2007 16:03:12
Svar/Indlæg:
186/28
#5 oki de tests vi har lavet på arbejdet viser bare at BT og DECT har ret stor indflydelse på dataoverførselshastigheden på Wifi udstyr, og at wifi er med til at sætte en ret lav grænse for antallet af dect og BT systemer man kan ha i et område hvis dækningen skal være god, men det er jo mere et problem i virksomheder end i private hjem, men det kunne lækkert hvis der også blev set på det. 😛


Klavs
 
Elitebruger
Tilføjet:
27-08-2007 23:16:41
Svar/Indlæg:
437/341
#7

Det lyder spændende - er det noget du kan fortælle mere om og hvilke erfaringer I har gjort jer?

I vores tilfælde har vi blot prøvet at simulere et almindeligt miljø i et privat hjem, men jeg vil meget gerne se om jeg fremover oplever en forskel i eksempelvis hastighed. Med hensyn til dækning så tvivler jeg på at det kan simuleres til at give et brugbart resultat, da dækningen ofte overstiger størrelsen på husstanden med moderne trådløse netværk.


lerbech
 
Superbruger
Tilføjet:
28-08-2007 08:25:29
Svar/Indlæg:
186/28
#8 ikke her 😉 men over mail kan jeg jo nok afslører lidt om vore opdagelser og vores planer i den retning


Klavs
 
Elitebruger
Tilføjet:
28-08-2007 09:07:16
Svar/Indlæg:
437/341
Super - jeg har lige sendt dig en PM med min mail-info. 🙂