Konklusion
Nu er kortet er blevet vendt og drejet, gennemtestet og vejet; er kortet sin vægt værd, eller er det blevet vægtet for let?
Som jeg skrev i starten af anmeldelsen, er grafikkort brancen benhård. Og det er ingen tvivl om, at HD2900GT på ingen måde er et officielt modspil til konkurrenten, men nærmere R600's sidste stik. Men der er faktisk mange positive ting at sige om kortet. Heriblandt at kortet generelt set yder fint, og formår at give 8600GTS seriøse smæk i visse applikationer. Dog mangler kortet desværre, at levere en overbevisende ydelse som helhed, da vi så det udvise svaghed i nogle spil.
Men så er der jo også, ej at forglemme, det enorme overclock-potentiale(!). 30% ekstra MHz på kernen og 38% på rammene ligeså taler for sig selv, og er helt enestående - i sandhed en fornøjelse at lege med. Lad os tage en opsummering og konkludering i de enkelte kategorier.
Teknologi/Innovation: 4
Selvom R600 er ved at være en anelse støvet, gemmer der sig stadigvæk nogle gode teknologier i kortet. Vi har HDMI, DirectX10, OpelGL 2.0 samt PixelShader 4.0, og så har kortet, i modsætning til HD2600XT og 8600GTS en 256bit RAM-bus - noget vi ikke rigtigt har set på grafikkort i denne prisklasse før, udover HD3850 og 8800GT, som i store træk næsten ikke er til at få fat på. Så det er altså ikke fordi, at HD2900XT er en sinke på området.
Til gengæld bruger kortet en del mere strøm end sine forgængere, omkring 30Watt i 2D og 40Watt i 3D, hvilket er på bekostning af en blanding mellem 80nm-teknologien og de utroligt mange transistorer, som AMD/ATi aldrig slap helt godt fra.
Bundle/Tilbehør: 3
Bundlen er i og for sig udmærket. Der medfølger 2 stk DVI->VGA converters, en TV-out dongle, en DVI -> HDMI converter og en CrossFire bridge. Derudover er der en CD med drivers, samt Club3D's "PowerPack" indeholdende PowerDVD, -Director, -Producer, samt Medi@Show. Det eneste jeg savner er faktisk en 6/8pins><Molex converter, der ville være på sin plads, når nu det er et kort rettet mod folk der måske ikke har den allernyeste PSU med dertilhørende tilslutningsmuligheder. Hvis karakteren skulle helt op at ringe, skulle der også have medfulgt et spil. Men et eller andet sted skal sparekniven jo skære.
Design/Layout: 3
Personligt kan jeg faktisk rigtig godt lide kortets look rent kosmetisk. Det ligner en voldsom dræber, og ligner til forveksling et highend kort - lidt blingbling. Men dette ændrer ikke på, at kortet er en Goliat iblandt David'er i sin kategori. Tager vi 8600GTS'et i betragtning, virker HD2900GT næsten latterligt stort. Og selvom den flotte dualslotkøler med kobberheatsink har et stort potentiale, formår Club3D ikke at udnytte dette. Kortet larmer en del, og det til trods for, at kortet ikke umiddelbart bliver specielt varmt. Bedre blæserstyring ønskes, tak.
Software/bios: 3
Det controlcenter der er tilknyttet hele HD2000-serien er virkelig behageligt og overskueligt at arbejde i. Tidligere illustrationer var også svære at tyde, og så var programmet utroligt tungt. Jeg synes faktisk at ATi har fået rettet op på de fleste af skavankerne. Det er godt nok ikke så flot opbygget. Men hellere det end at det er langsomt.
Men selvom driveren i sig selv er udmærket, er der jo lige det med understøttelsen. I skrivende stund understøttes HD2900GT udelukkende i driveren der ligger på CD'en, og altså ikke de officielle Catalystdrivere. Var det fordi kortet var splinternyt, var det fuldt ud forståeligt. Men da HD2900GT er et beskåret HD2900XT, og da GT samtidigt ikke er helt nyt, finder jeg den manglende understøttelse underlig. Især fordi GT'et ikke figurer på AMD/ATi's egen side spekulerer jeg lidt på, om officielle drivere til kortet overhovedet vil komme indenfor en overskuelig fremtid.
Ydelse: 4
Ydelsen er generelt ganske fin, set i forhold til sine modstandere. Desværre klarer HD2900GT sig ikke lige overbevisende på alle punkter. Eksempelvis i Call of Duty 4, hvor det overdimensionerede kort bliver trynet af det lille 8600GTS. Til gengæld er vi også ovre i den helt anden boldgade, såsom DoomIII og Company of Heroes, hvor HD2900GT viser hvem der bestemmer, og virkelig yder rigtig godt. Men det er desværre lidt svært, at rose ydelsen til skyerne, nu hvor kort som HD3850 kommer med nogenlunde samme prismærke.
Til gengæld har kortet et helt enestående og fantastisk overclock-potentiale, som ikke kan andet end at trække op i karakteren. For overclocker man kortet, i vores tilfælde med hhv. 30% på grafikprocessoren og 38% på rammene, resulterer det nemlig i et ganske fornuftigt ydelsesspring. Hvilket næsten bringer ydelsen helt op i 8800GTS-klassen. Har man tænkt sig at overclocke, er Club3D's HD2900GT altså helt klart et kig værd.
Pris: 3
Prisen er egentlig meget rammende på kortet. Det koster omtrent det samme som 8600GTS, og yder generelt set bedre - især hvis man medregner OC-potentialet. Havde anmeldelsen her været skrevet for en måned eller 2 siden, havde det helt sikkert klaret sig fantastisk i denne kategori. Men igen, så står HD3850, og nu også snart 8800GT256, klar i kulisserne til at tage over for den aldrende R600-chip. Men alligevel er et pænt 3-tal, helt klart på sin plads.
Test: Club3D Radeon HD2900GT
Innovation / Teknologi | 4 |
Bundle - Tilbehør | 3 |
Design - Layout | 3 |
Software - BIOS | 3 |
Ydelse | 4 |
Pris | 3 |
| |
Samlet | 66% |
Læs om vores forklaring på ratingen
herRead about our ratings
here