Test: Asus F9s bærbar

Bærbare d.  05. december. 2007, skrevet af @ngler 5 Kommentarer.  Vist: 10417 gange.

Korrekturlæser: 
Billed behandling: 
Oversættelse: 

Pristjek på http://www.pricerunner.dk 
Produkt udlånt af: ASUS
DK distributør: Rosenmeier

 Chipsæt

 Asus F9S erm som mange andre bærbare i øjeblikketm udstyret med Intels PM965 chipsæt. P står for performance og M for mobile - 965 viser at chippen er familie med de mange andre 965 chipsæt. Asus har så valgt at kombinere PM965 med Intels ICH8M sydbro, hvilket giver en del features.

 
 
PM965 giver FSB hastighederne 533/800 MHz og RAM hastighederne 533 og 667 MHz. RAM typen er DDR2 (SoDIMM) og disse kan køre i dual channel. Chipsættet understøtter maks 4 GB, men i den testede bærbar er det maks 2 GB, formodentlig fordi der to RAM slots i alt.
 
Der er en 16x PCI express lane til ekstern grafik, som også kan bruges til video capture. Der er selvfølgelig også mulighed for integreret grafik (Intel X3100). Asus har dog valgt at bruge nVidias GeForce 8400M G. Af mulige outputs af videosignal er der VGA, HDMI, DVI, LVDS og analog TV - F9S kan bruge VGA og HDMI.
 
ICH8M southbridge eller I/O hub, kært barn har mange navne, står for mange af de features man kan glæde sig over:
 
4965AGN står for den trådløse del. Af mystiske og belastende årsager har Asus (ligesom så mange andre) valgt at disable N (draftN) delen af det trådløse netværk.
 
Der er også blevet plads til 1 Gbit netværk, hvilket er en rar ting når det skal gå lidt stærkere. 3 SATA porte understøttes også (op til teoretiske 3,0 Gb/s), ekstern SATA er dog udgået i mobile versionen af ICH8 , det ændrer dog ikke ved at eSATA via et adapter kan sættes til en almindelig SATA port. Hele 10 USB 2.0 porte er en mulighed. Den aldrende PATA standard er der en port til.
 
Intels Storage Matrix med RAID 0,1 og Intels AMT (Active Management Technology) er begge to ting som ikke understøttes i ICH8M, men i storebroderen ICH8M-E - noget de fleste hjemmebrugere vil bekymre sig mindre om. Ellers understøtter ICH8M Intel High Definition lyd.
 
 
Asus har valgt at bruge nVidias GeForce 8400 M G grafikchip. 8400M G er den mindste i nVidias nye 8xxx mobile serie. Dette betyder interessante features som DirectX10 shader 4.0 support, PureVideo der bl.a. har h.264, WMV9 og MPEG2 hardware decoding.

 

 


 Software

Splendid softwaren er et slags program der ændrer kontrast og lysforhold og kan ændres via en genvejstast.
 

 

Lifeframe er Asus' program til optagelse af billeder, video og lyd.
 

 

Power for phone er et program man kan bruge til at ringe enten via modem eller via Skype. Selvfølgelig kan det startes via en genvejstast.
 
 
NB Probe er en gammel kending for Asus-brugere og kan bl.a. vise temperatur etc.
 
Asus Data Security Management (ADSM) er et program fra Asus, hvor man kan kryptere sine filer. Man kan både gøre dette via højreklik på filen eller køre et program hvor man gemmer i forskellige mapper. For at åbne filen kan man dekrypte filen eller logge ind i ADSM. Det er lidt ærgerligt at ADSM ikke popper up hvis man åbner en krypteret fil, der f.eks. får Adobe reader til at give en fejlbesked når man prøver at åbne filen.
 
 
 
Backup wizard er at lave en backup af filer til en krypteret pakke.
 
 
LiveUpdate er et lille utility der automatisk henter drivere til ens PC. Desværre lykkedes det mig ikke at få det til at virke i Vista i testperioden, hvilket dog formodentlig skyldes firewall'en.
 
 
Nero 7 brændeprogram er også inkluderet i softwarepakken, desværre ikke version 8.
 
 
Microsoft Office 2007 findes som en 60 dages prøveversion som på mange andre Vista maskiner. Man kan så altid installere OpenOffice i stedet for.

 

@ngler
 
Redaktør
Tilføjet:
10-12-2007 14:21:06
Svar/Indlæg:
4033/364
#1
jep billederne er ikke optimale - man kunne godt ønske sig nogle pr-billeder fra Asus, men det var ikke tilfældet og har ikke lige et fotostudie til rådighed ☹

Er da ked af at høre du mener at testen er jappet igennem, da der er rigtig mange timers arbejde bag testen. Rigtigt nok at Asus staves med stort og MHz kontra mhz, begge er dog ikke meningsforstyrrende. Fejl kan jo ske for selv den bedste... "osv sov osv osv" - desuden er der . i osv. 😛


freehelp
 
Overclocker
Tilføjet:
10-12-2007 15:58:42
Svar/Indlæg:
53/3
Nu er det ikke mig, som er tester, og mine stavefejl har ikke betydning for en skare :)
Hvad angår MHz vs. mhz, så er der sgu da MEGA forskel!

Billeder - så kan man altså godt tage bedre billeder med billige kameraer end der er tale om her. Flere er jo totalt utydelige


@ngler
 
Redaktør
Tilføjet:
10-12-2007 17:46:23
Svar/Indlæg:
4033/364
#3

Pointen var bare at det er nemt at lave småfejl, men uden at det går ud over betydningen - jeg er ikke bekendt med om MHz og mhz betyder forskellige ting, rigtigt nok at den korrekte forkortelse er MHz (modsat MB og Mb) , men jo det er jo en Mega forskel. :)

Jeg er heller ikke tilfreds med billederne, men det var desværre det der var muligt med den deadline der var (enkelte af billederne er faktisk taget med et prof Nikon SLR), de andre skyldes en smoothing pga. for høje ISO hastigheder (pga. lysforholdene) da blitzen ikke skulle lave "hvide pletter". - skulle nok havde brugt en fill blitz i stedet for, point taken.



freehelp
 
Overclocker
Tilføjet:
10-12-2007 19:15:31
Svar/Indlæg:
53/3


@ngler
 
Redaktør
Tilføjet:
11-12-2007 06:21:20
Svar/Indlæg:
4033/364
nemlig..

hmm går der ikke 1024 bits på en kilobit ??? (medmindre man bruger SI præfix)

for så passer deres udregning ikke... 10Mb = 1.310.720 bytes