Test: Asus F9s bærbar

Bærbare d.  05. december. 2007, skrevet af @ngler 5 Kommentarer.  Vist: 10457 gange.

Korrekturlæser: 
Billed behandling: 
Oversættelse: 

Pristjek på http://www.pricerunner.dk 
Produkt udlånt af: ASUS
DK distributør: Rosenmeier

 Design

Asus F9S er en af de mindre bærbare på markedet, men langt fra den mindste. Asus kalder selv F9S for portable - det sætter selvfølgelig krav for at man kan tage F9S med på farten. Altså en rigtig pendler bærbar.

 

 

I/O porte er der en del af:

Fronten

På fronten er der et lille elegant blanding af diverse status dioder for Wifi, Bluetooth, power on, lade, harddisk, numlock og capslock. Samtidig er der en skydeknap der slukker og tænder det trådløse og bluetooth.

 

 

Venstre side

Her glæder F9S med ikke kun VGA output, men også HDMI, et stort plus hvis man f.eks. har et TV med dette. På venstre side er der også nogle massive kølehuller, hvor der sidder en køler inden bagved.

 

 

Der er også blevet plads til en USB port, en SD/MMC/MS/ MS pro kort læser (kan også tage HCSD) og en PCI expressport. Det skal bemærkes at der IKKE er en PCMCIA port på F9S.

 

 

Højre side

Her er det den kombinerede DVD/CD-RW der hersker. Ellers er der et kombineret SPDIF / øretelefon minijack stik samt mikrofon-indgang (F9S har indbygget mikrofon). 56K Modem og en LAN port blev der også plads til.

 

 

Bagside

Her sidder de to sidste USB porte (der er tre i alt), strøm og en kensington lock port.

 

 

Skærm

Her sidder et 240 graders webcamera i toppen. Det er helt klart en fordel at kameraet kan tippes, da man så ikke er tvunget til at have skærmen i en bestemt vinkel. Udover dette kan F9S præstere to højttalere. Mikrofon er også indbygget (lidt underligt, men den engelske manual har placeret den et andet steds, men vi vover skindet og siger den sidder lige til højre for kameraet.

 

 

Samlet set så har F9S det meste, men eksempelvis, eSATA , firewire og især en PCMCIA port ville være en ekstra plus.

Design generelt

Tastaturet virker som om man har prioriteret at bogstaver og tal er større end resten, da sekundære taster som F-tasterne , pagedown mm. er noget mindre. Ellers skal det bemærkes at Asus er stor tilhænger af genvejstaster som kræver at Fn tasten er holdt nede. Det er måske en smagssag, men over tasterne er der masser af plads til genvejstaster. De to eneste genvejstaster der blev plads til er til Wifi/Bluetooth tænd og sluk samt til strømprofiler (der styrer strømforbruget) .

 

 

Touchpadden er stilfuld med en aluminiums ramme der også munder ud i de to knapper. Der er dog desværre ikke scroll knap man umiddelbart kan læse om i manualen - hvilket dog i praksis viste sig at være. Alt efter overbevisning, så kunne jeg godt savne en trackpoint, da denne er noget nemmere at styre når toget bumler der udad.

 

 

Ved siden af touchpadden, så har Asus vist fået rabat på klistermærker, da venstre side er overklistret med alle mulige mærkater. Der er faktisk to der fortæller at der sidder et nVidia 8400m G inden i. Lidt underligt, så står hovedspecs som skærmstørrelse, RAM størrelse, wifi, HDD, DVD drev og endda hvilket OS der er for-installeret. Der ser noget billigt ud, men kan da heldigvis formodentlig tages af (Intel Core2Duo inside klistermærket har endda en Peel here anvisning) :-)

 

 

Over tastaturet har Asus prøvet at lave et grafitlook, hvilket ser ret godt ud, sammen med tænd/sluk knappen samt genvejstasten til strømstyringen. Man kan dog undre sig hvorfor Asus har brugt denne plads bedre, da det ville være oplagt.

Skærmen er med sine 12,1" relativ lille, men har en rigtig god opløsning med sine 1280x800 wide dog ikke 16:9, men 16:10. Udover den gode opløsning, så kan det undre at selve skærmen langt fra fylder hele låget. Det virker til at Asus godt kunne have presset en 13,3 eller 14" ned, hvilket dog formodentlig ville have krævet mere strøm og gøre F9S noget tungere.

Skærmen, eller låget hvis man vil, overrasker ved at mangle en relativ god feature som er set på bærbare i generationer. Faktisk set på selv en 486 80MHz Toshiba bærbar. Det er en lås til skærmen der forhindrer at skærmen ikke bliver åbnet under transport og derved kan blive ridset. Hvorfor netop denne feature mangler er en gåde, men det må formodes at Asus's teknikere ikke har ment den var vigtig.

@ngler
 
Redaktør
Tilføjet:
10-12-2007 14:21:06
Svar/Indlæg:
4033/364
#1
jep billederne er ikke optimale - man kunne godt ønske sig nogle pr-billeder fra Asus, men det var ikke tilfældet og har ikke lige et fotostudie til rådighed ☹

Er da ked af at høre du mener at testen er jappet igennem, da der er rigtig mange timers arbejde bag testen. Rigtigt nok at Asus staves med stort og MHz kontra mhz, begge er dog ikke meningsforstyrrende. Fejl kan jo ske for selv den bedste... "osv sov osv osv" - desuden er der . i osv. 😛


freehelp
 
Overclocker
Tilføjet:
10-12-2007 15:58:42
Svar/Indlæg:
53/3
Nu er det ikke mig, som er tester, og mine stavefejl har ikke betydning for en skare :)
Hvad angår MHz vs. mhz, så er der sgu da MEGA forskel!

Billeder - så kan man altså godt tage bedre billeder med billige kameraer end der er tale om her. Flere er jo totalt utydelige


@ngler
 
Redaktør
Tilføjet:
10-12-2007 17:46:23
Svar/Indlæg:
4033/364
#3

Pointen var bare at det er nemt at lave småfejl, men uden at det går ud over betydningen - jeg er ikke bekendt med om MHz og mhz betyder forskellige ting, rigtigt nok at den korrekte forkortelse er MHz (modsat MB og Mb) , men jo det er jo en Mega forskel. :)

Jeg er heller ikke tilfreds med billederne, men det var desværre det der var muligt med den deadline der var (enkelte af billederne er faktisk taget med et prof Nikon SLR), de andre skyldes en smoothing pga. for høje ISO hastigheder (pga. lysforholdene) da blitzen ikke skulle lave "hvide pletter". - skulle nok havde brugt en fill blitz i stedet for, point taken.



freehelp
 
Overclocker
Tilføjet:
10-12-2007 19:15:31
Svar/Indlæg:
53/3


@ngler
 
Redaktør
Tilføjet:
11-12-2007 06:21:20
Svar/Indlæg:
4033/364
nemlig..

hmm går der ikke 1024 bits på en kilobit ??? (medmindre man bruger SI præfix)

for så passer deres udregning ikke... 10Mb = 1.310.720 bytes