Test: Asus F9s bærbar

Bærbare d.  05. december. 2007, skrevet af @ngler 5 Kommentarer.  Vist: 10455 gange.

Korrekturlæser: 
Billed behandling: 
Oversættelse: 

Pristjek på http://www.pricerunner.dk 
Produkt udlånt af: ASUS
DK distributør: Rosenmeier

Testen

Asus F9s blev testet imod følgende maskine:

Lenovo T61-7663
- Core2Duo 2,2 GHz
- 1GB RAM
- Windows XP Pro SP2
- nVidia quadro NVS140
- 14,1 widescreen 1440x900

Benchmark

Sisandra

 

 

 

T61eren er F9Seren overlegen , hvilket dog primært skyldes at CPU'en er C2D 2,2 GHz mod F9serens 2,0 GHz. Harddiskperformance er dog omvendt en del bedre for F9S.

Batteri

 

 

 

F9S kan lige akkurat klare en DVD film på batteri, men heller ikke meget mere. Det skal dog bemærkes at Asus' batteristyring har en tendens at skrue godt op for lyset når man ser en DVD film, selvom man ikke har bedt den om dette. BatteryEater viser stort set samme billede, dog havde F9S / Vista i nogle af de test runs en tendens til at næsten at slukke skærmen og bare lade programmet køre uden at rende billedet som BatteryEater viser. Det gav levetid på næsten 3 timer, men omvendt så står maskinen også stort set idle. I den anden graf, er det også tydeligt at se, at F9S performer noget mindre når den sparer strøm end T61eren. Dette er både skidt og godt, da hvis man ikke har brug for performance så er det spildte kræfter. Man kan få et større batteri til F9S, hvilket måske bør overvejes, men så ryger vægten omvendt også op.

3Dmark

 

Lidt overraskende, så kan F9S's GF8400M G ikke måle sig med Quadro NVS 140 som T61 bruger.

PCMark

 

Igen, T61 har en hurtigere CPU og et hurtigere grafikkort, så Asus F9S taber igen. Omvendt så er T61'eren lige en tand større og koster en del mere.

Dagligt brug

En bærbar som Asus F9S er, med sine små ydre mål, en oplagt partner på farten. Og det var netop hvad F9S blev udsat for. Adskillige timers dagligt brug i disse dejlige tog fra De Danske Statsbaner, der med sit engagement for test af hardware, gjorde testperioderne længere end planlagt.

Testen er subjektiv og bliver, i nogen grad, påvirket af testerens fysiske natur. Hvilket også påvirker hvor ergonomisk F9S virker i forhold til testeren.

Ergonomi

Hvis man har prøvet at sidde med en stor 17" bærbar, og arbejdet i en togvogn, så ved man at det kræver rigtig meget af skærmen, da betragtningsvinklen meget hurtig bliver et problem, da vinklen på skærmen er næsten 90 grader pga. sædet foran. Derfor er højden vigtig , et element som widescreen er god til at klare, da man får mere synlig areal uden at den bærbare bliver for "høj".

Asus F9S klarerm med sin meget gode skærm, dette med topkarakter, da skærmen skal være under 90 grader før at man ikke kan arbejde på den.

Det er dog lidt ærgreligt at knappen til wifi er placeret på oversiden, da en jakke næsten med det samme gør at man nemt får tændt og slukket for det hvis man kører håndledene for meget frem og tilbage.

Tasterne er tilpas store til fingrene, selvom de er en anelse forskudt (ganske som på mange andre bærbare) til venstre. Dette er i sig selv ikke et problem og dog lidt alligevel. For at opnå den bedste skrivestilling, skal den bærbare være "forskudt" lidt til højre. Hvilket (med min antonomi) gør, at venstre kant ryger lidt ned på kanten af låret. "Og hvad så?!", vil mange nok sige - jo en Core2Duo på 2 GHz bliver relativ varm, og den varme kommer ud af venstre side som låret blokerer lidt. Det fører til at luften fra køleren kan blive ret varm, efter en times tid, med fulde knald. Ikke nok til at den går ned, men alligevel en del. Et problem som også kendes fra andre bærbare.

Så samlet set en god score på ergonomi, da F9S er så lille at man passe den ind de fleste steder og skærmen er rigtig god.

Støj

F9s er ikke specielt støjende i hverdagen. Og den stille summen er, til normalt brug, intet problem. DVD drevet larmer dog som denne slags drev nu engang plejer at gøre...

 Portabilitet

Portabilitet er i al sin enkelhed, hvordan er den bærbare at arbejde med på farten, eksempelvis i toget. Det er også her meget vigtigt at understrege at hver enkel må vurdere selv hvad en bærbar skal bruges til. Der findes et hav af forskellige modeller fra kæmpe spille bærbare med grafikkort som kan trække de nyeste spil. Her består det bærbare i at den kan slæbes med til LANparty, hvor der i den direkte modsatte ende er ultraportable hvor størrelsen og vægt er altafgørende , da den skal med på farten. Asus F9S er i nogen grad i denne klasse. Med en kampvægt på 1,9 kg og en 12,1" skærm, så er der ikke langt ned til de virkelige små bærbare. Som nævnt under ergonomi, så er en af Asus F9S' forcer helt klart den lille, men rigtig gode skærm. Jeg har tidligere arbejdet med en 14" bærbar, med en 4:3 skærm, i toget. Hvor skærmen hele tiden banker imod sædet foran, og den noget dårligere betragtningsvinkel gjorde det svært at se det hele. Opløsningen er med sine 1280x800 også perfekt til denne skærm dagligt. Man kunne dog godt bruge lågets størrelse lidt bedre, da der går meget af til plastikkant og kameraet i toppen.

Endnu et plus i karakterbogen, er muligheden for indbygget 3G / 3,5G antenne - det var der desværre ikke på den testede model, men F9S kan opgraderes med sådan en fætter. Hvilket er meget rart, da der ikke er en PCMCIA port (som flere af de store teleselskaber som 3, TDC og Sonofon sælger deres dataabonnementer med). Kortlæseren er her også en klar fordel, da man ikke skal have en ekstra enhed med. Det kan dog undre at der står der er miniSD kort understøttelse med, da det kræver et alm. SD adapter (og når man bruger dette er microSD og Transflash også en mulighed).

Personligt har touchpads aldrig været en favorit, men det er i høj grad et spørgsmål om tilvænning. Dog med alternativet trackpoint (lille gummidut der sidder mellem g og h tasten som man så bruger som mus - kendes fra bl.a. Lenovo) kan man nemmere navigere rundt uden at skulle flytte armen lidt for at navigere rundt. En lille smart detalje er at man kan bruge touchpad'en som numerisk tastatur, den er dog lidt overfølsom.

 

@ngler
 
Redaktør
Tilføjet:
10-12-2007 14:21:06
Svar/Indlæg:
4033/364
#1
jep billederne er ikke optimale - man kunne godt ønske sig nogle pr-billeder fra Asus, men det var ikke tilfældet og har ikke lige et fotostudie til rådighed ☹

Er da ked af at høre du mener at testen er jappet igennem, da der er rigtig mange timers arbejde bag testen. Rigtigt nok at Asus staves med stort og MHz kontra mhz, begge er dog ikke meningsforstyrrende. Fejl kan jo ske for selv den bedste... "osv sov osv osv" - desuden er der . i osv. 😛


freehelp
 
Overclocker
Tilføjet:
10-12-2007 15:58:42
Svar/Indlæg:
53/3
Nu er det ikke mig, som er tester, og mine stavefejl har ikke betydning for en skare :)
Hvad angår MHz vs. mhz, så er der sgu da MEGA forskel!

Billeder - så kan man altså godt tage bedre billeder med billige kameraer end der er tale om her. Flere er jo totalt utydelige


@ngler
 
Redaktør
Tilføjet:
10-12-2007 17:46:23
Svar/Indlæg:
4033/364
#3

Pointen var bare at det er nemt at lave småfejl, men uden at det går ud over betydningen - jeg er ikke bekendt med om MHz og mhz betyder forskellige ting, rigtigt nok at den korrekte forkortelse er MHz (modsat MB og Mb) , men jo det er jo en Mega forskel. :)

Jeg er heller ikke tilfreds med billederne, men det var desværre det der var muligt med den deadline der var (enkelte af billederne er faktisk taget med et prof Nikon SLR), de andre skyldes en smoothing pga. for høje ISO hastigheder (pga. lysforholdene) da blitzen ikke skulle lave "hvide pletter". - skulle nok havde brugt en fill blitz i stedet for, point taken.



freehelp
 
Overclocker
Tilføjet:
10-12-2007 19:15:31
Svar/Indlæg:
53/3


@ngler
 
Redaktør
Tilføjet:
11-12-2007 06:21:20
Svar/Indlæg:
4033/364
nemlig..

hmm går der ikke 1024 bits på en kilobit ??? (medmindre man bruger SI præfix)

for så passer deres udregning ikke... 10Mb = 1.310.720 bytes