Hvorfor LCD?
Når man skal ud og købe flad-TV i TV-junglen får man ofte tusindvis af spørgsmål, og man går ofte mere forvirret hjem fra butikken end man kom. Ja måske har man oven i købet fået det forkerte fjernsyn med hjem. Jeg vil ta’ en ordentlig rundtur omkring de forskellige fjernsyntyper og se på hvad det er for nogle størrelser.
Det første spørgsmål man ofte får er: plasma eller LCD. Jeg har hermed lavet en TV-jungle-vejledning der forklarer de forskellige tv’er der reelt findes.
Nogle vil nok undre sig over hvorfor LCD ikke er placeret sammen med plasma, og det skyldes at LCD er en radikal anderledes metode at bygge skærm på. LCD stinker af fordele som lav vægt, høj opløsning og lavt strømforbrug. Men bag LCD-navnet lure mange farer, så skal du have LCD-skærm så prøver vi her at lede dig igennem junglen.
LCD- teknikken ligner umiddelbart ikke noget vi har set før. En slags halv bagprojektion og så alligevel uden at være det, og meget meget fladere.
Hvorfor Plasma?-artiklen kan læses her: http://hwt.dk/literaturedetails.aspx?TeaserID=9168
Kort gennemgang af LCD-teknik.
LCD-panelet består af to hovedting, bagbelysning og så selve panelet. Vi starter bagfra. Helt bagerst i enhver LCD-skærm skal der sidder en lyskilde. Denne skal være så perfekt hvid som muligt. I hvid ligger ifølge fysikundervisningen alle farver, så ønsker man en god skærm er et bredt og korrekt farvespektre næsten mere vigtigt end selve panelet. Jo bedre hvid, jo mere korrekte farver. Herefter ledes lyset igennem tre rækker af krystaller per pixel, der virker som blænde. Krystallerne kan ved hjælp af strøm åbne og lukke for lysmængden. Lukket er lig med sort, åben åbner for alt hvidt lys.
Her foran krystallerne lægges så tre farvefiltre per række krystaller. Et rødt, et grønt og et blåt. Som så belægges med en beskyttende overflade. Disse pixels fordobles så op til et sted mellem 700000 og 2,2millioner prikker, og så har man en LCD-fjernsyns-skærm.
Nærbillede af HT-logo.. Her kan man se de farvede subpixels eller farvefiltrene skulle man nok skrive. Rød, grøn og blå = Alle farver undtagen sort.
LCD skilles oftest op i to til tider tre teknikker. De to kaldet IPS og VA bruges i alle tilfælde over 32” derunder kan man også være ”uheldig” at finde en såkaldt TN-teknik. De tre teknikker adskiller sig ret meget fra hinanden og kan give skærmene meget forskellige egenskaber. Derfor runder vi dem alle tre under hvert afsnit. Jeg vil ikke gå teknisk ind i det, men grundlæggende kører de alle efter ovenstående teknik.