Test: Bundkort og OC-guide til AMD64

Projekter d.  05. august. 2005, skrevet af red_martians 24 Kommentarer.  Vist: 19535 gange.

Bundkortets chips og interne kommunikation


Overclocking er en proces der kan påvirke hele systemet, men går man fornuftigt til værks kan man også være meget heldig, at få nogle væsentlig højere hastigheder. For et par år siden kom der en ny processor fra AMD, der er en af de mest købte i dag. Athlon64 og senere Sempron754 byder på et helt nyt design, ikke kun hvad angår processoren men i høj grad også bundkortet.
Der er bl.a gjort op med den gamle kendte front-side-bus og tilføjet en Hyper-transport-bus i stedet. Men lad os først se på designforskellene mellem Athlon64-baseret bundkort og et mere traditionelt til Intel Pentium-processorer. Dette skal gerne ende ud med, at man forstår hvilke dele der kan blive påvirket under et overclock, og hvad et overclock egentlig gør ved computeren.

Hverken jeg eller hardware-test vil kunne bringes til ansvar for afbrændt hardware og de andre konsekvenser som overclocking og roden i bios kan frembringe. Alt hvad der beskrives her er helt på helt eget ansvar.

Vi starter denne guide helt fra afgrunden, sådan at man kan få et indblik i, hvad det er vi roder med, og er man kendt med hvordan hardwaren fungerer, kan man jo bare springe dette afsnit over.



TV: Et AMD-bundkort til Athlon64processor også kendt som socket939. Socket 754 fungerer på præcis samme måde, dog har det kun single-channal-DDR. TH: Et LGA775-bundkort til Intel Pentium4, 500, 600 og 800serie samt 300-serien af Celeron-processorer.

Designet udefra minder umiddelbart meget om hinanden. Og er man ikke den store kender af bundkort, kunne man hurtigt fristes til at tro at de er bygget ligedan op.. Ram, div. Slots, chips er placeret forholdsvist ens, men det skyldes i langt højere grad en standard man kalder ATX, end hvad det i virkeligheden er.



Vi kigger lige kort på, hvad de forskellige dele på et bundkort hedder. Mange af disse ting kan blive stærk påvirkede under et overclock. I dag har chip-producenterne dog tilføjet en masse egenskaber der kan fjerne nogle af disse bivirkninger.

North og south-bridge bliver produceret af et andet firma. I dette tilfælde er der tale om et Via-chipsæt på AMD-siden og et Intel-chipsæt på Intel-siden. Disse chips er hovedsageligt dem der programmeres til at overclocke computeren. Dette gøres ved hjælp af bios-chippen, der indeholder et lille program, hvor man kan indstille for bundkortets egenskaber, herunder overclocking.



Der er 2-3store chips der styrer et moderne bundkort. Selve processoren(der er udskiftbar) North-bridge og South-bridge(der til tider er samlet i én chip) Processoren tager sig oprindeligt kun af beregningerne, men den har med Athlon64 og Sempron754 fået en mere central funktion.

Men lad os i stedet starte med den mest centrale chip på bundkortet. Northbridgen er oftest den hårdt belastede chip, det er den der styrer de enorme mængder af data fra grafikkort, processoren, southbridgen og rammene. Den leder og fordeler den de data der flyver rundt i maskinen. Men med athlon64/sempron754 har den fået frataget en af dens største opgaver, nemlig rammene. Kontrol-enheden for rammene er flyttet op i processoren, for at forkorte størstedelen af dataenes vej. Det giver en hurtigere respons fra rammene, også kendt som latency, da de sider tættere på deres klart største forbruger. Dette har også den ulempe at bundkort-producenten ikke bare kan lave bundkort til flere typer af ram og ikke selv kan udvikle en stærkere ram-controller end den der sidder på processoren. Dette giver et mindre varieret marked og standardhastigheden på de fleste athlon64-platforme er meget li' hinanden.

Southbridgen er den chip der tager sig af de lidt blidere data. Den styre data fra netværk, PCI-kort, lyd, mus, tastatur, USB og div. onboard controllere. Den har altså rigtig mange af de små fine opgaver, og skal derudover kommunikere med northbridgen.

Især på AMD-bundkort er det set at south-bridge og north-bridge er blevet slået sammen til en enkelt chip i stedet. Som bruger vil man sjældent føle en forskel og fordelen ligger i høj grad hos producenten, der prioriterer prisen højere en fleksibiliteten.

Det er billigere at producere én lidt større chip end flere forskellige. Men til et chipsæt med 2chips kan bundkort-producenten vælge og vrage mellem flere forskellige north-bridges og south-bridges og samle dem sammen som de nu lyster det.


single-chip nForce4-bundkort


Til et via-chipsæt kan producenten vælge mellem følgende northbridge til intel pentium og Athlon64 (uden integreret GFX):
K8T800pro
K8T890
PT800
PT880

Disse kan så kombineres med en af følgende south-bridge:
VT8235
VT8237
VT8251

Der er altså rigtig mange måder at kombinere disse chips på.

NVidia der bruger single-chip-løsning til sine athlon64-processorer bliver derfor nød til at producerer flere forskellige singlechips for at tilfredsstille markedet.

NForce3 250
Nforce3 Ultra/250GB
NForce4
Nforce4Ultra
NForce4SLI
NForce4-IE-SLI (både north og south-bridge)



De forskellige chips kommunikerer internt med hinanden på hver deres specielle måde og er er oftest centreret om north-bridge-chippen, der leder og fordeler de tunge data. I gamle dage gik forbindelse til southbridge-chippen via PCI-bussen med sølle 33Mhz og en hastighed på 266MB/s. I dag har de oftest deres egen forbindelse imellem sig, og det er oftest en standard fra den specifikke chip-producent således, at de har den tidligere nævnte fleksibilitet. Hos chip-producenten Via hedder den f.eks. V-link. Dernæst har north-bridgen forbindelse til grafik-slottet som i dag er PCI-ekspress. Denne forbindelse er specificeret ud fra lanes, hvor hver lane arbejder med 100Mhz og har en båndbredde på 250MB/s. Et grafikkort der arbejder med 16x har dermed en båndbredde på 4000MB/s, men arbejder stadig med 100Mhz. De små slots arbejder med 1x og dermed 250MB/s Herefter adskiller athlon64-chipsæt sig fra de gamle AMD-athlon- og intel-chipsæt.


Her et par billeder af to forskellige chipsæt-firmaers chip-opbygning på et bundkort


HyperTransport-bussen (forkortet HT) har udelukkende den egenskab at forbinde processoren med resten af systemmet. Hyper-transport er efterhånden en gammel standard flere chipsæt-producenter har benyttet sig af gennem tiden. (herunder AMD's athlon-chipsæt, Nvidia Nforce og ULi) Den forbinder så i dag processoren med northbridgen på athlon64/sempron754-chipsæt. I-modsætning til den gamle FSB har HT intet eller meget lidt med rammene at gøre, og skal nødvendigvis ikke synkroniseres på samme måde, for at opnå en god forbindelse og lav latency mellem processor og ram.
Den gamle FSB kørte altså processorens ram-data igennem north-bridgen og derefter via memory-controlleren og ram-bussen til rammene.
På athlon64/Sempron754 sidder denne memory-controller i selve processoren for at sænke afstanden og dermed latency til rammene.
Den moderne HT arbejder med 200Mhz og kan flytte op til 5pakker data af 16bit per clockslag, her er HT'en faktisk pænt presset og der findes et par tricks til at presse frekvensen højere op.





Bios


Når der skal overclockes arbejder man oftest i computerens mest følsomme del, nemlig bios. Bios er det program der på det mest primitive plan styrer maskinens hardware. For at få adgang til dette program skal man under opstart af maskinen, trykke en eller flere taster, for at få adgang til setup eller bios. Dette kan være meget forskelligt fra producent til producent, men et par af de mest normale er "delete" og F2

Det første man ser når man lander i bios-setup, er enten den mest anvendte award-bios eller den lidt mindre anvendte ami-bios(især asus). Udseendemæssigt er forskellen større end den rent praktiske, og man lærer hurtigt at navigere i dem. Men husk at passe på, roder man med noget forkert risikerer man, at stå med en ubrugelig blikkasse i stedet for en hurtigere computer. Så brug bios-setup med stor forsigtighed og tjek den specifikke funktions egenskaber inden du f.eks. trykker enable eller disable.


Billede af Award-bios


Billede af Ami-bios


I dag findes der dog også andre programmer til at overclocke gennem windows. Dem vil jeg ikke gennemgå, da deres funktioner kan være meget forskellige fra produkt til produkt, og personligt foretrækker jeg også at overclocke i bios.





Tjek lige disse ting inden i begynder at overclocke


Inden man begynder at rode med noget, er det en god idé at finde og udmåle sin responstid til den stikkontakt som computeren er sat til, da det kan være et spørgsmål om sekunder hvis noget er gået helt galt.

En anden, måske mere vigtig, ting er, at finde bundkortets manual frem. Et sted i manualen skal der være et simpelt overblik over bundkortet. Her skal i kigge efter placeringen af den jumper der hedder "Clear CMOS" den er oftest placeret meget tæt på bundkortets batteri. Hvis noget hardware strejker pga. overbelastning, kan denne jumper være din redning
Advanced
 
Elitebruger
Tilføjet:
06-08-2005 01:34:42
Svar/Indlæg:
6899/119
dælen dylme godt lavet, det må jeg sige. :o

selvom jeg egentlig mere eller mindre ved meget af det der står, har jeg læst hele teksten igennem af bar nysgerrighed.

rigtig godt læsestof.

nybegyndere, se at komme i gang :)

Mvh. "AMD"




Emillos
 
Overclocker
Tilføjet:
06-08-2005 11:02:09
Svar/Indlæg:
14079/622
Kan rigtig godt lide jeres "OC-skema" :)

Har kun lige skimmet teksten, men De har sgu gjort et godt stykke arbejde, min kære Red_martians :P;)



Jesse
 
Superbruger
Tilføjet:
06-08-2005 11:16:03
Svar/Indlæg:
1373/34
Kanon arbejde, som sædvanligt :)

Til alle der ikke har oc'et deres spand endnu. Kan i så komme igang :e



mr.don
 
Elitebruger
Tilføjet:
06-08-2005 13:08:52
Svar/Indlæg:
1762/36
Jeg har nærlæst testen og har fundet et par småfejl hist og pist - -tag nu ikke dette som negativ kritik af guiden, jeg synes at den er virkelig god,
men det kan godt forvirre en nybegynder når du er kommet til at skrive Vcore i stedet for Vdimm... (Håber ikke at der er nogen som giver deres socket 939 processor +3.3V):

--Bundkortets chips og interne kommunikation-- (midt på siden)
Der er 2-3store chips der styrer et moderne bundkort. Selve processoren(der er udskiftbar) North-bridge og South-bridge(der til tider er samlet i én chip) Processoren tager sig <B>generalt</B> af beregninger, men den har med Athlon64 og Sempron754 fået en mere central funktion.

--Vcore og Vdimm--
F.eks. de efterhånden nostalgiske BH5-ram der kan nå meget høje frekvenser ved stramme timings ved <B>Vcore</B> på over 3.3v. Ligesom ved Vcore kræves der ordentlig køling ved så høje frekvenser,

--Køling--
Det er ligeledes her man skal overveje hvad <B>amn</B> har gang i.

Et kendt problem er de såkaldte <B>mosphets</B>, der under overclocking kan blive så varme at de fejler.
Er det ikke mosfets? med f i stedet for ph...

BTW, så er jeg selv lige rykket op i gruppe 2 :p

Vand-kanont arbejde Red_Martians! ;):p



red_martians
 
Moderator
Tilføjet:
06-08-2005 13:27:41
Svar/Indlæg:
7881/1165
Ups... Vcore er min fejl..... Mener at mosfets / mosphets kan staves på begge måder.

Men takker for fejlen med Vcore... en grum satan at skrue den op på 3.3 jo mindre man har en gammel k6-2'er.



mr.don
 
Elitebruger
Tilføjet:
06-08-2005 14:35:45
Svar/Indlæg:
1762/36
Det var så lidt, kom i tanke om er der ikke nogget med at HTT ikke kan/må komme over 1100 (ellers fucker det) - eller er det bare 1000?



red_martians
 
Moderator
Tilføjet:
06-08-2005 14:42:58
Svar/Indlæg:
7881/1165
#6: Det har jeg beskrevet.... Godt nok beskrevet det som 1000, men det kommer vist meget an på bundkortet, og er vist ik så stort et problem længere som det har været. Men det er jo svært at sige, men kan jo ikke andet end at overclocke for at finde ud af hvor bundkortets grænse ligger :)

Kunne jo passende spørge om, om nogle er intereseret i andre Guides, og isåfald hvilke?? Har tænkt på en lignende til Intel/celeron og athlonXP/SempronA
Eller er en GFX-OC-tweak-guide vigtigere??
Eller evt. noget helt tredje?



DTU_XaVier
 
Elitebruger
Tilføjet:
06-08-2005 15:25:00
Svar/Indlæg:
2786/120
Rigtig god læsning! Kudos herfra ;)
Var flad af grin da jeg så den øverste brik i dit OC-skema:
"You are Fucked!" :e
Rigtig god artikel R_M.... Lav lige en til GFX også ;)
Det må du da kunne finde ud af :00 :p

MVH.
Toke :)



mr.don
 
Elitebruger
Tilføjet:
06-08-2005 19:47:35
Svar/Indlæg:
1762/36
Jeg synes også at en GFX-Guide ville være at foretrække...

Hvor lang tager sådan en artikel egentlig at skrive?



red_martians
 
Moderator
Tilføjet:
06-08-2005 21:15:36
Svar/Indlæg:
7881/1165
#9: den her artikkel, har været en hygge én for min side. Men sådan en GFX-review som jeg laver, tager hvis jeg kører non-stop uden mad osv. 10-15timer alt efter hvor meget jeg selv står med. Og jeg har fået at vide jeg er hurtig. :l
Den her har taget mig et par formiddage her og dér.
Husk der er billeder, grafer, korrektur, opsætning osv. Og derefter sætte det ind på hjemmesiden, hvilket også tager sin tid at overfører tekst, billeder osv... Det er ingen lille opgave at skrive artikler og lave reviews, og langt større end jeg oprindeligt troede.
Men vil tro det her alt ialt har taget mig 8-12timer



Duckmann
 
Elitebruger
Tilføjet:
07-08-2005 10:36:31
Svar/Indlæg:
188/2
Kanont arbejde !



meteorman
 
Superbruger
Tilføjet:
07-08-2005 13:26:26
Svar/Indlæg:
79/27
mosfet er vist ikke bare et ord men et akronym for metal oxide semiconductor field effect transistor, så det kan ikke staves med ph. :00



red_martians
 
Moderator
Tilføjet:
07-08-2005 14:09:07
Svar/Indlæg:
7881/1165
#12: takker!!.. så ved jeg det :)
Tror jeg har rettet alle de fejl nu :s



mr.don
 
Elitebruger
Tilføjet:
07-08-2005 17:57:11
Svar/Indlæg:
1762/36
10-15 timer er da ikke så slemt, ikke når man tænker på hvor lang tid en skriftlig opgave tager mig...



Jesse
 
Superbruger
Tilføjet:
07-08-2005 18:19:04
Svar/Indlæg:
1373/34
->#7

Tror en gfx - oc tweak guide vil være at fortrække ;)



Coctail
 
Elitebruger
Tilføjet:
07-08-2005 18:20:28
Svar/Indlæg:
2353/24
Super artikkel :) Læste den af ren og skær nysgerrighed, da jeg ikke selv jeg ikke har amd64

Godt skrevet/ formuleret osv. 8)

Tror snart at du slår Stamps i at være paint1337 master :e (syntes det er lang tid siden jeg har set ham herinde)
10-15 timer for en artikkel/test og så er det hurtigt :o jeg vidste godt at det tog lang tid, men ikke så lang tid :o Men det er vel grunden til at de er så gode :D





jmose
 
Moderator
Tilføjet:
07-08-2005 18:42:47
Svar/Indlæg:
3863/538
God og saglig artikel. Takker for læsning. Jeg er faktisk ikke den store GFX-OC, så jeg vil hellere se en artikel om XP-CPU´er. For jeg vil tro at 70% af alle pc ejere stadig har Soc A / 478. (incl mig selv) Det kunne også være skægt at OC en rigtig gammel kasse. Men det findes sikkert i utallige artikler.



hamderD
 
Elitebruger
Tilføjet:
07-08-2005 23:34:37
Svar/Indlæg:
7263/260
Faktisk en dejlig artikel med masser af fyld ;)

og som nogle andre skriver, hvad med en oc af gfx artikel? 8)

Men heelt sikkert et godt stykke arbejde det du har lavet der, ;), forsæt med det red_martians 8) ;) :e :p



mr.don
 
Elitebruger
Tilføjet:
08-08-2005 23:42:50
Svar/Indlæg:
1762/36
#17 Nu er jeg lige selv skiftet over fra A til 939, men der er en gammel overclocknings guide herinde til generel OC af processor...

Men så vil jeg tro at 100% af de faste brugere har et grafikkort fra enten ATI eller nVidia...
med faste brugere menes at man har en stationær computer.



4532602
 
Overclocker
Tilføjet:
17-08-2005 00:47:51
Svar/Indlæg:
15/0
[b]Præcisioner / Teknikaliteter[/b]

Bundkort med socket 754 har HT med en hastighed på 4x200Mhz mens socket 939 har en hastighed på 4x250Mhz. Der står et sted i teksten noget med 5 x 200Mhz ?:(

Og PCI Express har en frekvens der er langt højere end 100Mhz... Ifølge allle de 3 dokumter jeg har downloadet fra Intels hjemmeside så skulle frekvenser være 2,5 GHz: 2,5 Giga transfers / second / direction / lane. Grunden til at jeg har downloadet så mange dokumenter er jeg ikke helt kan få matematikken til at passe: 2,5Ghz -> 2,5Gigabit / s = 312,5 GByte / s. Hvordan kan det blive 250 ?:(

Jeg tror faktisk at der er en fejl i begge de dokumenter jeg har downloadet fre Intels hjemmeside... :x og at den reelle frekvens er 2Ghz :l - Men det kan jo ske for den bedste :r

Jeg læste forresten et sted at et af de nyeste chipsets fra nVidia til Intels processorer bruger HyperTransport til kommunikation mellem nordbroen og sydbroen, så AMD tjener nok lidt penge hver gang der bliver solgt et bundkort med et af disse monteret :e



Assassin
 
Elitebruger
Tilføjet:
19-08-2005 10:34:51
Svar/Indlæg:
1081/37
Rigtigt god guide, vil måske lige sige at det der med mosfets er lidt noget producenterne af kølings ustyr har opfundet for at tjene penge, fordi en mosfet kan ikke fejle/blive ustabil, på sådan et bundkort fungere den som en simpel kontakt der enten er åben eller lukket og dens fuktion bliver ikke påvirket af varmen, og tror heller ikke at man skal være bange for at den brænder af, da det er meget lidt af den strøm som går igennem den som også bliver afsat i den som varme, og den skal alligevel op i nærheden af 200 graders celsius for at brænde af, eller den kan brænde af hvis man overskrider dens specifikationer, og der vil køling af den ikke hjælpe nogle steder, men det skulle heller ikke være muligt da de somregel er rimelig over dimentioneret fra designerne side.



TontonE
 
Superbruger
Tilføjet:
19-09-2005 10:35:49
Svar/Indlæg:
1093/51
hrokai



Chronos
 
Elitebruger
Tilføjet:
31-10-2005 08:51:49
Svar/Indlæg:
566/150
dvs. en HTT på 1088mhz gør ikke noget? (kører jeg med, 9x272=2450mhz, er en 3200+)



#24
xt0m
 
Elitebruger
Tilføjet:
07-04-2006 14:13:40
Svar/Indlæg:
2587/91
Er lige snublet over denne.. Blot som tilføjelse :)
http://www.short-media.com/rev...