ATi Catalyst driver
Det skal ikke være en hemmelighed, at jeg personligt altid har haft en forkærlighed for nVidia's grafikkort samt deres drivers. Det har på mig, virket som om, at ATi's driversystem har virket tungt og uoverskueligt. Men siden nVidia lancerede deres ControlPanel, begyndte ATi's system at se mere tillokkende ud. Og Catalyst Control Center er faktisk er helt udmærket værktøj, der er overskueligt og hurtigt.
Første punkt er "Information center", hvor man kan se nyttige ting som driver version, samt hvilken Direct3D- og OpenGL-version man kører med. Yderligere er der mulighed for at se kortets nærmere specifikationer. Deriblandt clockfrekvenser, ramtype og endda BIOS-version. Alt sammen sat op på en overskuelig måde.
Under Displays Manager kan man vælge hvilke skærme man ønsker at køre med, og i hvilken opløsning og opdateringshastighed de skal køre med.
I Digital Panel kan vi bl.a. stille på farverne når der skal vises film. Man kan også tvinge sin skærm eller sit TV, til at køre i forskellige HDTV-formater.
Men det er naturligvis under 3D vi finder de spændende sager. Her kan man stille på den obligatoriske Ydelse/Kvalitet-prioritering. Også her finder vi Anti-Aliasing, der både kan udføres med forskellige metoder - hhv. Box, Narrow-tent, samt Wide-tent. Sidstnævnte er den virkelig aggressive metode, hvor pixels fanger hele halvdelen af sin egen farvekode hos naboerne. Narrow-tent er mindre aggressiv og finder 33% af sin farvekode ved siden af. Den sidste kaldet Box, som den står til som standard, er den gamle tunge almindelige Anti-Aliasing. Mere præcis, men også tungere, og mere sløvende. Man kan også slå Adaptive Anti-Aliasing til, hvilket forbedrer billedekvaliteten en hel del. Anisotropic Filtering er der naturligvis også blevet gjort plads til.
Avivo-punktet er stedet hvor man for alvor fintuner sine filmvisningsindstillinger. Her kan der stilles på alt fra deinterlacing til diverse farver og lysstyrker.
ATi Overdrive er et eksempel på, at man hos AMD/ATi prøver at fange nogle af entusiasterne ind som kunder. I modsætning til hos nVidia, hvor man skal hente et eksternt program for at overclocke, er der indbygget et overclockingsværktøj i CCC. Auto-tune er der selvfølgelig til nybegynderne, men man kan uden problemer også selv stille på de enkelte frekvenser. Endvidere er der blevet plads til temperaturovervågning samt GPU-aktivitetsniveau - dog skal det lige siges, at temperaturerne der er skildret i driveren, virker en anelse for høje, så dem skal man tage med et gran salt.
Man skal være opmærksom på, at man med HD3850X2 skal have både 6pins og 8pins strømstik i kortet, for at OverDrive-punktet overhovedet bliver vist i driveren. Strømforbruget taget i betragtning, kan det virke lidt skørt at det ikke er nok udelukkende at køre med 6-pins stik, da disse kan levere langt mere strøm end kortet kræver. Men sådan er AMD/ATi's politik altså på området.
(Bemærk at der er benyttet et HD3870 i driveren, som er en v8.1 - men visuelt er denne driver identisk med 8.4'eren, der er benyttet i testen)