Korrekturlæser: 
Billed behandling: 
Oversættelse: 

Pristjek på http://www.pricerunner.dk 
Produkt udlånt af: Kontron
DK distributør: Hasee.dk

Q965 Chipsæt

Der er tale om et af de ældre chipsæt fra Intel, der bedst kan sammenlignes med P965 som flere nok er bekendt med.

 

Kort sagt, så er der heller ikke den store forskel på Q965 og P965. De største forskelle er bla. at Q965 har indbygget Intel GMA 3000 grafik, og har et par USB porte mere end P965. For interesserede så er forskellene sat op her:

 

 


P965 Chipsæt

Intel har med P965 fået opdateret deres Northbridge, som er blevet gennemgribende revideret for at få det optimale ud af Core 2 Duo arkitekturen. Det ses tydeligt i teknologien Intel Fast Memory Access, som består af flere forskellige teknologier, som alle har ét til formål - bedre ydelse. Den første teknologi er Out of Order Execution, der mindsker latency og forsøger at udnytte den tilgængelige båndbredde optimalt. Den næste er Just in Time Command Scheduling, der overvåger adgangen til hukommelsen og derved forsøger hele tiden, at være på forkånt med hvilken data, som hentes. Teknologien benytter avancerede algoritmer, som gætter sig frem til hvilken data der sandsynligvis skal hentes - præcis som pre-fetching i en CPU. Oppertunistic Writes forsøger at udnytte hukommelsen i perioder, hvor den ellers er idle, for hele tiden at holde et konstant data-flow. Endelig er der Clock Crossing Optimizations, som optimerer udnyttelsen af clockfrekvenserne, når der skal flyttes data - idéen er at data skal flyttes når på den først mulige clockcyklus og dermed skal latency mindskes.

 

 

Med hensyn til RAM-hastigheder er der dog ikke meget nyt at hente - der supporteres officielt op til DDR2-800, hvilket giver en båndbredde på 12.8GB/s. Men med DDR2-moduler, som kører over 1000MHz og Intels Fast Memory Access er der lagt op til god underholdning for overclockeren, og de første P965-bundkort ligner allerede glimrende overclockere.

 

Northbridgen byder også på en anden overraskelse, som mange nok vil anse som en mangel - der er ingen support for ATI's Crossfire teknologi. Intel har valgt at droppe dette i P965 chipsettet, der kun har en enkelt PCIe x16 lane til grafikkortet. Vil brugerne have Crossfire, anbefaler Intel at man i stedet vælger det tidligere 975X chipset, som stadigvæk har Crossfire support. Her skal man dog være opmærksom på at ikke alle 975X baserede bundkort understøtter Core 2 Duo processoren, men det er så en anden sag.

 

Det kan undre at Intel har valgt at droppe Crossfire, men der kan være flere ganske glimrende grunde til det. Den ene kan være at man har et lager af 975X chipset og bundkort, som skal sælges - der er nemlig ingen tvivl om at Intels manglende evne til at levere gode processorer indtil Core 2 Duo kom til verden, har gjort salget af 975X bundkort til en træg affære.

 

Et andet bud kan være at Intel simpelthen ikke ønsker at favorisere hverken ATI eller NVIDIA i deres GPU-kamp. Især ikke samtidig med at de begge selv lancerer chipsets til Intels processorer og dermed forsøger at kapre markedsandele. Groft sagt ville Intel med support for konkurrenternes teknologier kannibalisere deres eget marked.

 

Endelig kunne man forestille sig at Intel ville gemme en sådan support til et X965 chipset, der vil være den naturlige ledsager til deres Core 2 Extreme processorer. Intel har i lang tid kaldt deres hurtigste chipset for noget med "X", men et sådant chipset - her naturligt kaldet X965 - manglede ved præsentationen af 965-serien og der spekuleres derfor kraftigt i at dette chipset vil komme på gaden, hvis konkurrencen fra ATI's RD600 og NVIDIA's nForce 5xx kræver det.

 

 

Intel har til 965-serien endelig sat sin nye ICH8 Southbridge i søen. Forbindelsen fra North- til Southbridge foregår - som på 975X - via en 2GB/s forbindelse, der også kan levere båndbredde nok, for Intel har med ICH8 valgt at skære lidt i features fremfor at øge mængden. Mest betydende er at Intel med ICH8 dropper al support for Parallel-ATA, der på bundkort med ICH8 kræver at en ekstern partner leverer en seperat PATA-controller. Intel gør dette for at presse PATA ud af markedet, men da markedet for optiske drev med andet interface en PATA (læs: SATA) begrænser sig til et par drev fra Plextor, virker denne satsning fra Intel som noget overvurderet. Resultatet er også at stort set alle P965-baserede bundkort alligevel bærer én eller anden form for PATA-forbindelse - forbrugerne kan simpelthen ikke klare sig uden. Her virker Intel noget ensporede og selvom man må rose virksomheden for at drive en udvikling er man nogle gange lidt for langt fremme.

 

Til gengæld bydes der på masser af PCIe x1 forbindelser - seks styks findes i ICH8 Southbridgen. USB 2.0 er naturligvis også supporteret og denne gang med 10 porte - op fra 8 som man fandt i ICH7 Southbridgen. En ny detalje er at hver enkelt USB-port kan disables/enables individuelt. Dette er naturligvis mest rettet mod det profesionelle marked, der i årevis har levet med et paradoks. Imens man har beskyttet sig mod hackere og andre udefra-kommende, der kunne stjæle virksomhedens vigtige data, så har medarbejdere i besiddelse af en USB-disk på få sekunder kunnet fjerne yderst vigtig data og så er det så-som-så med datasikkerheden.

 

Intel tilbyder igen deres HD Audio, som overgår uforandret fra ICH7 Southbridgen. Her er der desuden kommet support for to samtidige lyd-strømme, således at samme HD Audio chip kan drive et sæt højtalere, der bruges til f.eks radio-afspilning imens der i en anden strøm kører lydsiden til et computerspil. Uden tvivl en feature, der varsler at computeren i fremtiden kan drive underholdningen i hele husstanden.

 

Chipsettet byder også på 6 SATA porte, der alle er af SATA300 standarden og understøtter både hot-plugging og NCQ (Native Command Queing). I ICH8 er der desuden support for eSATA med hastighed op til 3GB/s. Vælger man ICH8R SOutbridgen får man desuden Intel's Matrix Storage Technology med i købet. Den dækker over support for RAID 0, 1, 5 eller 10 og Intels glimrende software til at håndtere RAID.

 

Både ICH8 og ICH8R byder på Gigabit LAN og så er der kommet en ny feature til chipsettet - Intel Quiet System Technology. Teknologien tilpasser blæserhastigheder løbende til de temperaturer, der måles for chipsettet og skaber dermed mindre støj. Endnu en smart feature, der kommer forbrugeren til gode.


Tak til Klaus Steenhof for disse ord

genuz
 
Elitebruger
Tilføjet:
04-12-2008 10:11:26
Svar/Indlæg:
798/19
Det kan måske umiddelbart lyde som en høj pris, men det man skal ha' i mente er, at boardet tilhører Kontrons Embedded-serie, hvor der er leveringstid på helt op til 10 år ud i fremtiden.

Nej nej nej, jeg kan altså ikke vente 10 år på at få mit bundbræt 🤣


Szhweiker
 
Overclocker
Tilføjet:
04-12-2008 10:20:06
Svar/Indlæg:
461/10
#1 ha ha 😛

Clocker dette kort så godt at man kunne forstille sig at med en bedre cpu, ville det være det perfekte bundkor til en minne pc gaming projekt?:D


The
 
Chefredaktør
Tilføjet:
04-12-2008 10:28:54
Svar/Indlæg:
4741/1690
#1

Ja, det er selvfølgelig en drille nisse der har været på spil 😛

Der menes at - Kontron garanter at de vil kunne lev. dette bundboard 10 år ud i fremtiden, det har nemlig stor betydning for industri, militær, sundhedssektoren og andre offentlige myndigheder.
Tænk bare engang hvis et sygehus køber en CT scanner og elektronikken går istykker efter 3-4 år - og de så ikke lige umidbart kan få den repr., fordi et bundkort trænger til at blive udskiftet og de ikke kan få et af samme model som reservedel..

#2
Dette bundkort kører selvf. langt bedre med en større CPU, vi havde desværre ikke en til rådighed på det tidspunkt hvor vi testede boardet.




The Boss


Kirsby
 
Superbruger
Tilføjet:
04-12-2008 14:56:26
Svar/Indlæg:
1214/62
#0
NASA gjorde det nummer da de skulle erstatte en CPU i deres space shuttle, måtte de henvende sig på Ebay for at købe en. Da de jo blev designet tilbage i '70'erne

HA HA HA 🤣


Nosfer@tu
 
Superbruger
Tilføjet:
04-12-2008 23:50:47
Svar/Indlæg:
129/3
Ikke nået at læse det hele endnu :D

Dejligt at se i syntes vores bundkort er spændene :D

jeg fik det godt derop af i fsb med stockkøler :D

365 Fsb :D

Måske vi skulle fikse bios så man kan indstille på lidt flere ting :D ?


[G.N.U.]
 
Elitebruger
Tilføjet:
05-12-2008 02:22:40
Svar/Indlæg:
2175/21
og det er vi galde over, for Kontron kan bryste sig af en RMA rate på højest 1-2% - her kan hverken Gigabyte, MSI eller Asus være med. <- en lille typo, der skulle nok stå glade ......