Layout / Design
Vi skal se nærmere på udseendet af Kontron KT965/FLEX. Vi starter med at få et overblik.
Herfra går vi videre til det mest iøjnefaldende på boardet, og her er det, det store heatsink i midten af boardet der har fanget vores interesse.
Under dette heatsink sidder chippen, der indeholder både Northbridge og den indbyggede Intel GMA 3000 onboard grafik. Det er lavet så det i højden flugter med højeste punkt på bagpanelet.
Omkring CPU-soklen kan vi tydeligt se at boardet er født med de såkaldte Solid Capacitors, der har længere levetid ift. den almindelige slags. Ellers er der ikke yderligere køling af f.eks MOSFET's (CPU'ens voltregulatorere) - om det er nødvendigt hvis ikke man skal overclocke, tror jeg strengt taget ikke, og jeg har i hvert fald fuld tiltro til, at Kontron har haft det igennem så mange tests, at det ikke er nogen faktor.
Boardet har to PCIe x16, hvoraf den ene kører x16 modus, og den anden kører med x4 modus. Ellers er der også to stk. PCI -porte.
På trods af den lille størrelse, så er der alligevel blevet plads til 4 RAM-slots, hvori der kan installeres op til 8GB DDR2 RAM. Det er også rigtig lækkert at se, at Kontron har placeret alt hvad der er af tilslutninger aller yderst på boardet, som f.eks 24-pins strømtilslutningen. Boardet har også 6 stk. SATA tilslutninger, og et enkelt lille heatsink mere i sort, er der også blevet plads til på boardets Southbridge. Højden på dette heatsink er ikke mere end at det flugter med SATA-tilslutningerne.
Der bringer mig videre i programmet, for når boardet ikke er større, så er der naturligvis også indgået et kompromis et eller andet sted, og mest tydeligt fandt vi det i form af BIOS-batteriet, der er tippet på langs mellem de to PCI sokler.
Boardet har som navnet FLEX antyder en lidt specielt størrelse.
På ovenstående billede har vi lagt Kontron KT965/FELX ved siden af et standard ATX motherboard. Skulle Kontron KT965/FLEX nu ha' været klacificeret som et mATX, ja så skulle det ha' haft samme højde (fra bagpanel i bunden til 24-pins strømtilslutningen og RAM i toppen) som ATX boardet ved siden af. Det er altså en lidt sjov blanding af forskellige standarder som vi er mere bedkendt med, Kontron KT 965/FLEX kan sammenlignes med. For en god orden skyld, så kan vi da i samme omgang nævne at boardet passer i ethvert ATX og mATX kabinet.
Vi slutter af med at kigge på bagpanelets tilslutninger.
De 8 stk. USB 2.0 dominerer billedet, men også to stk. RJ-45 Gigabit netkort har fundet indpas, sammen med VGA-tilslutning, PS/2 og de 6 ind- og udgange til lyd.
Alt i alt syntes jeg at finde samme høje samlekvalitet på dette board, som på det foregående vi havde til test. Selv om det måske kan være lidt svært at bedømme kvaliteten på et motherboard, så er der små ting der kan gi' et gevaldigt hint omkring det. For det første så er boardet rigtig godt afbalanceret, og heatsinks mv. ser ikke ud til at stresse boardet nogen steder, hvilket faktisk næsten er filfældet på samtlige boards jeg har testet i min tid på hwt. Noget andet er hvordan selve designet er, altså hvor de forskellige komponenter er placeret, og her er det for mig helt tydeligt, at det er en, eller flere enginørere med hovedet skruet godt på kroppen, der har bestemt hvilke komponenter der skal være hvor.
Vi smutter en tur i BIOS på den næste side.