Layout / Design
I kassen ligger der, foruden selve SG45H7'eren, et floppy-kabel. Et ekstra S-ATA kabel (der sidder to i selve maskinen fra fabrikkens side), et HDMI-DVI kabel. En driver CD, kølepasta, to strips, to fødder til fronten og en lille pose skruer. Ved siden af, ligger ATX-strømkablet der jo som bekendt, leverer strøm til computeren. Alle kabler har en afstemt længde. Dog ville jeg mene, at HDMI-DVI enten skulle være 2-3 meter langt, eller en anelse mere fleksibel. Af selvsamme grund, synes jeg, at Shuttle godt kunne tage at skrinlægge floppykabel og dertilhørende stik på bundkortet.
*Kilde: Shuttle Inc.*
Der er lidt G5 over designet. Nu hedder modellen jo H7, men der er et par punkter, hvor de adskiller sig fra hinanden. Først og fremmest er der knapperne. På G5'eren sad der nærmest et panel af knapper i midten. Der sad som regel: reset, harddiskaktivitets-LED, strøm-LED og tænd/sluk. Derudover, så sad der i toppen en profileret knap til at åbne det optiske drev med. Den er nu flyttet ned til at flugte med bunden af drev-klappen. Førnævnte reset-knap sidder nu bag klappen ved bunden og vi har kun tænd/sluk-knappen i fronten at gøre med. Ellers, så ligner de hinanden ret godt. Et design jeg altid selv har været glad for. Det er jo et spørgsmål om smag, men jeg kan godt lide de simple ting. Der er ingen grund til at gøre tingene endnu mere krummeluret og rustikt, end godt er.
Endnu et "klagepunkt" er, at Shuttle har valgt ikke at 'geare' klapperne. Dvs. man trykker dem ind, så åbner de. Det er det der "alm." kliksystem som ikke bryder mig om. Jeg kunne let forestille mig, at man lavede noget med en fjeder og et tandhjul, og det ville højde niveauet væsentligt. Men det er blot en lille designdetalje.
Nå ja. En lidt spøjs ting er, at klappen ser ud til at være udstyret med en dummy-fingeraftrykslæser. Det ser lidt sjovt ud, men man kan let ignorere det. Jeg sad dog og studsede lidt over, hvorfor de ikke vælger en klap uden?
*Kilde: Shuttle Inc.*
Endnu en lille homage til den ældre G5'er. PC40-strømforsyningen er vendt tilbage. Blot i en +80 300 Watt's udgave. Der sidder en 40 mm blæser i selve strømforsyningen, der er stille som graven. Det samme gælder 92 mm varianten, der med køleløsningen, tilsammen udgør "I.C.E."-teknologien. I bund og grund handler det om, at man monterer CPU-køleren som sædvanligt på processoren. Denne rejser sig, fra en række heatpipes, til en masse lameller. Disse flugter med bagsiden på Shuttle'n. Til at sørge for luftgennemstrømning, monterer man et lille hus, hvor blæseren sidder monteret i. Det er de fire skruer du kan se rundt om det store kølergitter på billedet oven for. Når du løsner disse, vil du kunne fjerne huset. Derefter har du nemmere udsigt til CPU og CPU-køler. Alletiders løsning, der i sekvenser sørger for, at ikke alt for mange ting skal passe sammen på éen gang. Simplicitet = Ohh yeah!
Hvad har vi ellers at gøre med hér? Vi kan se, øverst til højre: S/P-DIF i form af en optisk forbindelse. Lige under, har vi 2x brackets, der hver især dækker over henholdsvis PCI-e x16 og en alm. PCI. Når vi ser fra denne vinkel, er PCI-e inderst, dvs. der er her mulighed for at gøre brug af dual-slot køleløsninger. En ulempe er til gengæld, at monterer du en hvilken som helst anden PCI-e enhed (TV-kort, lydkort, what-ever kort), så bliver den integrerede GMA X4500HD grafikløsning deaktiveret. Shuttles undskyldning herfor er, at 'fejlen' ligger i chipsættet, og ikke i deres måde at samle bundkortet på. Det er, synes jeg, en ret vag undskyldning, også selvom de fleste nok ville udnytte PCI-e porten til lige netop et grafikkort. Det ændrer dog ikke på, at har man udelukkende HTPC i tankerne, så skal man være opmærksom på, hvordan man udnytter udvidelsesmulighederne.
Tager vi stikkene, fra venstre mod højre, har vi: VGA, HDMI, IEEE1394/FireWire, 2x USB 2.0, 2x eSATA, RJ45/LAN stik (gigabit), atter 2x USB 2.0 og til sidst panelet med lydtilslutninger.
*Billedet blev en anelse fuzzy - sorry*
Jeg listede mig til at tage et billede af selve bundkortet, uden barebone omkring og div. køleanordninger. Som man kan se, er der en ret god logik i tingene, med undtagelse af et par punkter. Først og fremmest, synes jeg, at der går ret meget real-estate tabt på nogle ligegyldige stik. Så lad os tage det sure først, så kan jeg gemme mine forherligelser til konklusionen.
Øverst til venstre: Stik til floppydisk?! Seriøst. Shuttle. I er nogle af de første på pletten med denne slags produkter, og jeg tror ikke at jeg kan mindes hvornår jeg sidst har set et almindeligt velfungerende menneske der, med god samvittighed og i ædru tilstand, har haft berøring med en 1.44 floppydisk. Hvad i Himlens navn kan man overhovedet bruge det til? USB-nøgler klarer de fleste af opgaverne til UG+ med kryds og slange. Selv hvis man havde noget software, der kun kunne køres via floppydisk, ville man placerer sig i en kategori jeg ikke umiddelbart kunne forvente at ville købe en Shuttle barebone.
Dernæst. VGA-stik? Mjaeh, ok. Godt så. Men hvorfor så ikke vælge en HDMI + DVI combo, frem for en HDMI + VGA combo? Såfremt man vitterligt ønskede at gøre brug af VGA, ville et sådanne DVI stik, med muligheden, nemt kunne omgås med en DVI-VGA dongle. Dette punkt skal kun ses i lyset af, at Shuttle i forvejen smider et HDMI-DVI kabel med i kassen. I så fald, ville jeg da hellere have haft en DVI-VGA dongle, frem for et fimset kabel der alligevel skal forlænges. Og skulle man, med Djævelens vold og magt, bruge et VGA-stik, så må man jo forvente, at sådanne behov opfyldes da folk jo nok har et kabel i forvejen.
Mere galde? Jotak. Nederst, under sydbroen, har vi 3x USB stik (6 stik. i alt). Jeg kunne have set mere nytte for lidt flere USB-stik bagpå, eller så ville jeg hellere have brugt pladsen til et ekstra S-ATA stik. Der sidder i forevejen 3x eSATA lokaliseret rundt omkring. Så hvorfor ikke give folk muligheden for at benytte mere end tre enheder og oprette RAID? Det ville være genialt til en semi-workstation. Men det er nok bare mig der bitcher over ligegyldige ting. Jeg har desværre ikke så meget andet at være utilfreds med ved dette produkt. Sorry.
Men, generelt. Så er layoutet gennemført. Kablerne passer perfekt, og jeg smed IDE-kablerne i kassen som noget af det første. S-ATA all-the way baby. Jeg kunne ikke føle mig frem til, at nogle profiler/punkter, blev mere varme end godt er. Sydbro og nordbro var generelt kølige (40-50 ºC), og det samme gælder CPU og FET's. Airflowet var distribueret fornuftigt. Så Shuttle har nok en mening med galskaben, når de placerer tingene som de gør.
Selve bundkortet, taget lidt i profil. Der skal jo leges lidt. Billedet tjener som sådan ikke noget andet formål end at lire lidt.
I.C.E. kølingen er fuldstændig magen til den som vi altid har kendt. Små ændringer og modifikationer senere, ser den sådan hér ud. Jeg ser ikke nogen umiddelbar grund til, at man ville slibe på kobberpladen (plane/polere den), da den tjener sit formål til fulde. Jeg må med skam indrømme, at jeg har leget lidt med den, og jeg må beskrive det således: Den kunne fint køle en hvilken som helst CPU på et alm. bundkort. Med andre ord. Shuttles køleløsning ville fint kunne begå sig på OEM-markedet. Lidt af selvsamme årsag begræder jeg, at BTX ikke vandt mere indpas. Hele idéen og designet er gennemført genialt og ville løse SÅ mange problemer, vi allesammen kæmper lidt med, uden reelt at vide hvorfor. Lad os sætte strøm til og se hvad sådan en fætter kan holde til.