Test: Asus N20a

Bærbare d.  03. marts. 2009, skrevet af @ngler 0 Kommentarer.  Vist: 10277 gange.

Korrekturlæser: 
Billed behandling: 
Oversættelse: 

Pristjek på http://www.pricerunner.dk 
Produkt udlånt af: ASUS
DK distributør: Rosenmeier.dk

Test

  

Testmaskinen består af :

  • Asus N20a - C2D 2,4GHz, Intel PM45, Intel X4500 grafikkort, 3GB RAM, Windows Vista
  • Zepto Nox A15 , C2D P9500 2,53GHz , Intel PM45, nVidia 9600M GT grafikkort, 4GB RAM, Windows Vista
  • Fujitsu-Siemens Pa3515, Turion X2 Ultra 2,1GHz, AMD 780M, ATI HD3200, 3GB RAM, Windows Vista

 

Sisandra

 

 

N20a kan i Sisandra som formodet, ikke helt følge med Nox A15, da denne har en hurtigere CPU.

Multimedia testen gav nogle mystiske resultater, hvilket formodentlig skyldes at det er en preview sample med en beta BIOS.




Harddisken giver en god ydelse med lidt over 50MB/s, helt klart godkendt.

SuperPi


I SuperPi er resultatet som forventet, en tand under NOX'en.    


3DMark

 


Asus N20a har Intel's nyeste skud på stammen, af integreret grafikkort x4500HD. Scoren i 3DMark 06 er ikke imponerende, især ikke taget i betragtning af at AMD/ATIs modbud i Puma platformen, HD3200 får næsten det dobbelte i score og det er endda med en langsommere CPU i AMD X2 Turion Ultra 2,1 GHz.

Batterilevetid

 


Batterilevetiden er i den grad godkendt med lidt over 2,5 time. Især taget betragtning af hvor lille N20a egentlig er.

Call of Juarez

 


Call of Juarez viser som 3Dmark 06 at x4500HD ikke har 3D spil som ynglingsret. Ligesom før, så bliver Intels integreret grafikkort nærmest flået af AMDs Puma.

PCMark

 


PCMark Vantage scoren er god, men de ekstra mange MB L2 cache gør at NOX A15 der på trods af flere GHz klarer sig endnu bedre. På trods af dette, så har N20a nogle rigtige gode scores. Især taget i betragtning af at det er en subnote.


 

 

Portabilitet


Asus N20a er med en kampvægt lidt over 1,8 Kg ikke den letteste subnote på markedet, men den føles meget lettere i hverdagen pga. den lille størrelse. Med sine 12,1" skærm sammen med en god 1280x800 opløsning, er den en god rejsekammerat der nemt kommer op og ned af computertasken, selv i et et overfyldt tog. Materialevalget der tager meget imod fedtfingre er dog lidt ærgelig, da N20a hurtig ser "fedtet" ud.
Rent sikkerhedsmæssigt har Asus en del ekstra værktøjer med i pakken. Et er fingeraftryklæseren, som også kan bruges til andre ting når man er logget på. En anden er SmartLogin der har ansigtsgenkendelse. Asus har desuden også et krypteringsprogram der gør det svært at få data hvis man nu "glemmer" sin bærbar (de bliver stjålet lystigt i togene, selvom de ligger i taske lige over hovedet).          
En anden rar ting er at man nemt kan slukke for det trådløse netværk ved hjælp af en fysisk kontakt. På samme måde er Asus Power4Gear Extreme der kan styres via genvejstaster også et nyttigt værktøj på vejen. Faktisk mangler der ikke rigtigt noget, da N20a fåes med HSDPA Turbo 3G modem indbygget.

Asus har på mange måder virkelig lagt sig i selen, for at komme med ekstra på softwaresiden i forhold til konkurrenterne. Express gate er en af disse. Express gate er Asus navn for Splashtop, som er en ganske smart feature, nemlig et indbygget Linux system der er på en flashchip på motherboardet. Det gør at man næsten med det samme kan lave begrænsede opgaver. Mest interessant er muligheden for browser, hvilket er en gammel kending, nemlig en fuld version af FireFox. ExpressGate understøtte selvfølgelig wifi og LAN. Da vores testversion er en presample, fik vi dog ikke det trådløse netværk til at virke med Asus egen WL500w router. Expressgate kunne finde netværket, men det virker til at den ikke kunne logge på, eventuel fordi at krypteringen på routeren var i dualmode mht kryptering. Der er langt flere muligheder med ExpressGate som at høre musik, chatte og meget mere. Express Gate er da også betragtelig hurtigere end Vista (frisk installation), 286% hurtigere var Express Gate til at starte (260%) og starter browser samt slukke (587%) i alt 103 sekunder for en vista maskine og 36 sekunder for Express Gate. Der er dog langt fra de 8 sekunder fra reklamerne, men hvis man tager BIOS tiden fra, så er det så småt ved at passe. 

 




Ergonomi

Ergonomien i N20a er rimelig god, hvor især skærmen trækker godt op. Både lysstyrke og betragtningsvinkler er gode på N20a. Tastaturet har relative lave taster, hvilket betyder at anslaget ikke bliver så langt som f.eks. Lenovo. Feedbacken er dog rimelig, så det gør ikke den store forskel. Touchpadden er rimelig at arbejde med, men de to sølvtaster er lidt træge og ser billige ud. Asus skal dog have stor ros for at bruge fingeraftrykslæseren som en ektra funktion, da det gør det noget nemmere at bruge den som en multiuse funktionsknap. En mærkbar ting ved N20a efter mange timers arbejde er, at den stort set ikke bliver varm og slet ikke så varm som den gamle Santa rosa platform, hvilket må siges at være et særdeles stort plus. Det gør også at man ikke sidder tilbage med sved på håndleddene og følelsen af at ens lår er ved at brænde af. N20a har dog også lufthuller i fronten hvilket udover Penryn også er med til at sænke temperaturen.