Korrekturlæser: 
Billed behandling: 
Oversættelse: 

Pristjek på http://www.pricerunner.dk 
Produkt udlånt af: Sd-Data A/S
DK distributør: Sd-Data A/S
Produktet er venligst udlånt af: www.msi.com.tw
Produktet distribueres i DK af: www.interdata.dk
Link til producentens website: www.msi.com.tw

Chipset


Vi har tidligere haft fat i Intels 925X chipset og 925XE byder ikke på meget nyt i forhold til dette. Forskellen på 925X (Alderwood) og de lidt ældre chipset kan ses på følgende billede.



Intel High Definition Audio er at finde på alle de nye chipsets, og også i 925XE. Hvad der dog ikke fremgår af tabellen er, at sydbroen skal være kombineret med et lyd-codec, der understøtter High Definition Audio for at fungere med alle features. Dette gælder over hele linjen og betyder at High Definition Audio ikke nødvendigvis er en selvfølge fordi man benytter ICH6 Southbridgen. Det er altså værd at kigge godt efter inden man investerer i nyt bundkort, hvis man vil have alle lækkerierne fra High Definition Audio med.

Udover lyden er Gigabit LAN også en gennemgående feature på alle de nyligt fremkomne chipsets og vi ser også, at PCI Express er den eneste type grafikkort der, understøttes. Altså er det nødvendigt med et nyt grafikkort, hvis man gerne vil skifte bundkort til et 925XE.

Endnu en af de nye teknologier, der har været talt mangt og meget om gennem de sidste par måneder er DDR2 RAM. Intel har helgarderet sig i det det kun er på 925X og 925XE bundkortene hvor det er et krav, at man investerer i DDR2. Udgaver baseret på 915 Grantsdale chipsettet fås til både DDR2 og også de ældre almindelige DDR RAM. Enkelte bundkortsproducenter har valgt, som da vi skiftede fra SD-RAM til DDR-RAM, at sætte sokler til begge typer på bundkortene, for dermed at give folk mulighed for en evt. senere udskiftning af deres RAM.

Dette kan undre, da Intel massivt har satset på DDR2, men det skal uden tvivl ses i lyset af at mange RAM producenter har satset meget lidt på DDR2 eller simpelthen ikke har nået at omstille produktionen. Ved at køre DDR2 langsomt ind på markedet kan man minimere de flaskehalse som ellers kan opstå når ny teknologi tager over for gammel. Det problem ser man tydeligt lige nu, hvor high-end grafikkort kun kommer til PCI Express imens brugerne skriger efter AGP-kompatible grafikkort. Denne manglende føling med markedet har eksempelvis sat ATI på overarbejde og de har måttet konstruere en PCI Express til AGP bridge (Rialto) for at de nyere grafikkort kan komme på markedet i AGP-standard.

For at komme tilbage til DDR2-problematikken ser den dog ud til at være løst flot ved at Intel på den måde har kørt det blidt på markedet. Udbuddet er ved at være ved at finde og flere producenter har virkelig gjort deres for at lancere spændende DDR2-løsninger til entusiasterne. Det har allerede nu givet DDR2-moduler med meget lave timings og for nylig kunne Kingston fremvise et DDR2-modul, som kørte 866MHz DDR med CL4 4-4-12 timings! Endnu er dette dog ikke moduler, som er klar til at komme på markedet, men Kingston siger at dette kan ske hurtigt når blot markedet har bundkort, som kan klare den høje busfrekvens. Det går der dog nok noget tid med for skal disse moduler køre synkront er vi oppe på 1.73GHz FSB...

Så langt er vi dog ikke indtil videre, men med introduktionen af 925XE chipsettet stiger vi til 1066MHz FSB. 925XE chipsettet er blot et 925X chipset, som kan køre 1066MHz FSB. Der er ikke tale om en anden fabrikationsproces og Intel har tilsyneladende så megen "luft" at man uden problemer kan hæve frekvensen på de eksisterende chipset. En lille forskel er dog at 925X chipsettet er låst i hardware så man ikke kan benytte den nye 3.46GHz CPU i det, hvorimod 925XE naturligvis tager glædeligt imod den nye CPU.

At hæve frekvensen til 1066MHz gør at båndbredden stiger fra 6.4GB/s til 8.5GB/s. Udover denne forbedring skulle man også hente lidt lavere latency da DDR2-533 RAM nu kører synkront med FSB'en. På 925X må man nøjes med asynkron bus når de 533MHz fra RAM skal sammenkobles med en 800MHz FSB. Dette skulle yderligere give performance på omkring 5 % og da den højere båndbredde i real world applikationer skulle give omkring 5 % ekstra ydelse begynder der at blive god grund til at glæde sig over 925XE. Man skal dog huske på at mange applikationer skal "tilvænnes" den højere FSB og dertil vil man nok først virkelig se en forskel når clockfrekvensen for Pentium 4 processoren stiger. Det skulle i hvert fald være sikkert at de næste Intel chipsets - Lakeport og Glenwood - vil have 1066MHz FSB og muligvis også support for DDR2-667, spørgsmålet er så bare om den nye 6xx-serie eller dual-core CPU'en Smithfield vil understøtte den høje FSB. Indtil videre siger Intels talsfolk at dette ikke vil være tilfældet...

Men tilbage til chipsettet. Går vi lidt tættere på selve chipsettets opbygning ser det ud som følger.



Fælles for alle de nye chipset til Sokkel 775 er, at de har en ny og forbedret sydbro kaldet ICH6 i modsætning til den tidligere ICH5. Indbygget i ICH6 er som tidligere nævnt High Definition Audio med mulighed for op til otte separate lyd kanaler.



Derudover er der også support for op til fire S-ATA porte, mod de tidligere kun to i ICH5. Ydermere så supporterer de ikke kun harddiske, men nu også optiske drev. Det er dog stadig kun S-ATA 1 med hastigheder op til 150MB/s, som er indlagt i chippen.

Udover standard ICH6 sydbro chippen, fås der i stil med den "gamle" ICH5 chip også specielle udgaver, bl.a. ICH6R med support for RAID0, 1, og 0+1 og også en ICH6W/RW, som skulle have indbygget Wireless teknologi. Rygterne vil dog vide, at Intel endnu ikke har helt styr på denne trådløse teknologi endnu.

Et stort minus ved chipsettet her efter min mening er, at det kun understøtter én IDE kontroller. Det vil sige, at har man eks. Et DVD-drev og måske en brænder, ja så er der ikke plads til ens IDE harddiske og man skal ud og anskaffe en kontroller til disse. Jeg har meget svært ved at se hvorfor det skulle være så svært lige at putte bare en IDE kontroller mere på. Det må formodes, at ikke alle endnu har skiftet til S-ATA diske. Dog er der på MSI kortet lagt separate IDE controllere på, så det stadig er muligt at anvende flere af de ældre IDE enheder.
Salkcin
 
Elitebruger
Tilføjet:
01-03-2005 15:26:05
Svar/Indlæg:
1713/31
"Med standard køling på Nordbroen nåede jeg en FSB hastighed på 292MHz. Ikke voldsomt imponerende, men dog stadig, sammenlignet med 925X resultaterne, ganske fornuftigt.
Jeg er ikke et øjeblik i tvivl om, at årsagen til jeg ikke kunne komme højere end de 292, skyldes at jeg ikke var i stand til at føde mere spænding i processoren. De fejl der opstod ved højere FSB hastigheder, bar tydeligt præg af at det var processoren der manglede noget juice."



Lader til alle har glemt alt om den, men Intel har jo altså implementeret en overclocking begrænsning i deres chipset fra 900 serien. Den fryser systemet og resetter FSB clocken når den bliver "målt" til at køre 10% over specificationen.
De fleste 915/925X kort når jo heller ikke en dag over 217-220MHz FSB hvilket jo er de 10%. Asus og Abit har så fået manipuleret denne begrænsing op til 25-35% (250-270MHz FSB) på 915/925X, men eftersom 915/925X ikke kan låse PCI-E frekvenzern på 100MHz så er man nød til at disable de fleste enheder på PCI-Express bussen for at få det til at køre stabilt... ens grafikkort skal også være samarbejdsvilligt!

925XE har jo så en standard FSB på 266MHz og 10% derfra er netop de 292MHz som bliver nået (også på MSI's kort). Igen lader det til at det kun er Abit og Asus (og DFI) som har manipuleret med frekvenzerne så man kan nå ~350MHz FSB (set en del nå det) - har set en enkelt nå 400MHz på det Fatal1ty som også er max FSB. PCI-Express låsen virker også på 925XE så det er ikke et problem mere :)

Så man må jo konkludere at 925XE er et godt valg til CPU'er med en effektiv FSB på 800MHz da der så er plads til næsten 50% overclocking (292MHz FSB) på stort set alle 925XE uden at bundkortet begrænser.



Salkcin
 
Elitebruger
Tilføjet:
01-03-2005 15:30:22
Svar/Indlæg:
1713/31
Må lige tilføje at få producenter som f.eks. Albatron har udtalt at en måde man også kan omgås de 10% begrænsing er at øge spændingen til chipsettet. Så vil man være i stand til at nå 15-25%overclock (alt efter hvor meget man øger spændingen), men denne løsning er bare ikke så effektiv som den Abit og Asus har lavet.



Lockheed
 
Elitebruger
Tilføjet:
01-03-2005 17:57:52
Svar/Indlæg:
503/516
#1 Jeg har ikke "glemt" den OC lås du så fint nævner, men jeg meget overbevist om at lige i MSI kortets tilfælde er det ikke låsen der stopper OC, men spændingen til CPUen.

Ellers har du da ret i det meste af det du skriver, bortset fra at PCI låsen IKKE virker på alle 925XE kort. Af de fem jeg har testet inkl. det Asus som ligger i testbænken lige nu, er det rent faktisk kun Abit Fatal1ty kortet der havde en fungerende lås. Men ja, til 800Mhz CPU er det absolut det helt rigtige valg vis man skal hive det maksimale ud af sin CPU.

Mvh



Salkcin
 
Elitebruger
Tilføjet:
01-03-2005 18:23:52
Svar/Indlæg:
1713/31
#3

Ok... ville gerne have kunnet redigere tråden som på overclocking.dk. Kan se jeg nok bør have omformuleret mig et par steder, men troede faktisk at PCI-Express låsen virkede på alle 925XE nu, men er åbenbart bare sådan at det først er lykkedes få producenter at få den til at virke nu.



KleitusIV
 
Redaktør
Tilføjet:
06-03-2005 21:03:06
Svar/Indlæg:
4295/306
Det nye chipset er sammen med en 800mhz FSB CPU en rigtig spændende kombination.

Det ser ud til at man for "få" penge kan nappe en 3ghz CPU og sådan et mobo og så smide den op på de 266mhz og deraf ramme 4ghz uden at skulle bekymre sig om chipset, PCI-låse og hvad der nu ellers findes af finurligheder kan følge med... :p



KleitusIV
 
Redaktør
Tilføjet:
06-03-2005 21:10:02
Svar/Indlæg:
4295/306
Lockheed du skriver i startet at dette er 4. bundkort baseret på XE chipsettet - kan du ikke i konklusionen skrive en sammenligning med de andre bundkort? Hvorfor skal man vælge dette fremfor de andre eller skal man vælge et af de andre istedet for dette...? (bare en idé) :)



Boris
 
Overclocker
Tilføjet:
08-03-2005 08:45:04
Svar/Indlæg:
21/0
Ligemeget hvad.....Det kort er da for nice.....Det vil jeg da gerne vinde. ;)



Lockheed
 
Elitebruger
Tilføjet:
08-03-2005 23:06:09
Svar/Indlæg:
503/516
#6 Tjoe det kunne jeg i teorien godt, men vil være lidt at gentage mine konklusioner føler jeg lidt.

Jeg kan dog afsløre at jeg arbejder på et nyt "karaktersystem" så det i fremtiden vil gøre det meget nemmere at foretage den sammenligning du efterlyser. Indtil da må du "nøjes" med at læse de enkelte konklusioner og evt. se på testresultaterne, hvor alle XE kortene er repræsenteret. Og vær lige opmærksom de næste par dage, for der kommer XE kortet over dem alle online :e

Mvh