Korrekturlæser: 
Billed behandling: 
Oversættelse: 

Pristjek på http://www.pricerunner.dk 
Produkt udlånt af: Sd-Data A/S
DK distributør: Sd-Data A/S
Produktet er venligst udlånt af: www.msi.com.tw
Produktet distribueres i DK af: www.interdata.dk
Link til producentens website: www.msi.com.tw

Software og BIOS


Der medfølger blot en enkelt CD-ROM til kortet her. På den ligger alle de nødvendige drivere, dog skal man lige lede lidt efter lydkortsdriveren, som ikke automatisk kan vælges, og så en masse små programmer fra MSI. De medfølgende programmer er:

Software
MSI Infoview



Et lille simpelt program, der som billedet indikerer, kan vise en masse oplysninger om både dit hardware og software.

MSI I-speed



Et program til optimering af LAN forbindelsen på bundkortet. Jeg kunne ikke måle nogen umiddelbar forbedring ved anvendelse af dette program

PC Alert 4



Lidt ærgerligt så virker MSI Core Center ikke på dette bundkort. I stedet er man tvunget til at bruge PC Alert 4, som efter min mening er noget ringere en Core Center og heller ikke muliggør overclocking fra Windows. Det gjorde heller ikke min begejstring ret meget større, at PC Alert konsekvent valgte at overvåge de forkert prober og derfor hylede som en vanvittig hele tiden.

Update.



På falderebet af denne test lykkedes det mig at få en nyere version af MSI Core Center til at fungere på dette bundkort, så det kan altså lade sig gøre. Dog så fungerer overclocking fra Core center i Windows stort set ikke, men programmet giver dog en masse nyttige informationer.

MSI DigiCell



DigiCell er som sådan bare en slags portal, man kan bruge til at gå ind i alle de andre små programmer med.

MSI ekstra



Udover de allerede nævnte følger også 3 mindre programmer med. En Passwordkeeper, SecureDoc og en Lockbox. Alle sammen programmer, der kan hjælpe dig med øget dokument og PC sikkerhed.





BIOS


I den efterfølgende billedserie viser jeg de vigtigste menuer fra kortets BIOS. Jeg vil ikke gå alle menuerne igennem slavisk, da der ikke er væsentlige forskelle på dette bundkort og så mange andre, i hvert fald ikke i BIOS.

Som det ses på billedet anvender MSI bundkortet en Award BIOS.



Den første interessante menu vi kigger nærmere på er MSI Cell menu. En decideret overclocker menu, som almindelige brugere egentlig ikke behøver anvende. Det er altså her man finder alle sine muligheder for at trimme bundkortet op til optimal hastighed og overclocking.



Inde i menuen finder vi øverst muligheden for at vælge manuelle indstillinger eller optimized.



Med denne funktion indstillet til optimized, var kortet en smule hurtigere, men det var dog ikke muligt for at se hvilke faktorer der var indstillet på.

Næste menu er en MSI specialitet, kaldet Dynamic Overclocking.



En menu hvor man kan vælge nogle grader af overclocking, opkaldt efter en militær rangorden.

Disse grader svarer så til et antal i procent, som maskinen efterfølgende bliver clocket til.

Næste punkt i menuen er hastigheden på RAM.



Og her er der alle muligheder for at få sine RAM til, at køre med den helt rigtige hastighed, idet der som billedet viser, kan vælges fra DDR333 og helt op til DDR667. Rigtig godt MSI.



Næste punkt er hastigheden på PCI Express. Her er der mulighed for at stille fra 110MHz og op til 150MHz. Den skal bare stå på default, da kortet ellers bliver ustabilt. Flere bundkortproducenter hævder at have en fungerende PCI-express lås på deres 925XE kort, men det eneste undertegnede endnu har haft fingrene i, hvor den rent faktisk fungerede var Abit Fatal1ty kortet.



Så kommer vi til FSB hastigheden. Den med vores 1066 CPU installeret indstilles fra standard 266Mhz og op til 350MhZ. Ved brug af en 800Mhz CPU starter den ved 200.

Hvor stor en spænding der kan gives til CPU er der selvfølgelig også mulighed for at justere og her har MSI kortet et stort problem. Man har tilsyneladende glemt at nogle af de eneste 1066Mhz FSB processorer der eksisterer, er designet omkring Intels Gallatin kerne, som kræver en Vcore på 1.525 Volt. Der er altså ingen mulighed for at give en sådan CPU mere at leve af og dette begrænser altså overclockning af sådan en processor temmelig voldsomt. Jeg har været i kontakt med MSI om dette problem, og deres påstand er, at det er på baggrund af Intels specifikationer de har opbygget deres BIOS. Det ændrer dog ikke på det faktum, at det er det absolut eneste 925XE kort jeg har testet, som ikke har haft mulighed for at give en højere Vcore.



Et irriterende minus ved denne undermenu er dog, at når man går ind i den, så blinker den konstant, for at minde dig om, at det altså er farligt, det du sidder og laver. Det kunne de godt have undladt efter min mening.

Næste punkt på dagsordenen er spændingen til RAM. Den kan indstilles fra de 1.8 volt, som er standard og helt op til 2.4 volt. Rigeligt til de fleste.





Også muligheden for at give lidt ekstra juice til PCI Express er der mulighed for. Der kan justeres fra standard 1.5 volt og op til 2.2 volt.

Den sidste menu vi kigger nærmere på er ikke i Cell menuen, men under advanced chipset features.



Her kan der trimmes på RAM til den store guldmedalje og ingen overraskelser her.

Så er vi nået til vejs ende med alle de kedelige tal og specifikationer og nu skal vi se om det bundkort her virkelig kan præstere noget.
Salkcin
 
Elitebruger
Tilføjet:
01-03-2005 15:26:05
Svar/Indlæg:
1713/31
"Med standard køling på Nordbroen nåede jeg en FSB hastighed på 292MHz. Ikke voldsomt imponerende, men dog stadig, sammenlignet med 925X resultaterne, ganske fornuftigt.
Jeg er ikke et øjeblik i tvivl om, at årsagen til jeg ikke kunne komme højere end de 292, skyldes at jeg ikke var i stand til at føde mere spænding i processoren. De fejl der opstod ved højere FSB hastigheder, bar tydeligt præg af at det var processoren der manglede noget juice."



Lader til alle har glemt alt om den, men Intel har jo altså implementeret en overclocking begrænsning i deres chipset fra 900 serien. Den fryser systemet og resetter FSB clocken når den bliver "målt" til at køre 10% over specificationen.
De fleste 915/925X kort når jo heller ikke en dag over 217-220MHz FSB hvilket jo er de 10%. Asus og Abit har så fået manipuleret denne begrænsing op til 25-35% (250-270MHz FSB) på 915/925X, men eftersom 915/925X ikke kan låse PCI-E frekvenzern på 100MHz så er man nød til at disable de fleste enheder på PCI-Express bussen for at få det til at køre stabilt... ens grafikkort skal også være samarbejdsvilligt!

925XE har jo så en standard FSB på 266MHz og 10% derfra er netop de 292MHz som bliver nået (også på MSI's kort). Igen lader det til at det kun er Abit og Asus (og DFI) som har manipuleret med frekvenzerne så man kan nå ~350MHz FSB (set en del nå det) - har set en enkelt nå 400MHz på det Fatal1ty som også er max FSB. PCI-Express låsen virker også på 925XE så det er ikke et problem mere :)

Så man må jo konkludere at 925XE er et godt valg til CPU'er med en effektiv FSB på 800MHz da der så er plads til næsten 50% overclocking (292MHz FSB) på stort set alle 925XE uden at bundkortet begrænser.



Salkcin
 
Elitebruger
Tilføjet:
01-03-2005 15:30:22
Svar/Indlæg:
1713/31
Må lige tilføje at få producenter som f.eks. Albatron har udtalt at en måde man også kan omgås de 10% begrænsing er at øge spændingen til chipsettet. Så vil man være i stand til at nå 15-25%overclock (alt efter hvor meget man øger spændingen), men denne løsning er bare ikke så effektiv som den Abit og Asus har lavet.



Lockheed
 
Elitebruger
Tilføjet:
01-03-2005 17:57:52
Svar/Indlæg:
503/516
#1 Jeg har ikke "glemt" den OC lås du så fint nævner, men jeg meget overbevist om at lige i MSI kortets tilfælde er det ikke låsen der stopper OC, men spændingen til CPUen.

Ellers har du da ret i det meste af det du skriver, bortset fra at PCI låsen IKKE virker på alle 925XE kort. Af de fem jeg har testet inkl. det Asus som ligger i testbænken lige nu, er det rent faktisk kun Abit Fatal1ty kortet der havde en fungerende lås. Men ja, til 800Mhz CPU er det absolut det helt rigtige valg vis man skal hive det maksimale ud af sin CPU.

Mvh



Salkcin
 
Elitebruger
Tilføjet:
01-03-2005 18:23:52
Svar/Indlæg:
1713/31
#3

Ok... ville gerne have kunnet redigere tråden som på overclocking.dk. Kan se jeg nok bør have omformuleret mig et par steder, men troede faktisk at PCI-Express låsen virkede på alle 925XE nu, men er åbenbart bare sådan at det først er lykkedes få producenter at få den til at virke nu.



KleitusIV
 
Redaktør
Tilføjet:
06-03-2005 21:03:06
Svar/Indlæg:
4295/306
Det nye chipset er sammen med en 800mhz FSB CPU en rigtig spændende kombination.

Det ser ud til at man for "få" penge kan nappe en 3ghz CPU og sådan et mobo og så smide den op på de 266mhz og deraf ramme 4ghz uden at skulle bekymre sig om chipset, PCI-låse og hvad der nu ellers findes af finurligheder kan følge med... :p



KleitusIV
 
Redaktør
Tilføjet:
06-03-2005 21:10:02
Svar/Indlæg:
4295/306
Lockheed du skriver i startet at dette er 4. bundkort baseret på XE chipsettet - kan du ikke i konklusionen skrive en sammenligning med de andre bundkort? Hvorfor skal man vælge dette fremfor de andre eller skal man vælge et af de andre istedet for dette...? (bare en idé) :)



Boris
 
Overclocker
Tilføjet:
08-03-2005 08:45:04
Svar/Indlæg:
21/0
Ligemeget hvad.....Det kort er da for nice.....Det vil jeg da gerne vinde. ;)



Lockheed
 
Elitebruger
Tilføjet:
08-03-2005 23:06:09
Svar/Indlæg:
503/516
#6 Tjoe det kunne jeg i teorien godt, men vil være lidt at gentage mine konklusioner føler jeg lidt.

Jeg kan dog afsløre at jeg arbejder på et nyt "karaktersystem" så det i fremtiden vil gøre det meget nemmere at foretage den sammenligning du efterlyser. Indtil da må du "nøjes" med at læse de enkelte konklusioner og evt. se på testresultaterne, hvor alle XE kortene er repræsenteret. Og vær lige opmærksom de næste par dage, for der kommer XE kortet over dem alle online :e

Mvh