Indledning
Så er det blevet tid til en længe eftertragtet artikel om TFT skærme og teknologien bag dem. Det er
epi^zepto der har begået den, og det siger vi naturligvis mange tak for. Også en tak til
Tomgun, som har produceret de smukke billeder.
I kender det alle sammen - man ønsker at finde sig en fladskærm som passer til sit eget forbrug og man kan spendere mange timer uden at blive klogere og efter en del efterspørgsel samt diskussioner i overclocking.dk og hardware-test.dk's forum har vi besluttet, at lave denne guide, der kan hjælpe med at finde frem til det rette produkt.
For at slå det fast med det samme, så findes der i dag groft sagt tre typer flade displays på markedet - TFT, LCD og Plasma skærme, som fungerer på hver deres måde, men har mere eller mindre til fælles med hinanden.
I denne guide vil vi dog udelukkende kigge på TFT-skærmen - man skal være opmærksom på at specifikationer ikke er direkte sammenlignelige på de forskellige paneltyper, der findes på markedet i dag.
TFT står for "Thin Film Transistor" og er den første succesfulde afløser til CRT-skærmen, der efterhånden har en del år på bagen og der er i de sidste år blevet forsket meget inden for TFT-området.
Tingene har det med at udvikle sig og det har gjort det til en jungle at købe fladskærm, men samtidig er kvaliteten blevet væsentlig bedre og priserne begynder at bevæge sig den rette vej til forbrugerens fordel.
Den teknologiske udvikling, den store efterspørgsel, de mange konkurrenter og nye fremstillingsteknologier har gjort mange skærme så billige, at de begynder at ligge tæt ved priserne for CRT-skærme.
Kvaliteten på en TFT-skærm afhænger dog meget stærkt af hvilken type panel, der sidder i skærmen og stort set intet andet. Med panel forstås synsfeltet på skærmen, som er forskelligt opbygget alt efter paneltypen.
I denne guide kigger vi nærmere på følgende paneler:
MVA
PVA
TN+
IPS
S-IPS
Udover de her nævnte, findes flere typer paneler, som bl.a. STN-panelet, men de er i dag så forældet at man ikke benytter det til fladskærme mere. Dog valgte mobiltelefonproducenten Nokia at anvende STN panelet til deres mobiltelefoner i en overgang, hvilket også er forklaringen på Nokias lidt mere grumsede billedkvalitet end fx nyere modeller fra Samsung og LG Electronics.
Men hvordan finder du så ud af hvilken type panel der sidder i skærmen? Der findes ikke umiddelbart nogen dansk database over skærm og paneltype, men vi er i stedet nødt til at besøge vores tyske hardware venner hos www.prad.de, der har lavet en rigtig god database over stort set alle udgåede og nuværende modeller på markedet, som oven i købet har gode søgefunktioner.
Desværre er det ikke alle der kan tysk, men de må i stedet klare sig med Babel Fish som tolk:
http://babelfish.altavista.com/