Test: Asus DigiMatrix

Komplet System d.  21. marts. 2005, skrevet af @ngler 2 Kommentarer.  Vist: 24680 gange.

Korrekturlæser: 
Billed behandling: 
Oversættelse: 

Pristjek på http://www.pricerunner.dk 
Produkt udlånt af: Sd-Data A/S
DK distributør: Sd-Data A/S
Produktet er venligst udlånt af: Privat udlån
Produktet distribueres i DK af:www.rosenmeier.dk
Link til producentens website: www.asus.com

Software


Der er en del software med til DigiMatrix.

Asus PC-Probe
Asus PC-probe er et standard værktøj til at afløse temperatur, volt og blæser hastighed.



SoundMAX
SoundMAX er softwaren hvor man kan styre den aldrende AD1980 chips funktioner. Chippen indeholder som de fleste forskellige 3D funktioner som Virtual theater surround. Desværre kan man kke opgradere software som der står når prøver at klikke på ikonerne. Den henviser til en Sensaura side der ikke eksisterede. Yderst uprofessionelt!



MyLogo
For at få det sidste touch så kan man selvfølgelig sætte sit helt eget logo på sin BIOS skærm.



Asus Update
Asus Update er et BIOS opgraderingprogram til Windows. Hvilket er ret heldigt, da Digimatrix ikke indeholder et diskettedrev. En ekstra detalje er at programmet opdaterer sig selv hvis man vil opdatere sin BIOS. Dog har Asuses FTP server en tendens til at være nede, og ikke altid kan man finde den nyeste BIOS på alle sammen.



Asus Wlan



Asus Wlan software er rimeligt godt at arbejde med. Man skal dog lige være opmærksom på om man har Shared (delt) eller Open Key, da denne version af softwaren ikke kan skelne imellem dette. Da det miniPC kort som bruges er baseret på RaLinks RT2400 kan man også bruge native driverne. Softwaren virkede som den skulle og der var ikke de store problemer her. Faktisk var software rigtig god, hvilket Asus åbenbart er klar over, så i manualen er der brugt hele 37 sider på dette... Det vigtigste software, nemlig Home Theatre som vi kommer til senere , er der brugt 13.



Virtual Cable Tester
I led med 1Gigabit LAN er der Marvel Virtual Cable Tester



Nero Express 5.5
Da der er en CD brænder, er der selvfølgelig også et brændeprogram. Godt nok er det ikke fullsize versionen med den almindelige Nero burning, men dybest set er Ekspress versionen den almindelige version uden alt for mange steder at klikke alle mulige og umulige ting til. Brændinger foregik som de skulle, smertefrit og uden skyggen af problemer.

AudioDJ
AudioDJ er ikke helt uden grund også navnet på de knapper der er på frontpanelet. Der fulgte et O2 musicwizzard med. Det eneste man kunne lave var en playlist, som desuden ikke kunne indeholde andet end MP3 filer. Ideen var så at man vha. af AudioDJ kunne spille filerne uden at tænde computeren så den var inde i Windows.

Asus Home Theatre

Næsten alt andet der ligger på de to medfølgende CDer er ikke mindre end almindelige drivere og software til en PC. Men Digimatrix er ikke en PC, men en Home Entertainment PC. Derfor er der på den softwaremæssige side selvfølgelig også lidt til TVet. Enhver der måske lidt naivt har prøvet at surfe eller læse lidt tekst på et mindre fjernsyn, har sikkert efter en enkelt linie prøvet at øjnene er ved at rulle ud. Modsat en almindelig monitor er fjernsynet ikke rigtigt lavet til at læse små knapper med tekst på. Derfor kan Asus Digimatrix styres ved hjælp af Home theatre (forkortet HT).



Ved hjælp af en rimelig overskuelig menustruktur og en fjernbetjening kan man nu se sit TVprogram, programmere Digimatrix til at optage, høre radio, se billeder, høre musik eller simpelthen se en VCD eller DVD, så klarer HT dette.

Så lad os se hvad man helt præcist kan bruge HT til.

TV
Tvfunktionen er måske her at Digimatrix virkelig viser baghjul til en DVDafspiller. Der er en del funktioner som findes på enkelte fjernsyn, men som burde finde på de fleste. Nemlig et overbliksvindue hvor kanalerne bliver vist i et lille vindue. Selvfølgelig kan man også se TV, men hvis man lige vil tage et billede af det man ser, kan man også det.



Eller endnu bedre, Colaen står i køleskabet, men skal man nærmest dø af tørst, eller gå klip af det måske bedste minut i hele den TVserie man forguder ? Timeshifting er svaret, men kan rent faktisk sætte et TVprogram på pause. Så optager Digimatrix imens colaen bliver hældt op, og når du er færdig så fortsætter den hvor du slap. Du kan selvfølgelig også programmere Digimatrix til at optage ligesom man kan med en videoafspiller, skulle man tro. Men softwaredesignerne og programmørerne har åbenbart ikke ejet sådan en, så glem alt om sluttidspunkter, for det er åbenbart nemmere at finde ud af hvor mange minutter der er imellem 1855 og 2025 (1 time og 30 min - for dem der ejer en video). Faktisk må der være en større producent af mus eller fjernbetjeninger bag denne funktion, for man slider en del op med 90 klik. Så hvis du ejer en Digimatrix, så bare begynd at klikke minutterne opad... så kan det være at du når at optage Ringenes herre 3 extended version når den engang kommer i fjernsynet (på eget ansvar, vi tager ikke ansvar på kramper og slid af fingre).



Selve TV delen kan selvfølgelig indstilles, og som alle andre TV er der en autoscan funktion. Desværre er softwaren mere følsom end nitroglycerin i en vaskemaskine. Så alle afskygninger af sne og signaler bliver gemt. Godt nok blev testen ikke taget hvor signalet var 100% , men alligevel passer signal'orholdene til de fleste har. Så 30 kanaler blev til mere end 128 kanaler, hvilket langt fra er optimal. Asus skriver desuden at softwaren automatisk tilpasser sig TVkortet.



Så åbenbart kan TVkortet kun optage i en kvalitet, nemlig god, dog kan det være en fejl, for manualen skriver der er tre kvaliteter. Teletekst , som normalt betyder TekstTV virkede af urangsagelige årsager ikke. Lyden kunne desuden også indstilles, hvilket faktisk er rimeligt smart, da det sker igennem SoundMAX driveren. Godt nok ikke ligefrem noget der redder æren.

Radio
Den indbygget radio kan man selvfølgelig høre sin favoritkanal. Som med TVdelen kan man også optage, dog ikke med timeshifting.



Billeder
Når der er kortlæser så kan man også se billeder. Desværre skal de bare være i en på forhånden angivet mappe. Dog er der muligheden for at lave et slideshow, og det er endda med musik i baggrunden.

Musik
Som med billeder skal man angive hvor ens musikfiler er. Desværre understøtter softwaren kun MP3 formatet, så mere eksotiske formater som WMA og OGG kan man ikke bruge til meget her. Musikdelen fungere desuden også som en CDafspiller.

DVD/VCD
Enhver computer med den rette software og et DVD drev kan afspille en DVDfilm. Det kan Digimatrix også. VCD formatet som godt nok ikke har den store udbredelse her i landet kan også afspilles. VCD er dybest set en MPEG1 version af DVD (MPEG2), men med noget dårligere kvalitet for at spare på pladsen.

Videoklip
Det ville selvfølgelig være oplagt at bruge Digimatrix til at se videoklip på. Funktionen kræver dog som billeder at man har angivet hvor den skal lede først.

Samlet set så er Home Theatre et relativt godt forsøg på at lave software der kan styre de multimedia opgaver man forventer Digimatrix skal klare. Men sådan et centralt stykke software skal ikke bare være relativt godt, det skal være superb og det er HT ikke. Det virker langsomt og ikke helt villig til at gå i omdrejning. At det så er lidt ultrafølsomt med kanalerne er måske mindre godt, men generelt virker det ikke til at det helt var tiltænkt Digimatrix. Måske burde netværksindstillinger og lign. Også kunne indstilles fra HT, men det kan de ikke. Remotesoftware ville måske også være en rar feature , da TV skærmen ikke helt er god nok til at styre PC delen. Billederne, musik og videodelen burde forbedres. Med flere harddiske og flere kortlæsere så ligger billederne ikke samme sted og musikken heller ikke.





Chipsættet


Selve "hjertet" i P4SQ er et SiS 651/962L chipsættet, som f.eks. Shuttle SS51G Barebone

Chipset arkitekturen (oprindelig fra Shuttle SS51G Barebone

SiS651 / SiS962L



SiS651, North Bridgen, er et chipset der er designet til Intel' Pentium 4 CPU. Det har en højtydende 256bit grafikdel integreret der arbejder på AGP4x interfacet, og kommer ydermere med integreret Video Accelerator og Advanced Hardware Acceleration MPEGI/MPEGII Video Decoder for Intel Pentium 4 baserede systemer. Man vil også finde en højtydende PC2700 memory controller ( PC3200 er kun uofficielt understøttet ) der skal fodre den tørstige Pentium 4 med data, der gerne snupper 3.2GB/s. Noget nyt med SiS651 er den integrerede AGP port, der tillader brugeren selv at installere grafikkort hvis man skulle blive træt af det 3D der er onboard på Shuttle SS51G. Den grafik-kerne vi har onboard er SiS' egen SiS315 chip.

På billedet ovenover kan du se hvad SiS962L South Bridgen understøtter; ATA133, 6 USB2.0 porte, 6 kanals AC97, LAN, FireWire osv. Det er en South Bridge der lever godt op til nutidens standarder, men næste skridt bliver SerialATA der vil gøre det muligt at komprimere Barebones endnu mere. North Bridgen og South Bridge er som sædvanlig, når vi snakker SiS chipsets, kombineret vha. den 533 MB/sek. (dvs. 2*266 MB/sek.) hurtige MuTIOL(16bit) bus.

SiS315 - VGA




SiS315 er SiS's svar på en lavpris GPU, og den skulle være deres milesten i en lydløs kamp mod ATI og NVIDIA. Med lydløs menes at NVIDIA og ATI har så travlt med at overgå hinanden, at de slet ikke opdager at SiS kommer stille op bag dem med denne lavpris GPU. Her er lidt specifikationer:
 Baseret på 0.15micron teknologi
 Arbejder ved AGP 4x
 Kerne hastighed: 166MHz
 Hukommelses hastighed: 166MHz
 RAMDAC hastighed: 375MHz
 64-/128bit hukommelse interface
 Understøtter op til 128MB SDRAM/DDR SDRAM og SGRAM/DDR SGRAM
 2 pixel pipelines med en texture enhed hver
 Bump mapping support: Dot3 og Emboss
 2048x2048 maksimal texture størrelse
 2048x1536 som højeste opløsning
 Indbygget Direct Draw og GDI 2000 accelerator
 Indbygget motion compensation logic til DVD playback
 S3TC/DXTC texture kompressions support
 Anden generations hardware Transform and Lightning motor
 HyperFSAA full-scene anti-aliasing



Ydelsen vil typisk svare til et GeForce2 MX200/MX400. Der skal også en video-bridge til for at få et billede, og her kommer SiS301 ind i billedet. SiS301 har integreret NTSL/PAL video dekoder med Macro Vision v7.1.L1 mulighed for TV displays, en TMDS sender med Bi-linear scaling beregnet til TFT skærme og en analog RGB port for at understøtte en sekundær CRT. Det primære CRT display og det udvidede sekundære display (TV, TFT, LCD, sekundært CRT) byder på en Dual View performance i det henseende at begge forbindelser kan generere deres egen uafhængige opløsning, farvedybde og Frame rate.
Patriarch
 
Overclocker
Tilføjet:
21-03-2005 10:00:47
Svar/Indlæg:
8/0
Hejsa

I glemmer at skrive at denne "barebone" er complet ubrugelig til en HTPC. Her kommer nogle grundene

1. Spdif sider i fronten=] Derfor skal man have klappen åben konstant hvis man vil have digital lyd. Ikke fedt til den pris

2. TV-tuneren har ingen hardware chip, til encoding= Ikke en rigtig pvr. Man kan kun sætte en Yuan Mini Pci hardware TVtuner i, hvilken koster kassen hvis man overhovedet kan købe den i DK. Dertil kommer at man så må ofre sit wireless kort , for at få plads til den.

3. Grafikkortet, ja jeg ved at mange siger at der ikke skal et særligt godt grafikkort til at køre TV applikationer. Men de skal sgu have 128mb dedikeret ram, og være DX9 kompatibelt for at kunne køre VMR 9. Dette gør sis's delte ikke....Derfor er bundkortet og selveopbygningen af dette system, ikke vejen man skal gå.....Jeg mener, der kan ikke sættes et ordenligt grafikkort i kva systemets fysiske/tekniske specifikationer. Dette betyder atl Cpu'en skal tage sig af videoencoding/decoding, TV-tuning, TV-out.

4. Chipsettet er gammelt og langsomt, hvilket HAR KÆMPE betydning når cpu'en skal håndtere stort set alt

5. Lyden som det påpeges i anmeldelsen....En gammel codec baseret løsning, som i øvrigt også kræver processorkraft

6: Asus's Software er useriøs og fyldt med fejl, som i virkeligheden nok ikke skyldes sofwaren som sådan, men snarrere hardwarens mangel på ydeevne. Hvis man skal lave noget der er seriøst skal man have XPMCE, sagetv, gbpvr, Mythtv osv.....Men disse kan ikke køre uden et PVR kort, som asus'en ikke har.

7. Understøtter kun ET SLIMLINE DVD/CD drev= dyrt

8. Understøtter kun en 3,5" drev

Alt i alt, er det kun udseenet der virker tiltalende, men hvis alle klapper osv skal stå åbent, så vil jeg til enhver tid fortrække at købe et eller andent billigt kabinet og investere i en ordentlig maskine og så gemme den langt væk, fra syns og hørevidde





@ngler
 
Redaktør
Tilføjet:
23-03-2005 22:01:17
Svar/Indlæg:
4033/364
jeg mener også et konklusionerne er:

1) fronten skal være åben for SpIF +dvd
2) hmm syntes ikke helt det var et problem, men ok den optager i MPEG2
3)jep Sis315 er langsomt og ikke specielt 3d
4) jep, men pga. max cpuen så er sis 651 stadig rimeligt, men ikke supert!
5+6) jep - udvidelsesmulighederne er små.. og softwaren er ikke speciel god

7) well der sidder et i , i forvejen, og det er relativt godt.. men jo hvis det skal skiftes så koster det
8) jep, men der er ikke plads til mere.. så skal det være USB2 diske.. hvilket der er rig mulighed for..

ideen er god, praktisk er mindre godt..