Test: Asus DigiMatrix

Komplet System d.  21. marts. 2005, skrevet af @ngler 2 Kommentarer.  Vist: 24479 gange.

Korrekturlæser: 
Billed behandling: 
Oversættelse: 

Pristjek på http://www.pricerunner.dk 
Produkt udlånt af: Sd-Data A/S
DK distributør: Sd-Data A/S
Produktet er venligst udlånt af: Privat udlån
Produktet distribueres i DK af: NA
Link til producentens website: www.asus.com

Design



Det udvendige



Digimatrix ligner på mange måder en DVD afspiller eller en receiver, kort sagt hvis den står under fjernsynet vil ingen undre sig. Forfra ser man først den store volumeknap i aluminium.



Dernæst er der et display der viser klokken når Digimatrix er slukket, nummer/radio etc. når AudioDJ mode kører og temperaturen på CPUen når systemet kører. AudioDJ knapperne ser stilfulde ud, men ved nærmere eftersyn er de lavet af plastik. Faktisk er hele fronten lavet af plastik.



Ved et lille skub kan man vippe fronten ned så man har adgang til alle forbindelserne på forsiden. En kortlæser er der blevet plads til, så man kan se sine digitalebilleder via HomeTheater eller hvilket som helst andet program.



Ellers er der hele 4 USB porte og to slage firewire porte. Derudover er der S/PDIF, hovedtelefonudgang samt mikrofon indgang. Over det er der et slimm kombidrev som findes på mange bærbare computere. Drevet kan klare både CD/DVD og brænde CD-R og CD-RW. Personligt ejer jeg en Video hvor det er samme system med en front der dækker drevet. Der er også flere kabinetter der har denne funktion. Alligevel kan det undre at minimum DVD drevet ikke kan åbnet igennem fronten, så man ikke skal åbne fronten hver gang man skal se en DVD film. Eller mere kritisk, hvis man vil bruge den optiske udgang, da det kræver at fronten er åben permanent.



Øretelefon udgangen burde måske også være direkte adgang til uden at man skal vippe fronten ned. En magnetlås er dog med til at gøre fronten til mere end kun et billigt stykke plastik der er i vejen.



Bagsiden afslører Digimatrix, da de fleste udgange og indgange ses på en almindelig PC. Da Digimatrix også benytter SIS301 chippen er der både DVI og TV out, hvilket selvfølgelig er et must i en HEC.



Af netværksforbindelser er der hele 3 typer, hvoraf de to er eksterne, nemlig SiS900s onboard 10/100Mbit LAN, 1 GigaBit netværket er styret af 3Com940/Marvell Yukon.



Faktisk er driverne til 940chippen ikke direkte tilgængelige, men ved at skille digimatrix kan man se det rent faktisk er en 3Com chip.



Den tredje og sidste netværksforbindelse er via et MiniPCI kort med en Ralink KT2400 chip. Ralink bruges af mange producenter som WiFi tilvalgsløsning, f.eks. MSI og Asus. Umiddelbart kan kortet skiftes med et 802.11G netkort hvis man har brug for lidt mere fart end det 802.11b netkort der sidder i. Ikke overraskende er forbindelsen ikke super god i forhold til et almindeligt PCI kort med ekstern antenne, alene af den grund at antennen er noget mindre. Udover netværksstikkene er der hele 4 USB porte, hvilket gør at udover de 6 USB 2.0 porte som chipsættet understøtter , så har Asus brugt en VIA VT6202 for at få de sidste 2 USB porte med.



PS2 stikkene er der selvfølgelig også. Antennekablet kan enten komme som ved en parabol (cable twister) eller som i vores testeksempel via et adapter så den kan tage almindelig coax antennekabler. Lydudgangene er der til 6 kanaler. Da der er et TVkort er der også TV-in udover selve antenne-"in". For at forbinde signalet til ens TV er der en S-VHS/HDTV out. Da der kommet et godt solidt kabel samt en S-VHS farvefikser (pga. flere linierne med S-VHS kontra composite) er den lige til at sætte i fjernsynets Scartindgang.



Radioforbindelsen sikres igennem radio-IN. Strømmen leveres som sagt af en ekstern strømforsyning. Lite-On har leveret denne og den levere 6,3Amp og 19volt. Dette er ikke specielt meget, og derfor er det nok ikke uden grund at Asus skriver maks 2,6Ghz for CPUen.



En endnu mere underlig ting end stikket til strømforsyningen er IDE udgangen, hvor man kan sætte en harddisk eller lign. til. Desværre er der ikke nogen strømudgang, så rigtig brugbar bliver den aldrig.



Det indvendige



Når man ser digimatrix inde i så er man ikke i tvivl om at Asus har brugt mange timer på at spekulere hvordan man kunne presse så meget som muligt ned på så lidt plads som muligt. Man forventer lidt at der står et nummer bag i manualen på en sumobryder som kommer og hopper engang på det hele så det fylder mindre. pladsen er trang , men Asus har alligevel prøvet at bruge pladsen optimalt. Da ram ,cpu og harddisk er det eneste man selv skal installere så er det så omvendt det eneste der er adgang til.





Ramene kan kun lige komme i da den ene arm er meget tæt på radiomodulet. cpuen skal monteres med en speciel dual køler skal bruges da der ikke er den store plads at gøre godt med. Kølepladen i sig selv er ret speciel, idet den er todelt og ud af kobber.



Selve blæseren holder Kølepladen på plads, dog er skruerne dertil rimelige svære at ramme, men med en rolig hånd kan det lade sig gøre.



Blæserne er selvfølgelig lownoise og man hører dem kun tydeligt lige når Computeren booter, ellers ikke. Af lidt mystiske årsager har asus sparet halvdelen af skruerne væk på blæsere.





Harddisken var nem at installere og en lille detalje er en gummiring der mindsker støjen fra vibrationerne fra harddisken, ganske smart. Som alt andet inde i Digimatrix er alt mere eller mindre sat fast vha. forskellige metalskinner og lignende, så man kommer ikke nemt til noget.






BIOS



BIOSen er relativ simpel



Der er dog lidt indstillinger alligevel.



Man kan slå BIOSupdate fra... hmmm mystisk



Lidt RAMsettings kan det da også blive til.



Når der nu er TVout, er det rart at man kan indstille den i BIOS.



EZFlash kan aktiveres ved at boote på den medfølgende DriverCD. Faktisk et godt træk, da mange har forladt Floppystandarden , og nogle gange kan man bare ikke installere Windows hvis man ikke har den BIOS der netop understøtter ens CPU.


Patriarch
 
Overclocker
Tilføjet:
21-03-2005 10:00:47
Svar/Indlæg:
8/0
Hejsa

I glemmer at skrive at denne "barebone" er complet ubrugelig til en HTPC. Her kommer nogle grundene

1. Spdif sider i fronten=] Derfor skal man have klappen åben konstant hvis man vil have digital lyd. Ikke fedt til den pris

2. TV-tuneren har ingen hardware chip, til encoding= Ikke en rigtig pvr. Man kan kun sætte en Yuan Mini Pci hardware TVtuner i, hvilken koster kassen hvis man overhovedet kan købe den i DK. Dertil kommer at man så må ofre sit wireless kort , for at få plads til den.

3. Grafikkortet, ja jeg ved at mange siger at der ikke skal et særligt godt grafikkort til at køre TV applikationer. Men de skal sgu have 128mb dedikeret ram, og være DX9 kompatibelt for at kunne køre VMR 9. Dette gør sis's delte ikke....Derfor er bundkortet og selveopbygningen af dette system, ikke vejen man skal gå.....Jeg mener, der kan ikke sættes et ordenligt grafikkort i kva systemets fysiske/tekniske specifikationer. Dette betyder atl Cpu'en skal tage sig af videoencoding/decoding, TV-tuning, TV-out.

4. Chipsettet er gammelt og langsomt, hvilket HAR KÆMPE betydning når cpu'en skal håndtere stort set alt

5. Lyden som det påpeges i anmeldelsen....En gammel codec baseret løsning, som i øvrigt også kræver processorkraft

6: Asus's Software er useriøs og fyldt med fejl, som i virkeligheden nok ikke skyldes sofwaren som sådan, men snarrere hardwarens mangel på ydeevne. Hvis man skal lave noget der er seriøst skal man have XPMCE, sagetv, gbpvr, Mythtv osv.....Men disse kan ikke køre uden et PVR kort, som asus'en ikke har.

7. Understøtter kun ET SLIMLINE DVD/CD drev= dyrt

8. Understøtter kun en 3,5" drev

Alt i alt, er det kun udseenet der virker tiltalende, men hvis alle klapper osv skal stå åbent, så vil jeg til enhver tid fortrække at købe et eller andent billigt kabinet og investere i en ordentlig maskine og så gemme den langt væk, fra syns og hørevidde





@ngler
 
Redaktør
Tilføjet:
23-03-2005 22:01:17
Svar/Indlæg:
4033/364
jeg mener også et konklusionerne er:

1) fronten skal være åben for SpIF +dvd
2) hmm syntes ikke helt det var et problem, men ok den optager i MPEG2
3)jep Sis315 er langsomt og ikke specielt 3d
4) jep, men pga. max cpuen så er sis 651 stadig rimeligt, men ikke supert!
5+6) jep - udvidelsesmulighederne er små.. og softwaren er ikke speciel god

7) well der sidder et i , i forvejen, og det er relativt godt.. men jo hvis det skal skiftes så koster det
8) jep, men der er ikke plads til mere.. så skal det være USB2 diske.. hvilket der er rig mulighed for..

ideen er god, praktisk er mindre godt..