Korrekturlæser: jmose
Billed behandling: KennethThomsen
Oversættelse: jmose

Pristjek på http://www.pricerunner.dk 1790,00
Produkt udlånt af: HTC
DK distributør: HTC

Software

Telefonen kører som nævnt med Windows Phone 8. Windows har i mine øjne lavet et solidt system, og der er egentlig basis for et rigtig godt system. Selv på en budget telefon som denne, med en 1 GHz Dual Core Qualcomm processor, kører systemet ganske flydende. Når jeg bladrer rundt i menuerne oplever jeg meget sjældent at det hakker, og dette er som regel kun hvis jeg f.eks. sidder og skriver en SMS eller E-mail, og hurtigt bevæger mig ind i tal/specialtegn menuen. Dog oplevede jeg flere gange at telefonen frøs helt, når jeg prøvede at låse den op med tastatur-lås slået til. I disse tilfælde måtte jeg lave en hard reboot, hvor jeg holder tænd/sluk knap og Windows Hjem knappen nede indtil telefonen genstartede. Dette oplevede jeg desværre ganske ofte (2-3 gange om dagen), og jeg har kunnet læse mig til på internettet, at dette ikke er et sjældent problem.

 

 

 

 

Dog synes jeg at Windows Phone 8's homescreen med Tiles/fliser er super lækkert, og at man selv kan tilpasse størrelsen på dem gør det mere personligt. De interaktive tiles, gør også at ens homescreen ser mere levende og indbydende ud, og dette må siges at være nødvendigt når man har et gennemgående system-udseende med en ret høj kontrast. Baggrunden er enten sort eller hvid, og så har du mulighed for at vælge en farve som er gennemgående i skrift og tiles. Efter 1,5 uges tid begyndte jeg lidt af savne min iPhone og lidt flere farver. Men det simple udseende i Windows Phone 8 er tiltalende, og kan man lide et system med få farver, er Windows Phone 8 helt klart at foretrække frem for iOS og Android.

En anden ting jeg synes rigtig godt om er deres sammenkædning af alle ens sociale medier. F.eks. er SMS og Facebook smeltet sammen i Besked app'en, så der visuelt ikke er forskel på om du modtager en SMS eller en besked på Facebook chatten. Dette er ret lækkert for en som mig, der bruger Facebook meget til dagligt.

Windows Phone 8 er generelt et ganske solidt system, men de har stadig langt igen for at nå op på niveau med Android og iOS.

Helt basic ting som f.eks. multi-tasking go opsætning af mail har aldrig været så besværligt som her. Exchange mail, altså et produkt lavet af Microsoft, tog mig dobbelt så lang tid at sætte op i Windows Phone 8 som på min iPhone 5 eller Nexus 7 tablet. Der var ingen mulighed for at gå direkte til en avanceret opsætning, hvilket resulterede i at jeg slavisk måtte indtaste få oplysninger, lade telefonen søge efter indstillingerne indtil den intet fandt, for derefter at indtaste en ny oplysning, lade den søge og fejle, indtaste en ny osv. Ret besværligt. Multi-tasking delen ligner lidt en hurtig nødløsning de har lavet i sidste øjeblik. Ved at holde tilbage-knappen inde bliver du præsenteret for alle apps du har åbnet. Også hvis du har åbnet dem flere gange. Besked app'en var f.eks. åbnet flere gange. Men for at lukke en app helt ned, var man nødt til at gå ind i den, og trykke tilbage indtil du landede på din homescreen. Alternativt kunne du bare trykke tilbage, indtil alle apps var lukket ned. Meget besværligt og slet ikke logisk.

 

Deres tastatur og ordbog er også ualmindeligt dårlig. Tasterne er meget små, og selvom jeg ikke har særligt fede pølsefingre, så måtte jeg alligevel flere gange rive mig selv i håret af frustration da jeg konstant ramte de forkerte taster. Når ordbogen samtidig er ualmindeligt dårlig til at forudsige hvad jeg vil skrive, så bliver det til en større opgave at skrive en besked. 

Disse ting er dog ting som efter en uges tid blev bedre og bedre, så jeg er sikker på at hvis man i forvejen har erfaring med Windows Phone tastatur og ordbog, vil dette ikke være et problem.

MEN - og her bliver det i min optik meget kritisk. Hvis Windows Phone 8 virkelig skal have slag for noget, så må det være deres app store. Deres udvalg af Apps er virkelig trist, og kvaliteten af deres apps er kun ganske sjældent på højde med Android og iOS apps. Allerede efter 1 uges tid savnede jeg mine andre enheder, da nogen af de apps jeg brugte til dagligt ikke eksisterede. Facebook app'en er stortset ubrugelig, og mange af deres Apps er slet ikke til at finde rundt i pga. den måde Windows Phone 8 nu engang er bygget op på, med at man skal swipe fra side til side, istedet for at have ikoner. Her må jeg indrømme at jeg blev meget skuffet, og hvis ikke Microsoft på en eller anden måde får deres udviklere til at lave nogen flere kvalitet apps, så får de svært ved at konkurrere med iOS og Android.

 

Min konklusion af Windows Phone 8 er at grundsystemet generelt fungerer rigtig godt. Jeg tror godt at Windows Phone kunne blive et godt styresystem, men de skal virkelig have optimeret nogen af de mest basic ting, og have skruet lidt op for udvalget af Apps før at jeg ville gå ud og investere i en Windows Phone smartphone.