Produktet er venligst udlånt af: www.GeCube.com
Produktet distribueres i DK af: www.interdata.dk
Link til producentens website: www.GeCube.com
PCI-ekspress og Crossfire
PCI-express
PCI-e-interfacet er det nyeste kommunikationsslot til grafikkortet. PCI-e skal ikke forveksles med det gamle PCI der bruger en parallel løsning mod PCI-e's serielle. Den serielle løsning giver et mindre kompleks bundkort og grafikkort, men kræver mere af komponenterne.
PCI-e findes i flere forskellige løsninger og man snakker bl.a. og fysisk og elektrisk.
Fysisk findes PCI-e som 1x, 4x, 8x og 16x. 16x bruges altid til alle nuværende PCI-e-grafikkort. Og et 16x-slot kan sagtens huse 1x, 4x og 8x kort også.
Men selvom stikket fysisk er et 16x-slot kan det elektrisk være et 1x, 4x eller 8x slot. Det ses især på SLI-bundkort og vil muligvis og ses mere i fremtiden.
Bl.a. skulle Via PT880pro have både AGP 8x og PCI-e til grafikkortet. Men selvom interfacet fysisk er et 16x kan det kun fungere som et 4x. Det samme gør sig gældende med SLI til bl.a. nForce4-SLI der enten er 16x+1x eller 2x+8x selvom de under begge omstædigheder er 16x fysisk.
PCI-e arbejder med 250MB/s per lane full duplex og da PCI-e16x generelt har 16lanes, betyder det at det kan arbejde med 16x250MB/s = 4GB/s. Full duplex betyder derudover at det kan overføre med denne hastighed begge veje på en gang.
AGP arbejder ved 8x med 2133MB/s half-duplex. Hvilket betyder at den kun kan overføre en vej af gangen.
Derfor giver PCI-e flere muligheder for at få bundkort og grafikkort til at spille mere sammen, hvilket også vil blive mere synligt i fremtiden med nye teknologier som turbo-cache, Extreme-cache og Hyper-memory.
Multigrafikchip-rendering
.
En chip giver god ydelse, men giver 2chip så dobbelt ydelse. I så fald ville det være en måde både at spare penge på, og få nogle meget hurtige grafikkort. Denne idé lever snart alle grafik-chip-producenter meget højt på og kan det lade sig gøre vil det virkelig bære frugt. Problemet er bare at løsningen ikke er så enkelt igen. Oftest skal f.eks. 2 chips have hver deres ram-lager. Det betyder at ram-mængden ikke er fælles, men delt op i to dele. 512MB på et grafikkort med 2chips eller 2grafikkort er reelt 2x256MB, hvor den teoretiske brugbare mængde kun er 256MB. Båndbredden er til gengæld den dobbelte.
Andet problem er at chipsne skal arbejde sammen. Det er meget svært at udnytte 2chips potentiale. Det svare lidt til at have 2motore til at trække en bil og regne med at få dobbelte antal hestekræfter ud af det. Til dette X850XT vil der kunne benyttes et X850-CrossFire-grafikkort for at opnå op mod den dobbelte ydelse.
Crossfire
Ati kender faktisk ganske godt til multi-chip-løsninger til grafikkort, og har brugt det til gigantiske workstations i efterhånden rigtig mange år. For 5-6år siden havde ATi endda et 2chip-grafikkort til den almindelige PC-bruger beregnet til at kæmpe mod det første geforcekort på markedet. Siden dengang har vi kun hørt rygte på rygte på rygte om et nyt grafikkort med 2chips, men de er aldrig alndet i butikkerne, og i de fleste tilfælde har de været det pure opspind, baseret på det nostalgiske Rage Fury Maxx.
Men nu er de tilbage igen med CrossFire, hvor man benytter 2grafikkort til at give den dobbelte ydelse. Der skal bruges et almindeligt og et Crossfire-grafikkort. CrossFire-grafikkortet er meget kompatibelt, og kan bruges meget bredt på tværs af flere modeller. For at to grafikkort kan arbejde sammen, skal man bruge en speciel form for billedrendering. ATi har mulighed for at bruge hele 4forskellige for at opnå størst mulig kompatibilitet.
Øverst: Forskellige typer af rendering med flere grafikkort eller grafikprocessorer
Nederst: Billede af crossfire-grafikkort Teknisk set burde Crossfire-grafikkortene kunne bruges i alle dual PCI-e 16x-slots (fysiske) så som nVidia SLI. Det er helt op til chipsæt-fabrikanten at de vil understøtte crossfire-produkter, eller rettere ikke vil gøre. Dvs. at på de kommende Via Dual-GFX og intel 945/955-bundkort og evt. nVidia-SLI vil man muligvis kunne bruge disse grafikkort uden problemer. Dog skal man stadig huske på, at det kun er Xpress200 der officielt understøtter CrossFire og derfor også er det eneste man vil yde support på.
Alt efter hvilke grafikkort man kobler sammen, vil driverne optimere grafikkortene til at arbejde optimalt sammen, så man får mest muligt ud af ydelsen. Her ser jeg lidt det svage led, da det må være en ret kompleks sammenkobling der finder sted.
Der vil komme 3 CrossFire-grafikkort(master-cards)
Radeon X850CF 256MB pris 549$ (beregnet til alle X850-grafikkort)
Radeon X800CF 256MB pris 299$ (beregnet til alle X800-grafikkort)
Radeon X800CF 128MB pris 249$ (beregnet til alle X800-grafikkort)
X850CrossFire burde arbejde med X850XT-hastigheder
X800CrossFire burde arbejde med X800XL-hastigheder