Korrekturlæser: jmose
Billed behandling: svedel77
Oversættelse: jmose

Pristjek på http://www.pricerunner.dk 2865,00
Produkt udlånt af: MSI
DK distributør: DCS

Chipset Z87

Nogen, der husker P67 chipsettet?  Da det kom ud, var det ikke muligt at overclocke og bruge den integrerede grafikchip i CPU'en, det fik Intel heldigvis ændret med Z68 chipsettet, såldes Sandy Bridge CPU'en kunne overclockes samtidig med, at den integrerede grafikchip kunne bruges. Intel lærte en smule, og da Ivy Bridge udkom blev det første chipset Z77, hvor der var mulighed for både overclock og brug af den integrerede grafikchip. Dette har Intel nu gjort igen, og det første chipset vi skal kigge på af den nye 8 serie, er Z87. Chipsettet er lavet til Intel's 4. generation Core processorer, der bruger sokkel 1150. Jeps, Z87 skifter sokkel fra Z77. Intel havde før Sandy Bridge tiderne et ry for hele tiden at skifte sokkel, men jeg synes, Intel har holdt sokkel 1155 i lang tid, og det var sikkert ikke muligt for Intel at beholde den gamle sokkel, hvorfor vi nu skifter til 1150.

 

 

 

Hver eneste gang vi ser et nyt chipset fra Intel, krydser jeg altid fingre for, at Intel også vil smide lidt flere PCIe baner ind i pakken, men det er desværre ikke hvad, der er sket med Z87 heller. Ligesom Z77 ser vi et maksimum af 16 PCIe baner, hvilket betyder, at efter 2 grafikkort kan det blive svært at føde kortene med den båndbredde, der skal til. En god ting, vi ser, med Z87 er dog, at der nu kan sættes 3 skærme til den integrerede grafikchip, hvor de alle 3 kan vise noget forskelligt. Z77 ville kun være med til 2 forskellige skærme, så lidt er der da sket.


PCIe 2.0 bussen har også fået et par baner, 8 stk. for at være nøjagtig. Dette er til udvidelseskort som lydkort eller netkort, men ikke til grafikkort.
Kigger vi på USB porte, er der også sket en smule her, hvor vi før så 4 USB 3.0 porte, ser vi nu hele 6 USB 3.0 porte, og stadig hele 14 USB 2.0 porte. Og nu hvor vi er ved porte, så har Intel valgt at ligge hele 3 gange så mange SATA 6Gb/s porte ind i chipsettet. Ved Z77 så vi kun 2 SATA 6Gb/s porte, så havde man mere end 2 SSD'er, måtte man ty til de langsomme SATA 3Gb/s porte. Disse 6 SATA 6Gb/s porte har mulighed for RAID 0 med TRIM samt RAID 1, 5, og 10.

Funcky
 
Elitebruger
Tilføjet:
18-08-2013 09:45:03
Svar/Indlæg:
645/33
fint test, mega fedt board, men prisen er også derefter! nok noget mere end de fleste vil bruge.