Korrekturlæser: jmose
Billed behandling: svedel77
Oversættelse: jmose

Pristjek på http://www.pricerunner.dk 2865,00
Produkt udlånt af: MSI
DK distributør: DCS

Layout / Design

Bundkortet har fået formfaktoren XL-ATX, hvilket gør at det er et af det største bundkort til desktop PC'en. Som vi kender det fra MSIs high-end bundkort, er kortet blevet sort med en smule gult.

 

Oppe i højre hjørne ser vi overclockeres paradis; et sæt knapper der gør det dejlig nemt at skifte hastighed på CPU'en. Plus og minus knapperne tæt ved RAM pladserne hæver eller sænker multiplier til CPU'en, hvor plus og minus knapperne under hæver eller sænker BCLK hastigheden. Kontakten ved siden af V check giver mulighed for enten at stille på BCLK 1MHz ad gangen, eller 0.1MHz ad gangen. Til sidst ser vi også OC Genie 4 knappen der overclocker CPU'en til 4.2GHz.

 

MSI har gjort brug af alle 6 SATA 6Gb/s porte i Intel's Z87 chipset. Tilsyneladene har de ikke synes at dette er nok, hvorfor de har valgt at smide hele 2 ASMedia ASM1061 SATA 6Gb/s controllere på bundkortet. Dette giver yderligere 4 SATA 6Gb/s porte. Vi ser også en 90 graders vinklet USB 3.0 port til fronten af kabinettet. En rigtig god idé, og kunne også gøres ved ATX stikket.

 

Nede i højre hjørne finder vi en mSATA port, der kan indeholde en lille 1.8" SSD til Intel's SSD caching. Vi ser også et LED display der fortæller hvad der sker under opstart af kortet. Hvis en fejl skulle ske er det nemt at udpege den.

 

Vi ser hele 5 PCIe x16 porte samt en masse PCIe switches, hvilket indikerer en PLX chip. Normalt kan et Z87 system heller ikke køre med 4 grafikkort, der skal en PLX chip til før det kan lade sig gøre. Skal der kun bruges et grafikkort, bruges den anden øverste PCIe x16 port, da denne lukker helt ned for PLX chippen og har direkte kontakt med CPU'en. Skal der køres med to grafikkort skal PLX chippen dog bruges. Det gule MSI logo lyser gult når kortet er tændt. I bunden ser vi 4 kontakter. Disse kontakter kan lukke ned for PCIe portene som PLX chippen styrer. Dette gør det nemt at fjerne et grafikkort fra systemet da det ikke fysisk skal fjernes. Placeringen synes jeg er lidt underlig, og jeg kan forestille mig den er svær at komme til, medmindre man har LN2 pots på alle grafikkort.

 

MSI har gjort meget ud af lyden på bundkortet. Lyd delen er nemlig isoleret fra resten af bundkortet, for at minimere elektrisk støj der kan høres i lyden. Under Audio Boost kappen, som iøvrigt lyser gul, findes der et Sound Blaster X-FI 3 lydkort der bruger Realtek's ALC1150 codec samt en OPA1652 forstærker.

 

Soklen er blevet helt fri for store kondensatorer der skal isoleres udenom, hvilket gør isoleringen utrolig nem og hurtig. Tager vi køleren af bundkortet får vi afsløret 32 strømfaser, 16 på hver side af bundkortet. Vi ser også at bundkortet kan klare op til 2 x 8-pin CPU strømstik, hvilket også fortæller os at bundkortet ingen problem vil have med at levere strøm nok til selv det vildeste overclock.

 

Under chipset køleren fandt jeg en Nuvoton NCT6779D chip. Denne chip sørger for at give bundkortet 2 CPU blæser stik samt 4 kabinet blæser stik, der alle kan styres igennem BIOS.

 

Jeg fandt også Killer E2205 NPU'en (network proccesing unit), som er en lille processor clocket ved 400MHz og har 64MB RAM. Processoren kan, via software, overvåge netværkstraffikken for at prioritere et spils ping tider over et eventuelt download. Chippen er også til dags dato, den hurtigste chip til at få netværkstrafikken fra LAN porten ind i spillet og ud igen.

 

Bag ved I/O pladsen under den enorme køler fandt jeg to ASMedia ASM1074 chips, der begge leverer 4 USB 3.0 porte hver til I/O plads. Det betyder at MSI har valgt at bruge de 4 USB 3.0 porte i Intel's Z87 chipset til fronten af kabinettet.

 

Som spået ser vi en PLX chip, PEX8747 for at være helt nøjagtig. Normalt er det kun muligt for producenter at opdele de tilgængelige PCIe baner CPU'en har tilgængeligt på 3 måder, som vi ser det i chipset diagrammet på side 2. PLX chippen samler alle disse PCIe baner og på magisk vis bliver disse lavet til 48 baner, som kan distribueres som producenten har lyst til.

 

Jeg valgte også at tage to billeder af køleren uden bundkortet. Køleren er utrolig tung og utrolig stor. De 32 faser vil ikke blive belastet ret meget under et overclock på luft eller vand, og jeg vil tro at køling faktisk ikke er nødvendig, og under minus grader vil faserne blive kølet meget ned. Det får mig til at tro at køleren er lavet så stor og tung er på grund af det visuelle, hvilket jeg også synes er ganske fint, for det får bundkortet til at se ganske godt ud. X'et på køleren har et guld baggrundslys der pulser hvilket også får bundkortet til at se godt ud i et kabinet med vindue.

 

Liste over ind- og udgange:
- 1 x PS/2 keyboard/mouse combo port
- 1 x Clear CMOS button
- 1 x Optical S/PDIF-out  port
- 2 x USB 2.0  ports
- 8 x USB 3.0  ports
- 1 x RJ45 LAN jack
- 1 x 6 in 1 OFC audio jack
- 1 x DisplayPort with max. resolution up to 4096x2160@24Hz, 24bpp/ 3840x1600@60Hz, 24bpp
- 2 x HDMI ports  with max. resolution up to 4096x2160@24Hz, 24bpp/2560x1600@60Hz, 24bpp/ 1920x1080@60Hz, 36bpp
 

Funcky
 
Elitebruger
Tilføjet:
18-08-2013 09:45:03
Svar/Indlæg:
645/33
fint test, mega fedt board, men prisen er også derefter! nok noget mere end de fleste vil bruge.