Produktet er venligst udlånt af: www.gigabyte.com.tw
Produktet distribueres i DK af: www.conta.dk
Link til producentens website: www.gigabyte.com.tw
Software og BIOS
Der medfølger en enkelt CD-ROM til kortet her. På den ligger alle de nødvendige drivere og enkelte små programmer. De medfølgende programmer kan ses på følgende billede:
Ikke ligefrem nogen overdådig pakke, efter min ringe mening.
Noget der til gengæld er fedt og som mange andre bundkortsproducenter kunne tage ved lære af, er installationen af drivere til bundkortet.
Drivere til dette Gigabyte bundkort kan simpelthen installeres på én gang, så man slipper altså for at skulle genstarte et hav af gange, inden man er klar til at køre for alvor. God detalje!
Derudover, så er det mest (og eneste) interessante software der medfølger til kortet dette:
Gigabytes Easy Tune 5. Et stykke software, som enhver bundkortsproducent med respekt for sig selv har liggende på hylden. Der er ikke de store finurligheder i det, sammenlignet med de andre udgaver jeg har set, så i det efterfølgende viser jeg lige de mest relevante funktioner.
Grundlæggende er der fire hovedmenuer man kan vælge.
Overclocking er den første, og her findes en Easy Mode og en Advanced Mode. På foregående billede ses Advanced Mode og her er der mulighed for, at ændre alle de herlige overclockningsrelaterede ting.
Næste hovedmenu er
C.I.A. og M.I.B. eller CPU Intelligent Accelerator og Memory Intelligent Booster.
Disse menuer kan simpelthen auto overclocke maskinen en vis procentdel, mens man befinder sig i Windows. Det virker ganske fint, så længe man bliver i Windows. Genstarter man maskinen, havde jeg i flere omgange problemer med, at få liv i den. Jeg er nok også mere af den gamle skole, og foretrækker derfor at overclocke i BIOS.
Den tredje hovedmenu er
Smart Fan og den er der ikke så megen hokus pokus i.
Herfra er det muligt at styre hastighederne på de forskellige blæsere på bundkortet.
Den sidste menu hedder
PC Health og heller ikke her er der noget revolutionerende.
Det ligger lidt i navnet, hvad der er mulighed for her, nemlig at få et overblik over spændinger og temperaturer.
BIOS
I den efterfølgende billedserie viser jeg de vigtigste menuer fra kortets BIOS. Jeg vil ikke gå alle menuerne igennem slavisk, da der ikke er væsentlige forskelle på dette bundkort og så mange andre, i hvert fald ikke i BIOS.
Som det ses på billedet anvender Gigabyte bundkortet en Award BIOS.
Den første interessante menu vi kigger nærmere på er M.I.T. Menuen eller Motherboard Intelligent Tweaker menuen. En decideret overclocker menu, som almindelige brugere egentlig ikke behøver anvende. Det er altså her man finder alle sine muligheder for at trimme bundkortet op til optimal hastighed og overclocking.
Inde i menuen finder vi øverst indstillinger for CPU clock ratio. Normalt ikke en menu, hvor der er mulighed for at ændre på noget, da Intels processorer med meget få undtagelser er låst.
Næste menu er endnu en Gigabyte specialitet. Den minder lidt om en funktion, som MSI også anvender.
En slags auto overclock undermenu, hvor man kan sætte maskinen til forskellige grader af overclock, fra standard og op til ca. 20 % overclock.
Den næste interessante undermenu er CPU host Frekvensen eller rettere Front Side Bus Hastigheden.
Den kan indstilles fra 100MHz og op til 500MHz. Intet negativt der, men der går nok noget tid inden nogen kommer helt derop.
Næste punkt er memory divideren.
På samme måde som et par af de tidligere testede nForce4 baserede bundkort, så kører Gigabyte kortet her også med en slags flydende RAM divider.
I dette tilfælde kan RAM indstilles fra DDR-2 400 og op til svimlende DDR2-1200
Så tager vi fat på de, for den uprøvede, lidt mere risikable del af M.I.T. menuen, nemlig tilførslen af ekstra spændinger til bl.a. CPU og RAM.
For RAM vedkommende er det altså muligt at tilføre op til voldsomme 0,7 volt ekstra, som nok skulle gøre det muligt at riste et par RAM stænger, hvis man ikke er varsom. Chipsettet kan tilføres op til 0,3 volt ekstra og af en eller anden årsag er det også muligt at give 0,3 volt mere til S-ATAII?
Slutteligt er det muligt at give op til 1.60 volt til processoren. Sidstnævnte må vist siges at være meget konservativ og her kunne jeg godt have brugt lidt mere juice.
Som sædvanligt med gigabyte bundkort, skal man lige aktivere den skjulte menu for at åbne op for mulighederne der er for at trimme på ens RAM. De fås frem ved at trykke CTRL+F1 i BIOS.
Her dukker de "forsvundne" muligheder for at trimme på sine RAM op. Hvorfor Gigabyte har valgt at skjule dem på denne måde finder jeg stadig meget uforståeligt.
Den sidste ting jeg vil fremhæve fra Gigabyte kortets BIOS er Dual BIOS funktionen.
I tråd med andre bundkortsproducenter kører Gigabyte også med muligheden for at lave backup af sin BIOS og eventuelt have to forskellige til individuelle formål. En fed feature, som undertegnede gerne så mere udbredt.
Så er vi nået til vejs ende med alle de kedelige tal og specifikationer og nu skal vi se om det bundkort her virkelig kan præstere noget.