Bundkort, Intel d. 16. januar. 2014, skrevet af freak_master 0 Kommentarer. Vist: 14920 gange.
Bundkortet har fået EATX formfaktoren, hvilket er et ret stort bundkort. Men kigger man på bundkortet går det hurtigt op for en at det ikke har være muligt for Asrock at pakke tingene mere sammen. Det bliver også hurtigt klart for en at bundkortet her bestemt ikke er en slags som man forbinder med high-end. Det er nemlig ikke et vildt og voldsomt overclock bundkort, men derimod et workstation/server bundkort.
Selvom bundkortet ikke er et vildt og voldsomt overclock bundkort, så har Asrock alligevel gjort et godt arbejde med at holde soklen fri fra kondensatorer og andre ting der kan irritere en isolering. Det giver også god plads til at montere en stor luftkøler på bundkortet.
De 6 SATA 6Gb/s porte der kører igennem chipsettet sidder anderledes end de mange SAS/SATA porte. Dette gør dem nemme at identificere, men da der ingen 90 graders vinkel er på dem kan det være svært at få SATA kablerne til at sidde rigtigt uden at de knækker stikket. Bagved disse porte ser vi 2 USB 3.0 udgange til Wi-SD boksen og fronten af kabinettet.
Her ser vi de sidste 16 SAS/SATA porte der kører igennem en LSI-3008 controller. Controlleren understøtter RAID 0, 1, 1E og 10. Samlet kan et RAID Array består af 10 harddiske som maksimum.
Bundkortet har understøttelse for op til 4 grafikkort i SLi eller CrossFire. Imellem disse PCIe x16 porte ser vi 3 PCIe x1 porte, som bliver svære at bruge hvis man har 4 grafikkort i systemet. Men andet er heller ikke forventet, da 4 grafikkort oftest fylder 8 PCI pladser. Imellem alle disse PCIe porte ser vi et WiFi/Bluetooth modul der understøtter AC WiFi protokollen og BlueTooth 4.0. Vi ser også 2 mSATA porte til 1.8" SSD'er. Disse kører igennem chipsettets SATA porte, hvorfor nogle af disse vil bliver deaktiveret hvis disse bliver taget i brug.
Nede i højre hjørne finder vi en start og en genstart knap der gør det nemt at bruge bundkortet uden for et kabinet. Vi ser også et LED display der viser hvad der sker under opstart, så det er nemt at finde en eventuel fejl.
I bunden til venstre finder vi en HD audio udgang til fronten af kabinettet, en IR indgang, COM port indgang, 2 4-pin molex strømstik der leverer ekstra strøm til PCIe portene og 2 USB 2.0 indgange til fronten af kabinettet.
Under EMI-skjoldet er ALC1150-lydchippen fra Realtek. Den gule streg viser hvor lyddelen er isoleret fra resten af bundkortet for at eliminere elektrisk støj.
Tager vi køleren af kortet ser vi endnu flere komponenter over det hele. Lad os se hvad vi kan finde.
Under chipset køleren finder vi også nogle andre interessante chips. Vi ser nemlig ikke kun LSI-3008 SAS controlleren, men også en 3X24R expander. Ved siden af ser vi hele 2 128-bit Macronix flash chips med begge 32MB cache, hvilket totalt giver 64MB cache. Normalt kan LSI-3008 controlleren håndtere 8 SAS/SATA porte, men med 3X24R expander der også sidder på bundkortet, bliver dette dobbelt op til totalt 16 SAS/SATA porte.
Controlleren er egentlig en mindre "lommeregner" der har en clock hastighed på 1.2GHz og bliver kaldt "PowerPC 476". Den har 6MB integreret RAM der kører over et 16-bit bus med hvilket den ekstra cache er forbundet. Dette giver controlleren 9.6GB/s til 3X24R expanderen, og derfra ud til de 16 porte. Dette giver faktisk kun halv hastighed til de 16 porte, end hvad controlleren normalt ville kunne levere, men hastigheden vil stadig være helt i top. Alt dette er sat til resten af systemet igennem en lille PLX8605 chip der leverer 4 PCIe 2.0 baner. Desværre er chippen ikke ret stor og kræver ingen køling, hvorfor jeg bare ikke kunne finde den nogle steder på bundkortet.
Ved RAM pladserne fandt jeg en ASMedia chip, mere bestemt en ASM1074 chip. Denne leverer i alt 4 USB 3.0 porte som er disse der sidder tæt ved SATA portene fra chipsettet.
Til PCIe portene har AsRock monteret en PLX8747 chip der leverer i alt 32 PCIe 3.0 baner. Når alle 4 PCIe x16 porte bliver brugt kan de derfor alle køre x8 hastighed. Uden en PLX chip ville platformen kun have 16 PCIe 3.0 baner, hvilket vil være alt for lidt til 4 grafikkort.
Her ser vi den 12 fasers strømforsyning til CPU'en. Denne strømstyring er digital, hvilket kan levere en mere solid strøm end en analog strømstyring. De brugte MOSFETer kalder AsRock for dual-stack MOSFET, hvor man istedet for at ligge to die's ved siden af hinanden, ligger de ovenpå hinanden. Dette gør at de begge kan være dobbelt så store. I bund og grund betyder det en større effektivitet af leveringen af strømmen til CPU'en.
Chippen her er den der leverer thunderbolt portene bag på. Ved siden af ser vi en PCIe 2.0 switch hvilket leverer 4 PCIe baner til Thunderbolt chippen. Denne chip er version 2 af Thunderbolt, som giver mulighed for at tilkoble hele 6 enheder (5 enheder og 1 skærm), hvilket samlet set giver de 12 som lovet af ASRock.
Køleren virker ret stor og tung, men den skal også foruden at køle chipset, PLX chip og strømforsyning, også køle en RAID controller der godt kan blive lidt varm når der skal laves lidt. Normalt vil jeg mene at der ikke er grund til disse store kølere på bundkort, men lige i dette tilfælde synes jeg bestemt at det er godt med en aktiv blæser på chipset køleren. Den aktive blæser til strømforsyningen er måske ikke nødvendig, men den er bestemt rar at have.
Liste over ind- og udgange:
- 1 x PS/2 Mouse/Keyboard Port
- 1 x HDMI Port
- 1 x DisplayPort Input for Thunderbolt™ 2 port
- 2 x Thunderbolt™ 2 Ports (Support Thunderbolt™ devices or mini DisplayPort monitors)
- 1 x Optical SPDIF Out Port
- 1 x eSATA Connector
- 2 x USB 2.0 Ports
- 2 x USB 3.0 Ports (Intel® Z87)
- 4 x USB 3.0 Ports (ASMedia hub)
- 2 x RJ-45 LAN Ports with LED (ACT/LINK LED and SPEED LED)
- 1 x Clear CMOS Button
- HD Audio Jacks: Rear Speaker / Central / Bass / Line in / Front Speaker / Microphone
Anmeld
Information