Korrekturlæser: jmose
Billed behandling: svedel77
Oversættelse: jmose

Pristjek på http://www.pricerunner.dk 3553,00
Produkt udlånt af: Asrock
DK distributør: DCS

Thunderbolt?

Som nævnt i specifikationerne har dette bundkort fået en Thunderbolt port. Det er en port som er mest kendt hos Apple kendere. Apple har nemlig kørt med dette interface i et stykke tid, og endelig kan vi se det på PC markedet. På denne side vil jeg lige gennemgå hvad Thunderbolt er og giver mulighed for.

 

Historie
Intel introducerede interfacet her i 2009 til Intel Developer Forum hvor der blev brugt en prototype af et Mac Pro bundkort til at afspille 2 fuld HD (1920x1080) film på to forskellige skærme, samt køre LAN og lagring via et modificeret USB kabel. Hertil blev der brugt et modificeret PCIe udvidelseskort.
Tidligt i 2011 gik der skrøner om at den nye MacBook Pro ville have et nyt interface, hvor Thunderbolt blev mistænkt som værende det nye interface. Dog ville USB ikke være med til Intel's modifikationer. Dog meldte Apple ud at i februar 2011 ville de være klar med en helt ny port, og det var her Thunderbolt porten blev opfundet. Siden da har Apple brugt porten som skærmkabel eller datakabel.

 

Selve interfacet kommunikerer via PCI Express, hvilket også betyder at der nu bliver optaget PCIe baner. Nærmere bestemt 4 baner. På grund af dette ser vi derfor gerne at CPU og bundkort producenterne vil smide så mange PCIe baner i deres produkter som muligt.

 

Helt essentielt samler Thunderbolt både DisplayPort og PCI Express baner således at der er mulighed for både et datakabel -men også et skærmkabel.

 

Thunderbolt kan ikke kun bruges til en ting ad gangen, der kan faktisk tilsluttes op til 4 enheder på en gang i en serie. Vi har lånt en Western Digital My Book Thunderbolt Duo til hastighedstest, og på billedet her er der sat 3 af disse sammen til en bærbar MacBook sammen med en ekstern skærm. Indtil videre har jeg set bundkort med 2 Thunderbolt porte, hvilket betyder op til 8 eksterne enheder. Hvorvidt om det er netværk, harddisk eller skærm signal der skal igennem, kan man altid sætte enhederne sammen efter hinanden, så længe den enhed man bruger også har en udgang til at sende forbindelsen videre, ligesom denne Western Digital harddisk har.

 

Teoretiske hastigheder

Den teoretiske hastighed er dobbelt så høj for Thunderbolt end USB 3.0. Der er målt i bit her, og som nogen måske ved, så skal der 8 bit til før man har en byte. Divider vi derfor 10Gb/s med 8 får vi 1,25GB/s (Gigabyte) for Thunderbolt og 625MB/s (Megabyte) for USB 3.0. Dette er dog teoretiske hastigheder, og disse opnåes faktisk aldrig.

 

Faktiske hastigheder

Den eksterne Western Digital harddisk indeholder to 2TB Western Digital Caviar Green harddiske der har en rotationshastighed på 5400rpm. Det medfølgende program kan sætte disse to harddiske i en RAID 0 eller 1 konfiguration, dog findes der ikke et program til Windows, da porten her før kun er blevet brugt af Apple. En ting man lige skal undersøge inden man køber en Thunderbolt enhed til sin Windows PC. Det var mig muligt at få gang i harddiskene i JBOD, og på grund af dette har jeg også testet den samme disk igennem en SATA 6Gb/s port for at se om det er Thunderbolt kablet der holder disken tilbage, eller om det er disken selv der ikke kan mere. Til sammenligning har jeg haft en Seagate Expansion 1TB ekstern USB 3.0 harddisk sat til systemet også.

 

 

Når Seagate harddisken er sat til USB 2.0 bliver hastigheden faktisk halveret, så her ser vi også hvad USB 3.0 egentlig har at byde på fremfor USB 2.0. Vi ser også en fordobling af ydelse med Thunderbolt, men vi er stadig langt fra Thunderbolt's egentlig hastighed. Thunderbolt ser desuden ud til at være en smule hurtigere end SATA, men andet havde jeg heller ikke regnet med, da SATA kører 6Gb/s og Thunderbolt kører 10Gb/s.

 

 

Det tog lidt tid, men jeg fik smidt den lille 2.5" SSD ned i 3.5" harddisk pladsen på WD MyBook enheden. I de mindre filer går det lidt bedre for SATA i læsning, og omvendt i skrivning, det kan dog være at enheden ikke er lavet til en SSD. Jeg ville gerne have haft SSD'en i Seagate USB 3.0 enheden, men den var desværre ikke til at skille ad.

Samlet set er der altså masser af hastighed i Thunderbolt og der skal noget af et RAID array til før portens maks. kan opnås, samtidig kan man køre en skærm via kablet. Selv med 3 serie forbundet WD MyBook Thunderbolt Duo vil det ikke være muligt at opnå maks. hastighed. Der er derfor utrolig mange muligheder for eksterne enheder der kræver så høj en forbindelse. Og porten kan også fungere som en netport, hvor hastigheden kan komme op og runde 10Gb/s.