Korrekturlæser: jmose
Billed behandling: Renissen2
Oversættelse: Renissen2

Pristjek på http://www.pricerunner.dk 1449,00
Produkt udlånt af: n/a
DK distributør: n/a

BIOS


 

Når man trykker på "delete" tasten under opstart mødes man af MSI's Click BIOS 4 i form af dette billede. BIOS'en kan betjenes med både mus og taster. Her får man let et godt overblik over systemets øjeblikkelige status, for øverst er der info om tid, dato, temperaturer og bootdrev. Det er muligt at vælge sit bootdrev ved at rykke rundt på ikonerne for USBdrev, CD-drev eller harddisk/SSD herfra og det vil mange nok være tilfredse med hvis alt skal køre på "auto". I hver side ses 3 store "knapper der oplyses i kanten når man fører musen over, og i det følgende gennemgår jeg lige de 6 knappers overordnede funktion.


 

Systemstatus her vises systemets øjeblikkelige indstillinger. I punktet Advanced indstiller man alt hvad der har med bundkortets forskellige enheder at gøre f.eks. valg af grafikadapter og slå enheder som COM port til/fra alt dette mere avancerede foregår herunder.

 


 

Under punktet Boot sættes prioriteten på Boot enhederne og der er både USB BBS, Harddrive BBS og UEFI USB BBS. På det andet billede vælges forskellige indstillinger der vedrører sikkerhed.

 

Sidste punkt under Settings er Gem og luk/genstart. Der er selvfølgelig her man gemmer sine indstillinger og genstarter. Her kan man også genskabe standard indstillinger med "Restore default" og endelig kan man her vælge at forbigå Boot med en anden enhed.

 


Så nåede vi frem til den side der hedder OC og det er her alt det sjove begynder for det er på denne side at al overclocking kan foretages. Her stilles både frekvenser og spændinger for både CPU og nordbro, så der er så rigeligt at justere på.

 

 

For lige at vise hvor man kan Overclocke gangefaktoren så sker det i "Adjust CPU Ratio under OC knappens indstillinger. Man vælger gangefaktoren i trin på 100 Mhz ad gangen og vil man prøve noget derover eller derunder må man ty til BClock justeringen. Man bruger til de fleste justeringer "+" og "-" tegnene til at justere med.

 

I "CPU Core Voltage" er det vcore spændingen der justeres på en skala der starter fint med beskedne justeringer og man kan så vælge en negativ eller positiv offsetspænding man mener passer til OC'et. Man kan også sætte spændingen direkte med en ønsket værdi.

 

Længere nede finder man indstillingerne for CPU Ring spænding, CPU Analog spænding, CPU Digital spænding og endelig PCH spænding.

 

Her i M-Flash er det muligt at opdatere til en ny BIOS hvis det bliver nødvendigt. I givet fald gemmer man BIOS filen på et USBdrev og flasher den så med dette glimrende værktøj.

 

Når man trykker på første punkt i højre side fremkommer dette billede og her er der også mulighed for at gemme sin profil på USB eller hente den fra et USB drev

 

På knappen Hardware Monitor kan man overvåge og finindstille på alle systemets blæsere og samtidig aflæse de øjeblikkelige temperaturer og blæser hastigheder.

 

På den sidste af de 6 knapper får man dette system billede op på skærmen og her kan man se hvad der er tilsluttet hvor på bundkortet. Kører man musen over f.eks. soklen får man at vide at det er en CPU med det og det nummer, og ligeså med alle andre tilsluttede enheder. De sokler der er monteret hardware i er fremhævet med rødt.

 


Så følger afsnittet om den medfølgende software.

Burgurne
 
Elitebruger
Tilføjet:
01-09-2015 22:34:17
Svar/Indlæg:
5874/1287
God test, dog savner jeg lige en enkelt detalje.
Den M.2 port er det (som på mit ASUS Maximus Ranger) kun muligt at anvende 2 lanes? Det går jeg ud fra, da man mister SATA 5 og 6 ved brug. Mit ASUS har alle 6 sata-porte aktive selvom der monteres et M.2-drev, men det går til gengæld ud over den nederste PCIe port.

Da der jo er flere M.2 drev der nu kører med flotte hastigheder med 4 lanes, er det selvfølgelig sådan noget der ville adskille dette fra andre 😉


Renissen2
 
Senior Skribent
Tilføjet:
01-09-2015 23:31:01
Svar/Indlæg:
2045/273
#1

Takker 🙂

Ja det er desværre ikke specielt godt beskrevet noget sted hos MSI mærkeligt nok. Men du har helt ret i at Sata 5 og 6 forsvinder sammen med en isat SSD i M2 soklen. Måske er det af samme grund man har sat 2 stk. Sata 6 Gb/s asmedia stik ekstra i. Jeg har kun kunnet se at både Sata 6 Gb/s og 10 Gb/s er understøttet i M2 soklen.



Svaret blev redigeret 2 gange, sidst af Renissen2 d. 02-09-2015 00:15:02.


ICE-Cool
 
Elitebruger
Tilføjet:
01-09-2015 23:57:05
Svar/Indlæg:
3799/43
Det er jo et gammelt bundkort efterhånden, derfor har den kun 10Gbit/s de nye har 32Gbit/s.

Så man får ikke meget ud af og købe en Samsung sm951 m.2 SSD, med den hastighed.


Renissen2
 
Senior Skribent
Tilføjet:
02-09-2015 00:18:31
Svar/Indlæg:
2045/273
#3

Nej det har du da ret i hvis det er det eneste kriterie du har for at købe et bundkort.

Vi tester hvad producenterne sender til os, men ja der findes da også nu en "A" model med USB 3.1 🙂


ICE-Cool
 
Elitebruger
Tilføjet:
02-09-2015 00:37:04
Svar/Indlæg:
3799/43
Jeg har ikke fulgt så meget med udviklingen af m.2. Men da jeg undersøgte det, efter at det var en tråd her på siden.

Så måtte jeg konstantere at m.2 portens hastighed har meget at sige.
10Gbit/s er jo ikke mere end to gode SSD'er i raid.

M.2 med 32Gbit/s da er vi jo oppe på den samme hastigheder, som 4 SSD'er yder i raid.

Hvis jeg havde muligheden så ville jeg smække en Samsung sm951 i som systemdisk, og putte to Samsung 850 evo i raid til backup. Så havde jeg stadigvæk to ledige sata porte, som jeg kunne benytte til noget andet.
Min m.2 port er bare ikke hurtig nok.