Test: AlfaView 37

LCD TV d.  18. december. 2005, skrevet af epi^zepto 6 Kommentarer.  Vist: 71730 gange.

Korrekturlæser: 
Billed behandling: 
Oversættelse: 

Pristjek på http://www.pricerunner.dk 
Produkt udlånt af: Sd-Data A/S
DK distributør: Sd-Data A/S
Produktet er venligst udlånt af: www.alfaview.dk
Produktet distribueres i DK af: www.alfaview.dk
Link til producentens website: www.alfaview.dk


I brug

37" er rigtig stort og man kan tydeligt mærke at TV'et har fået en mere markant plads i stuen, men egentlig fylder det ikke mere end det gamle CRT fjernsyn selv om det kun er 28" dog i 4:3 format.



Fjernbetjeningen er nem at finde ud af og TV'et er hurtigt tændt ved et tryk på den røde powertast, hvorefter indstillinger hurtigt kan indstilles i TV'ets menu funktion, der er direkte tilgængelig via en tast på fjernbetjeningen. Her opsættes fjernsynet til de personlige indstillinger man har behov for: "Tid, dato, land osv. osv." Alt i alt ganske nemt med behagelige og overskuelige menuer.



I testen valgte jeg at afprøve den "auto scan" funktion som LCD TV'et har indbygget og den fungere ganske fortrinligt. Fjernsynet arbejder helt selv - finder det en kanal bliver den straks gemt og søger videre efter nye kanaler. Næsten for enkelt til at være sandt.
I forbindelse med dette - var det ganske interessant at forsøge sig med "manuel scan" for at finde ud af om den rent faktisk fandt alle kanaler, hvilket det gjorde. Manuel indstilling er ikke noget problem, hvis man skulle have lyst til det. Det hele er opbygget ganske logisk.

Som sidste finesse kan man vælge en funktion kaldet "edit" under indstilling af kanalerne. Herved popper en oversigt op over kanalerne, hvor man har mulighed for at ændre i rækkefølgen, indsætte nye og slette kanaler som man selv lyster.







Har man separat udstyr tilsluttet som f.eks. DVD, VHS og PC kan man hurtigt vælge en af dem som signal til skærmen ved at trykke på en tast der hedder "input", hvor en lille liste over de mange muligheder dukker op på skærmen. Man har nu mulighed for at bladre igennem og vælge den rette tilgang, hvorefter TV'et skifter.



Kigger man på kvaliteten af billedet er det rigtig flot, skarpt og farverigt, hvilket indikere at kontrasten er ganske god. Lysmæssigt afgiver TV'et et blødt lyst billede, som er tilpas til mine øjne. Der er mulighed for både at skrue op og ned og ændre på farvetemperaturen.
Det er også her forskellen mellem dette TV og andre LCD fjernsyn viser sig. Dette TV har først og fremmest en af de flotteste billedkvaliteter jeg har set. LG og Philips, der forøvrigt arbejder sammen om udviklingen af paneler har dog også fundet vejen til en rigtig god kvalitet. Det er ukendt for mig, hvilken type panel der sidder i TV'et, men det kan sagtens være et LG Philips panel og altså samme type som de andre. Dermed er der ikke længere så stor forskel mellem de forskellige TV producenter.
Lyddelen i dette LCD TV er helt klart meget specielt og jeg føler man får mere her end man for eksempel gør ved andre ligeværdige mærker og modeller.

En ting som man også går ind og kigger på er begrebet pixelmapping. Et fænomen, hvor skærmens opløsning ikke altid passer til det fysiske pixelformat. Men kigger man nærmere på nedenstående billede kan man rent faktisk se at tingene står skarpt og ikke flyder ud i de omkringliggende pixels. Den dialogboks jeg har taget billede af fremstår ved kanalskifte, hvor man altså får information om lydkvalitet og evt. navn på kanalen, hvis det findes.



Picture in picture virker rigtig godt og man har mulighed for at sammensætte to signaler på mange måder. Det kan være to TV-kanaler, men også en TV-kanal og f.eks. PC signalet eller DVD'en, men kun med mulighed for lyd fra det ene signal.
Der findes også mange forskellige måder at vise picture in picture på. Som nævnt tidligere kan der vises et lille eller stort billede oveni det allerede eksisterende billede. Men man bestemmer selv i hvilket hjørne det skal fremgå ved et tryk på "move" knappen på fjernbetjeningen.
Sidste mulighed er ved at begge signaler hver får 50% af skærmen, hvilket efter min mening er den mest brugelige da de andre kan virke små, hvis man kommer lidt på afstand, men overflødige er de bestemt ikke.

Lydmæssigt er dette LCD TV i en klasse for sig selv. Jeg er vild med den indbyggede forstærker. Skulle det have været en smule vildere havde jeg naturligvis gerne set en surroundforstærker med 5.1 eller 7.1 tilgang, men de 2 kanaler som er indbygget her er rigtige dejlige. Man har for en gangs skyld et alternativ til de paphøjttalere, der bliver stoppet i nogle fjernsyn og man slipper for at skal køre lydsignalet igennem en ekstern forstærker. Jeg er rigtig glad for ideen og kan kun sige: "Godt arbejde". Der er selvfølgelig det negative at, hvis man vil have surround alligevel så skal man igennem en ekstern forstærker - så den skal købes alligevel.
Nu må man heller ikke glemme at AlfaView rent faktisk har tænkt lidt på surround og har indbygget den såkaldte "spatial effect", der for øvrigt virker ret godt. Det er en metode til at få det til at føles som om lyden kommer fra alle sider ligesom i et rigtigt surround setup. Det er kendt fra andre elektronisk produkter, hvor det nogen gange er fint nok og andre gange er ret skuffende. Dette LCD TV ligger dog i den rigtige ende og jeg mener at lyden er så god så det ikke er nødvendigt at investere i et seperat surroundsystem medmindre man er enthusiast og alt bare skal være af bedste kvalitet.

Den sidste funktion jeg vil beskrive i brug er "Video Noise Reduction". Altså en funktion, hvor TV'et selv er i stand til at forbedre billedkvaliteten ved at reducere støj fra signalet. Jeg har ikke opdaget nogen synderlig effekt ved brug af denne funktion på et almindeligt TV-signal, men VHS derimod er en vinder, men det har ikke været til at tage et billede af forskellen.

Testen
Som sædvanligt når jeg tester fladskærmspaneler er der en række test som jeg udsætter skærmen/TV'et for, men nogle er mere vigtige end andre og jeg har i den forbindelse kortet lidt ned på udgaven til denne artikel da skærmens primære brug er TV og ikke spil som en computerskærm.
LCD TV vil naturligvis nok blive brugt i mange hjem til computeren. Det giver en helt anden fornemmelse med det store skærmbillede og det er da også fedt at prøve bare for sjovs skyld.
Der er naturligvis også objekter som spillekonsoller der skal vurderes med ind. Men jeg har valgt at fastholde min endelige vurdering ud fra det TV-mæssige, men det spilmæssige giver selvfølgelig stadig point eller trækker fra - bare ikke i nær så stort et omfang som en LCD computerskærm.

PassMark Monitortest v.2.2
Dette er et andet program, der også er ret god til at teste skærme, desværre går testen kun efter det mest ekstreme og aldrig gennemsnittet så man skal altså ikke altid lade sig skræmme af programmets resultater.

Monitortest er utrolig hurtig og god til at sladre om slør/ghosting. Det gør den i testen "LCD pixels persistance". Testen går ud på at flytte en række hvide objekter fra venstre mod højre på en fuldstændig sort baggrund med forskellige hastigheder. 100, 200, 400, 600 og 800 pixels (px) i sekundet (sek).

LCD TV'et fra AlfaView levere rigtig gode resultater. Der er ikke noget væsentligt at se ved 600px/sek og når vi skal op og snakke alvorsord med toppen på 800px/sek er der ikke mere en maks. 3mm spor efter den hvide firkant, hvilket er utrolig flot og faktisk meget bedre end mange fladskærme til PC'er og som du vil kunne læse under filmtestene har der heller ikke været nogle problemer der - med dette fine LCD TV's egenskaber.



PassMark Monitortest indeholder en del andre tests som kan anvendes til fladskærme - jeg ved dog ikke helt, hvor relevante de alle er for fladskærms TV, men de er heller ikke ubrugelige. Der er bare ikke noget nævneværdigt at sige i forbindelse med LCD TV så det er ikke medtaget her.

DVD-film
The Punisher: Dette er en god film, med masser af effekter og glimrende lyd. Det virker dog ikke som om TV'et er stresset på noget tidspunkt. Alt forløber glimrende og billedet er skarpt, klart og farverigt hele tiden.
Lyden er ren - jeg kan ikke udtale mig så meget om dybden og alt det som mine egne højttalere står for, men jeg kan fortælle at forstærkeren i TV'et for mine højttalere til at klinge godt og med både god bas og diskant, som for øvrigt kan indstilles som beskrevet tidligere.

Star Wars III: Her er tale om en film med væsentlig mere go i end The Punisher, men selve Star Wars serien er faktisk også ret god til test af fladskærmsfjernsyn - specielt de tre senest optagede, hvor vi snakker om moderne og rimelig realistiske effekter og lyden er en del bedre selv om den sikkert er blevet optimeret på DVD-udgivelsen af de gamle Star Wars IV, V og VI.

Igen et rigtig flot billede, der bestemt ikke er blevet ringere end før. Selve størrelsen på skærmen gør det kun bedre. Jeg føler jeg sidder i min egen biograf - uforstyrret og med min egen film. Kan det blive bedre?

Spil
PC - Need for Speed Underground 2**: "WOW" er helt klart min første og sidste udtalelse om den oplevelse. Det hele er bare stort, rigtig stort og super fedt. Sådan en 37" skærm burde stå ved enhver computer. Det er guf og TV'et opfører sig som forventet efter at have set film og leget med PassMark Monitortest. Jeg oplever ikke slør fra objekterne på skærmen. Det kan jeg derimod sagtens på min fladskærm til PC'en, men den er også fra MVA-panel alderen. Men man er slet ikke i tvivl - forskellen er så stor så den tydeligt kan ses og da slet ikke undgås.

**Ved testen blev der brugt DVI kabel mellem TV og PC. Jeg tog mit almindelige DVI-kabel fra min TFT-skærm til denne test. Det kobles naturligvis til både skærm og grafikkort som man normalt ville tilslutte en TFT-skærm. Herefter vælges DVI som signal på TV'et og man får et skarpt billede på TV'et ligesom enhver anden TFT-skærm. Ikke noget med flimer og billedstøj ligesom ved s-video eller lignende.

PS2 - Gran Turismo 4***: Jeg var i forbindelse med testen omkring naboen for at låne en Play Station 2 så spillekonsollens indflydelse kunne komme på bordet også.
Her er ligesom ved PC'en ikke noget at klage over. Igen får jeg en fed oplevelse ved at sidde med joypad'et og bare ræse derudaf i en masse seje biler, som man umuligt får råd til i virkeligheden. Jeg syntes dog grafikken er bedre på PC'en, men det afhænger af computerens setup, hvor der er mit tilfælde er tale om bl.a. GeForce 6600, men jeg er overbevist om at en XBOX 360 kan levere bedre billede en PC'en, men den er som bekendt ikke på markedet før 2. december '05.

***Ved testen blev der brugt scart kabel mellem TV og PS2.
SoundWave
 
Elitebruger
Tilføjet:
18-12-2005 00:10:59
Svar/Indlæg:
3011/103
Fed anmeldelse. Dog ville jeg ikke købe fladskærms tv endnu, hvis man tager denne artikel i mente: http://www.ekstrabladet.dk/Vis...

Eller... jo, det ville jeg, men kun hvis skærmen har digital tuner, hvilket langt de fleste fladskærms tv i dag ikke har.



Coctail
 
Elitebruger
Tilføjet:
18-12-2005 18:31:55
Svar/Indlæg:
2353/24
#1

artiklen gør altså også problemmet størrere end det i virkligheden er, for det kan godt vær at de begynder at sende tv over det nye mastenet til april, men der ikke sagt at de SLUKKER for det gamle på det tidspunkt, for det sker først om et par år.

Vi får en overgangperiode hvor der vil blive sendt tv på begge sendenet.

#0
rigtig god test, dejligt at du har valgt at teste tv´et med nogle af de programmer som også bruges når du tester fladskærme til pc :) også at du ikke kun ser hvordan billedet er når man ser tv, men også hvis man vil bruge den til ps2 eller som pc skærm.



K1lroy
 
Elitebruger
Tilføjet:
18-12-2005 22:17:25
Svar/Indlæg:
767/119
Lige en enkelt kommentar;

I følge de oplysninger jeg har fået fra DS' indkøbsafdeling, kan et TV godt være HD-RDY uden at have HDMI indgang, den skal bare have en DVI, som understøtter den der kryptering, kan ikke lige huske hvad den hedder..

#2 - det er planen at digitalt tv, skal overtage i 2009, men nu må vi jo se, det skulle ikke være usandsynligt at det ville blive udskudt..

Kan også lige smide en kommentar om at Bilka/A-Z får TV med digital tunere fra April - bare lige for at komme med en tidsperspektivering..

Håber det kan bruges.. Arbejder i Elektronik i Bilka, så det er derfra jeg har fået det at vide.. Det bliver DVB-T tunere...

www.dvb.org - hvis du vil læse lidt mere om digital tuneres standard..



SoundWave
 
Elitebruger
Tilføjet:
19-12-2005 06:42:23
Svar/Indlæg:
3011/103
#2
Det ved jeg udemærket godt, men det ændrer ikke det faktum at mange tror den hellige grav er bevaret og at de er fremtidssikret med et fladskærms tv. Nu er der selvfølgelig 3-4 år til 2009, men når man nu køber et fladskærms tv, så kunne det også være rart, hvis man kunne bruge det i mere end 3-4 år uden at skulle købe en anden ekstern boks.



K1lroy
 
Elitebruger
Tilføjet:
19-12-2005 09:06:31
Svar/Indlæg:
767/119
Så må jeg også lige komme med en kommentar til den artikkel i EB - for de har ikke været super gode til at spørge korrekt, nu står det godt nok ikke i webudgaven af artiklen, men har læst den trykte udgave og der spørger de, har dette TV digitial tuner, og hvis man ikke lige tænker over at spørgeren mener DVB, så kan man i god tro sige ja - da hele tunerkredsen i stort set alle tv (med undtagelse af små 5" ol.) digital.. Så de har også lagt op til misforståelse.. Men det er jo også det EB, kan finde ud af.. ;)



xt0m
 
Elitebruger
Tilføjet:
24-03-2006 12:52:06
Svar/Indlæg:
2587/91
Tror jeg er den eneste der synes AlfaView er nogle store, klodsede kasser.. :00