Test: BenQ 32" 4K LED BL3201PT

Skærme d.  16. juni. 2016, skrevet af Gripen90 12 Kommentarer.  Vist: 20594 gange.

Korrekturlæser: jmose
Billed behandling: 
Oversættelse: Gripen90

Pristjek på http://www.pricerunner.dk 0,00
Produkt udlånt af: Komplett.dk
DK distributør: n/a

Test af skærmen

 

At lave en objektiv test af en skærm er ikke umiddelbart så nemt at begive sig i lag med. Jeg ligger desværre ikke inde med de test eller kalibrerings remedier der ofte bruges til test af skærme for at undersøge farve spektre og gengivelse samt indput lag og ghosting, så derfor bliver denne anmeldelse udelukkende baseret på en egen personling vurdering og oplevelse af skærmen under normalt "office" brug samt spil. 

Funktionaliteten på touch knapperne er jeg yderst positiv overfor, og de har en "logisk" indgangsvinkel til de optioner de respektive knapper tilbyder. Der er et hav af indstillingsmuligheder og der er flere skærm presets som man kan vælge efter ens forgodtbefindende.

 

En ting som jeg altid er spændt på mht. skærme er hvordan backlight er på den når de er helt mørklagte, og derfor var det en positiv overraskelse at BenQ selv med sådan en størrelse skærm formår at holde backlight bleed nede på et (i mine øjne) yderst acceptabelt niveau !

Der er ingen steder på skærmen hvor det er i øjenfaldende lysere end andre steder - så der er en rigtig god uniformitet på skærmen her.

Hvor sort noget er, er ofte også til debat især på TN paneler, men da denne er IPS så har jeg også stor forventning til at sort også fremstår sort, og at der er god kontrast til hvid. Dette billede synes jeg afslører et rigtig fint sort/hvidt forhold på skærmen og at sort ikke har en grå undertone.

IPS panelet skuffer ikke og jeg var ellers let bekymret mht. PWM på skærmen (Pulse Width Modulation), noget som nogle folk godt kan være lettere følsomme overfor, da det kan virke som om billedet flimre/pulsere. Derfor var det glædeligt, at jeg efterfølgende fandt ud af at skærmen ikke bruger PWM, og derfor har et fast stabilt roligt billede, så der er ingen risiko for ubehag under længerevarende brug - ej hellere i mørke.

Som ved langt de fleste IPS paneler så er farvegengivelsen voluminøs og meget sprød. Det er skarpe og levende farver og de virker ikke udvaskede eller "trætte". Dog er de heller ikke over mættet (over saturation), men hvis man synes, at intensiteten i farverne så har man mulighed for at reducere dem enten via skærm presets eller ved selv at lave en profil, der passer ens egen smag. 

Til kontorbrug og arbejde er det en lækker skærm, da man har skrivebords pladsen til at have flere vinduer åbne ved siden af hinanden (eller opdelt i fire), uden at skulle klikke frem og tilbage. Det sparer en enormt meget tid ved video og billedredigering, når alt kan flyttes frem og tilbage uden problemer.. Det er en super lækker skærm at arbejde ved og på grund at hæve/sænke og tilt funktionen kan den tilpasses ens betragtnings vinkel så den passer.

Når det kommer til betragtnings vinkler, så er den exceptionel god - måske skyldes det netop også skærmen størrelse, og derfor skal man virkelig også ud i nogle ekstremer før at farverne "skrifter farve". Det er intet problem at stå op ca 1m foran den og kigge ned på den og billedet ser stadig ud som det skal, og det er heller ikke noget problem at vise ens "sidemand" noget på skærmen, og man behøver slet ikke at skulle sidde ligefor.

Selvfølgelig skal skærmen også testes igennem i spil og jeg var ekstremt spændt på at se om BenQ marketing proklamationer også holdt stik!. Jeg har tidligere siddet med 4K skærme hvor de velegnede til kontor/arbejdsbrug, men når der skulle spilles spil som First Person Shooters eller andre spil der hurtigt skifter fra frame til frame, så har input lag gjort spiloplevelsen meget let sjov. Især i situationer når man bevæger ens mus og bevægelsen på skærmen er forsinket og man derfor føler at man altid er bagud en frame i alt man foretager sig. Præcis det har gjort, at jeg personlig i lang til ikke har kigget på 4K skærme da input lag har været for markant.
Derfor kan jeg med stor lettelse sig, at jeg INTET mærkede til input lag på skærmen ! Når jeg bevægede musen hurtigt i f.eks Wolfenstein Enemy Territory, så fulgte billedet også gnidningsfrit med. Det kan også være, at mine gamle øjne ikke længere helt ænser input lag'en fra skærmen, men i forhold til et jeg tidligere har oplevet, så er der slet ingen sammenligning.

Uanset om det var i programmer, video gengivelse eller under spil, så var farverne konstant klare og lyse i sådan en grad, at det virkede som om at teksturerne i spil var på vej til at hoppe ud af skærmen. Kombinationen af farve, kontrast og dybe gør virkelig at billedet føles så meget mere levende, og det gør det helt klart lettere for indlevelsesevnen i spil.

Jeg prøvede skærmen i de titler jeg spiller mest i øjeblikket både gamle som nye Overwatch, Wolfenstein The Old Blood, Wings Of Prey, Wolfenstein Enemy Territory, Giants Citizen Kabuto. Ikke ved nogen af spillene oplevede jeg seriøse problemer med ghosting effekt. Dermed sagt at den ikke er der, men man skal dog virkelig se efter det før man egentlig lægger mærke til det. BenQ har en funktion de kalder AMA, der står for Advanced Motion Acceleration og som skal reducere ghosting effekten. Der er fire indstillinger i form af AMA off, AMA High, AMA Premium. Dog fandt jeg efter nogle forsøg frem til, at den bedste indstilling var AMA High. High indstillingen eliminerer en god del af blur effekten og giver en let overshooting (pixel overdrive) effekt, man ikke bemærker medmindre man kigger rigtig efter. Premium indstillingen synes, jeg lavede for meget overshoot (pixel overdrive) så det kunne ses på billedet. - så jeg vil anbefale at man blot bruger AMA High indstillingen på skærmen.

Alt i alt så vil jeg sige, at denne skærm er den første, hvor jeg har nydt 4K gaming uden input lag og ghosting/blur, som ellers har sat en stopper for spiloplevelsen.
Jovist det er stadig "blot" en 60Hz skærm, men jeg er også overbevist om, at når vi snakker 4K og spil, så er det også nok til de fleste, netop da de godt ved hvor mange "hestekræfter" det kræver i maskinen for at kunne opretholde bare 60FPS i denne opløsning med maksimale detaljer.

p0Pe
 
Elitebruger
Tilføjet:
16-06-2016 08:32:34
Svar/Indlæg:
3100/53
For 1000 kroner ekstra kan man få en med Gsync:)

https://www.komplett.dk/produc...

Nogen der ved hvad de væsentlige forskelle på disse to skærme er udover det? kortlæser kan jeg godt tænke mig til, men da jeg lige har købt ovenstående og får den fredag er jeg lidt nysgerrig.


MichaelH
 
Overclocker
Tilføjet:
16-06-2016 21:52:50
Svar/Indlæg:
154/0
Det kan man nemlig, pOPe... Men nu er det også en sandhed med modifikationer at kalde den for "ny" ;) BL3201PT har jo altså noget tid på bagen allerede.


hedi
 
Elitebruger
Tilføjet:
16-06-2016 22:42:21
Svar/Indlæg:
40/18
Til p0Pe

Hvilket grafikkort skal du bruge til at trække din nye skærm ?

Og vil du evt. dele dine oplevelser med skærmen når du får den.

Kan den trække spil i ultra opløsning uden at få grafikkortet til at tabe pusten osv.



p0Pe
 
Elitebruger
Tilføjet:
17-06-2016 09:18:12
Svar/Indlæg:
3100/53
#3

Jeg kører med to styk Titan x i SLI. Bliver der problemer så smider jeg et tredje i og ser om det virker uden for mange driver/sli scaling problemer. To titan x burde dog være fint til mig, da jeg godt kan undvære lidt AA hist og her pga. den høje opløsning.


p0Pe
 
Elitebruger
Tilføjet:
20-06-2016 15:16:04
Svar/Indlæg:
3100/53




http://imgur.com/a/EEAKJ

Så fik jeg testet skærmen og den ryger direkte tilbage. Det er mig en KÆMPE gåde hvordan noget som det her kommer igennem QC. Mega ujævn bagbelysning.



bauner
 
Passiv Hwt crew
Tilføjet:
24-06-2016 13:31:57
Svar/Indlæg:
853/71
Hovrdan med skalering under Windows. Er det stadig noget lort?


Gripen90
 
Senior Skribent
Tilføjet:
24-06-2016 13:41:34
Svar/Indlæg:
15982/637

Hovrdan med skalering under Windows. Er det stadig noget lort?

bauner skrev d. 24-06-2016 13:31:57

Til Windows 7 ja, til Windows 10 mindre "lort", men heller ikke perfekt. Jeg tænkte dog ikke så meget over det i Windows 10.


korben
 
Elitebruger
Tilføjet:
25-06-2016 11:11:02
Svar/Indlæg:
1081/251
bare til info så køre jeg 5120x2880 på en 27" 5K monitor. mit gfx kort er et ASUS STRIX-GTX960-DC2-2GD5 jeg er ked af at det så ikke er en 4GB version, men ellers køre det faktisk ok. ( jeg er ikke hardcore gammer men spiller da lidt Tom Clancy's Rainbow Six Siege og den type spil)

Alle mine Adobe programmer køre super godt. Men generelt har jeg et problem med at mange programmer har alt for små menuer, fordi de ikke laver en scaling. Så tit har jeg en menu som jeg næsten ikke kan læse)

Husk på at en dell 5K monitor skal bruge et gfx kort med 2x Display porte


Svaret blev redigeret 1 gang, sidst af korben d. 25-06-2016 11:11:27.


p0Pe
 
Elitebruger
Tilføjet:
25-06-2016 11:19:08
Svar/Indlæg:
3100/53
Jeg kører faktisk uden skalering på min her. på en 27" er det nødvendigt men på 32" skærmen kan man faktisk sagtens køre uden scaling


korben
 
Elitebruger
Tilføjet:
25-06-2016 12:45:39
Svar/Indlæg:
1081/251
jeg tror ikke helt du forstår problemet. Jeg har programmer hvor menuerne er så små så de ikke er til at læse. der er mange der har det problem og adobe er ved at få grå hår af det.


#11
p0Pe
 
Elitebruger
Tilføjet:
25-06-2016 13:17:46
Svar/Indlæg:
3100/53
Jeg forstår udemærket problemet.

Som jeg skriver, så kan jeg forstå at det er nødvendigt på en 27" skærm. Jeg kører 4K på en 32" skærm uden skalering, og det skal bestemt ikke være mindre end det er nu.

Så 5K på en 27" skærm er helt blæst. Jeg ville ikke engang køre 4K på en 27" skærm.


Martin_R
 
Elitebruger
Tilføjet:
25-06-2016 13:21:43
Svar/Indlæg:
277/11
Jeg har forganger modellen BL3200, som er en 32" med 2560x1440 opløsning.
Kommer fra en 27" med samme opløsning og savner pixel tæthenden.
En lækker skærm, men desværre alt for dyr i UHD. 😕