Test: Foxconn C51XEM2AA - nForce 5

Bundkort, AMD d.  14. juni. 2006, skrevet af Woodgnome 1 Kommentarer.  Vist: 9191 gange.

Korrekturlæser: 
Billed behandling: 
Oversættelse: 

Pristjek på http://www.pricerunner.dk 
Produkt udlånt af: NVIDIA
DK distributør: MM Distribition

Software



NVIDA nTune:



Et nyt nForce chipsæt - en ny udgave af nTune. Ikke nok med det, en ny udgave af ForceWare og et fuldstændig omlagt design er også kommet til. Vi vil dog nøjes med at kigge på de 2 undermenuer, som hører til bundkortet: nTune og System Stability.




Under System Stability får man valget mellem View System Status og Perform Stability Test.




Indholdet af View System Stability minder meget om de sædvanlige overvågningsprogrammer til blæserehastigheder, spændinger og temperaturer. Dog kan man også se på mere avancerede indstillinger, f.eks. RAM timings.




Er man mere til en grafisk visning af de overvågede parametre, er dette selvfølgelig også muligt via NVIDIA MoniterView. Hvad der skal overvåges indstilles selvfølgelig i nTune.




I Perform Stability Test kan man udføre burn-in tests for alt, hvad NVIDIA har haft fingerene i. Med et nForce 500 chipsæt og et NVIDIA grafikkort under hjelmen omfatter dette således burn-in test for CPU, RAM, PCI-Express bus, harddisk, netværk og grafikkortet. Dette kan til fordel bruges, hvis man overclocker via nTune og vil teste stabilitet.




Går man tilbage til hovedmenuen, og ind under nTune delen, får man en hel del flere ting at vælge imellem.




Starter vi fra en ende af, så bruges nTune Performance Tune til, at auto-overclocke systemet og udføre stabilitetstests undervejs, så brugeren ikke skal bøvle med dette. Et ganske fint tiltage for den knap så tekniske overclocker.




Videre finder man indstillinger for forskellige ydelsesprofiler under Manage Profile Rules. Her kan forskellige programmer placeres under forskellige indstillinger for system, hvor man f.eks. kan overclocke systemet, når det skal games og spare på strømmen, hvis man blot skal høre musik eller surfe.






Som forventet kan man også, manuelt indstille de sædvanlige overclocking parametre, så som reference clock frekvens, grafikkortets GPU og RAM frekvens, spændinger og multiplier for HyperTransport bussen. Tilmed RAM timings kan indstilles via nTune - nydeligt. CPU multiplier mangler dog og den er et absolut must, hvis der endelig skal overclockes i Windows.




NVIDIA tager dog lige den manuelle indstilling et skridt videre - ved hjælp af nTune kan man ikke blot indstille overclocking parametre, men alt hvad der er muligt at indstille i BIOS. Det er måske lidt overflødigt, men det er helt klart et plus at have muligheden og en del mere behageligt, at arbejde med pga. layoutet.

De resterende menupunkter bruges til hhv. at indstille MoniterView, åbne Perform System Stability, opdatere BIOS og indstille netværksindstillinger såsom FirstPacket og Teaming.


Fox LiveUpdate:



Ligesom Asus, MSI og mange flere har Foxconn også udviklet et live update værktøj, til at lette arbejdet, der ligger i at opdatere BIOS. Der er selvfølgelig mulighed for, at hente den korrekte BIOS ned i programmet.


Norton Internet Secutiry:



Intet bundkort uden Norton Internet Security fristes man til at sige. Som så mange andre er Nortons produkter også det foretrukne at bundle.




BIOS





Foxconn har udstyret derse C51XEM2AA ned en Award BIOS med sædvanligt layout. Da indholdet af langt de fleste menuer kun ændrer sig lidt afhængigt af specifikationerne for bundkortet, vil jeg ikke gennemgå disse og i stedet starte ved Advanced Chipset Features



Herunder finder vi alle indstillinger, der har med ydelse at gøre. For en gang skyld er ordet alt dækkende. Ikke noget med, at HyperTransport multiplieren skal findes i en eller anden halvt gemt menu eller RAM indstillinger findes under CPU indstillinger (selv om i de i princippet burde være placeret der :)). Hurtig adgang til det hele - det er hvad de unge vi' ha'!



En af de nye ting, som NVIDIA har fået tilføjet i BIOS på nForce 5 boards, er muligheden for at gemme og hente profiler med indstillinger for Advanced Chipset Features. NVIDIA har sikkert lade sig inspirere af DFI på dette punkt og det er klart et godt tiltag. DFI gør det dog lige en lille tand bedre, ved at gøre det muligt, at navngive profilerne.

En anden ny ting, er NVIDIA GPU Ex funktionen. Denne kræver NVIDIAs nyeste ForceWare driver og det er derfor nærliggende at antage, at dette er en driveroptimeret indstilling.



Under System Clocks finder vi de sædvanlige indstillinger for reference clocken, CPU- og HyperTransport multipliers, HyperTransport båndbredde, spread spectrum og PCI-Express bussens clock frekvens. Da nForce 590 SLI er bygget på af en North Bridge- og en South Bridge chip er der også brugt to HyperTransport links, hvis reference clock kan indstilles hver for sig.

Yderst til højre, ud for de fleste menupunkter, får man øje på endnu en ny funtion; nuværende indstilling. Dette er også set før, men i langt mindre grad og man har typisk skullet finde nuværende indstillinger på anden vis.

Til at indstille de forskellige clock frekvenser, har NVIDIA fastholdt den sædvanlige metode med at trykke på + og - tasterne eller enter og derefter bruge piletasterne. Personligt havde jeg gerne set muligheden for at kunne indtaste frekvenserne via det numeriske tastatur, da dette er en del hurtigere.



I System Voltages finder vi et sundt udvalg af spændinger og også her kan man se de nuværende indstillinger.



Under Memory Configuration finder man også et sundt udvalg af indstillinger, men den mest spændende er dog SLI-Ready Memory. Ved at aktivere denne sammen med et sæt RAM, som understøtter EPP, vil bundkortet automatisk indstille clock frekvenser og RAM timings for optimal udnyttelse af RAM. Alternativt kan man deaktivere denne og bruge manuelle indstillinger i stedet. I tilfælde af, at man har RAM der kan køre over 400 MHz (DDR800) kan det være nødvendigt, at overclocke processoren, for at opnå standard hastigheden for RAM modulerne. Hvor meget bundkortet må overclocke processoren, kan derfor indstilles. Vælges 0 % vil bundkortet sætte RAM hastigheden så tæt på standard hastigheden som muligt, uden at overclocke processoren.



Går man ind i de to undermenuer Memory Timings og Drive Strength Settings kan man finde yderligere RAM indstillinger, heriblandt de sædvanlige for CAS Latency (tCL), RAS# to CAS# delay (tRCD), RAS# Precharge (tRP), Cycle time (tRAS) og Command Rate.



Den sidste menu, jeg vil kaste et blik fordi, er System Monitor, hvor man som sædvanlig kan overvåge blæserhastigheder, spændinger og temperaturer. Jeg mangler lidt muligheden for at indstille CPU blæseren, nu hvor denne er blevet PWM styret, men det er åbenbart 100 % op til Cool'n'Quiet, at gøre dette.



For at opsummere indstillingsmulighederne, har jeg sammensat ovenstående skema. De fleste tweakere burde begynde at savle over dette, da C51XEM2AA bundkortet har nogle BIOS indstillinger, som er værd at prale over. Reference clock på maksimum 500 Mhz, spændinger, som ville kunne få enhver CPU eller RAM blok til at svede gevaldigt.

Funktionelt set ligger Foxconns BIOS også i toppen. For en gangs skyld har den automatiske reset funktion virket HVER gang, uanset hvilke indstillinger, jeg har kastet efter den. Enten har bundkortet startet op med standard indstillinger eller nulstillet BIOS og det uden at skulle holde INS nede under opstart eller nulstille BIOS via jumper. Normalt er jeg imod automatisk nulstilling af BIOS, men kombineret med muligheden for at gemme og hente profiler, er man klar til at fortsætte hvor man slap indenfor 10 sekunder. Aldrig har det været så let at overclocke via BIOS.

Om det mest er NVIDIAs eller Foxconns fortjeneste, skal jeg ikke kunne sige, men på trods af et par enkelte småting, vil jeg gerne skrive under på, at dette er den bedste BIOS, jeg til dato har haft fingrene i.
Emillos
 
Overclocker
Tilføjet:
14-06-2006 22:32:47
Svar/Indlæg:
14079/622
Ser da ud til, at nForce 5 er meget lækkert.
Og fedt, fedt bræt fra Foxconn :)