Teknologi
QX6700 er som navnet antyder to styks E6700 kerner pakket ned i en enkelt socket 775 pakke. Så fysisk er der ingen umiddelbar forskel på QX6700 og en E6700, eller for den sags skyld en Celeron D. Meeen lad os bare forsigtigt afsløre at der er lidt mere skub i en quadcore Core 2 end en Celeron - det havde du aldrig gættet vel !?
Vi skal faktisk ned på undersiden for at se forskel på de forskellige cpu'er.
Mindre strømforbrug Strømforbruget har været en særdeles vigtig faktor i udviklingen af Core 2 arkitekturen og det har betydet at Intel yderligere har arbejdet på at sænke dette. Dels benytter man deres Enhanced SpeedStep ( EIST ), som tilpasser processorens clockfrekvens - og dertil også processorspændingen - til behovet for regnekraft.
Samtidig har man lånt lidt fra Pentium M der har evne til dynamisk at tænde og slukke for de områder i cachen der ikke bliver brugt. Core 2 processoren er delt ind i mange mindre områder end eksempelvis Pentium 4 var. Disse mindre dele kan derfor oftere lukkes ned, hvis der ikke er brug for dem og det giver igen et lavere effektforbrug.
X6800 2.93GHz@1.60GHz idle En pudsig detalje omkring dette er at man ikke kunne aflæse cpu'en temperatur som man plejede med en enkelt temperaturføler, men måtte sætte flere dioder ind til at måle. Så når du aflæser temperaturen på din Conroe er det reelt et gennemsnit af flere målinger.
Specifikationer QX6700 Core 2 Quad
2.66GHz ( 10x266fsb )
Quad pumped bus 1067fsb rated
2x4MB cache
Vcore 1.35V
Supports EIST and C1E technologies
Powerdisipation rated 130W(load)
Lad mig her et kort øjeblik dvæle ved en anden nyskabelse i forbindelse med quadcore - køleren. Intel har aldrig været kendt for at lave specielt støjsvage kølere, men deres sædvanlige s775 køler er faktisk til at være i stue med når man bruger den på en Core 2 Duo, så længe man ikke overclocker. Nu har Intel så opgraderet blæseren så hele toppen af køleren er dækket af en 80mm vifte, der desværre heller ikke er specielt low noise.
Den starter med et ret modbydeligt hvæs og spinner så ned og bliver nogenlunde stille, indtil systemet belastes. Så bringer lyden tankerne hen på første onsdag i maj hvor beredskabsstyrelsen afprøver sirener..okay det er måske at overdrive lidt, men blæseren afgiver en meget irriterende "ka'-du-høre-jeg-flytter-luft-nu-hva'! " -fløjtelyd når den kommer op i omdrejninger.