Test: Biostar TA690G AM2

Bundkort, AMD d.  11. juli. 2007, skrevet af red_martians 0 Kommentarer.  Vist: 9955 gange.

Korrekturlæser: 
Billed behandling: 
Oversættelse: 

Pristjek på http://www.pricerunner.dk 
Produkt udlånt af: Biostar
DK distributør: Conway

Design og Layout

Der er flere ting man tænker over når man ser på bundkort. Nogle gange kan ens behov og derved design være individuelt fra person til person. Når man kigger microATX skal man især tænke over hvordan kabinettet er udformet.

Oftest ser man især på, om man bruger desktop-pc eller micro-tower, og derefter om strømforsyningen ligger på tværs henover bundkortet eller ligger ved siden af bundkortet. Ja til tider ser vi også kabinetter der kun er beregnet til de såkaldt low-profile-kort. (dvs. ekstra lave grafikkort, TV-kort osv.) Tilslutningerne har det desuden med at blive ekstra klemte på mATX. både pga. kortets lille størrelse, men også pga. den trænge plads der oftest er inde i kabinettet.

Især strømforsyningens placering kan give nogle sjove problemer. Hvis den ligger ned over bundkortet, vil man hellere end gerne have et grafikkort-slottet der er rykket en placering ned (ligger nummer 3 i stedet for 4 af kortslots) samtidig med at man hellere vil have en lav og bred CPU-køler frem for en høj og slank.

Selve CPU'ens placering på bundkortet er rykket en smule for meget mod rammene, muligvis for at give plads til chipsættet. En stor køler vil kunne spærre af for rammene, hvilket gør at man bliver nød til at bruge slot 3 og 4 istedet for 1 og 2.

   

Angående ram er der hele 4 slots. Det takker vi for, da det ikke er ualmindeligt at der kun er 2 på microATX. 24 bens strømstik er placeret lækkert i udkanten af kortet, hvilket i langt de fleste tilfælde er en fordel med mATX. Det samme er harddisk-tilslutningerne til PATA-, floppy- og SATA.

Der er et PCI-express 16x-slot, et PCI-express 1x-slot, og to PCI slots.

    

Af andre postitive og spændende ting kan der nævnes:

 - Bundkort-monterede reset og tænd/sluk-knapper.

 - 4 bens CPU-blæser-stik til pulse-blæsere.

 - 3 ekstra 3bens blæser-stik.

Alle 3 ting er noget man meget sjældent ser på mATX-bundkort, og pulse-blæser-stik reelt kun på Intel-bundkort.

Placeringen af bios-Batteriet og reset-jumperen er jeg ret ked af. Jeg fik brug for den to gange under denne test, og begge gange måtte jeg pille grafikkortet ud inden jeg kunne komme til. Men ser men samlet set på det, er jeg positivt overrasket. Jeg havde gerne set grafikkort-slottet rykket en placering ned, men det vil for nogle helt sikkert være irriterende pga. at det vil stjæle en PCI-placering ved brug af dobbelt-slot grafikkort.


 

Stik udad til

Udadtil er der:

 - Surround-analog lyd

 - 4stk USB2.0

 - 1Gb Netværkstilslutning

 - PS2-stik til tastatur og mus

 - Skærm-tilslutninger: 1stk HDMI, 1stk D-sub, 1stk DVI-i og 1stk S-video.

 

Det ser altså rigtig godt ud. Der er massere af skærmtilslutninger, men jeg savner nogle småting. F.eks. er det ingen digital lydudgang, jo mindre man bruger HDMI-stikket. Der er en digital lyd-udgang på bundkortet, men der er heller ikke nogen bracket med til det. Netop manglen af digital lyd-udgang vil få mange til at droppe dette bundkort til fordel for et andet. Utroligt ærgeligt da den lille ting vil gøre dette bundkort så meget mere atraktivt.


 

Til casemoderen

Bundkortet er i den sædvanlige T-force-stil med blåt print og skrigende orange og grønne slots. Om det er flot er op til folk selv, men det er tydeligt at Biostar lige har kigget DFI over skulderen. Om de er UV-reaktive ved jeg ikke.

 


5 point

Jeg giver dog bundkortet 5 point pga. at det  næsten er så optimalt som det kan blive. Der er nogle småting som jeg ikke finder helt tilfredstillende, men hvis det blev ændret vil man helt sikkert stå med nogle endnu værre problemer. 99% af alle stik er placeret optimalt, og med alt det ekstra lir vil det være svært at løbe tør for tilslutninger.