Temperaturer og strømforbrug
Vi ved jo at TDP er opgivet til 130Watt, men gør det processoren varm ? Ja, naturligvis. Selvom Core-arkitekturen generelt ikke udvikler ret meget varme, skal vores køler jo køle hvad der svarer til 2 styks Core 2 Duo E6850. Påfaldende nok blev den Scythe Infinity der var monteret på CPU'en aldrig brandvarm, til at starte med, hvilket vidnede om dårlig kontakt mellem kernerne og køleren. Da jeg først skulle montere køleren, påførte jeg et reglementeret tyndt lag Arctic Silver 5 - men så let skulle det ikke gå. For efter at have pillet køleren af igen, viste det sig at HeatSpeaderen slet ikke var plan, men havde den karakteristiske dal i midten.
Altså var jeg nød til at smørre et tykkere lag på, for at få kontakt til hele processoren. Jeg snakkede med Henrik Olsen fra danske NoiseLimit om dette, som forklarede at det muligvis skyldtes at jeg havde ladet CPU'en sidde for længe i soklen før monteringen. For spænder man CPU'en fast i soklen uden at der er et hvis kølertryk ovenpå, kan heatsprederen blive skæv - det var i hvert fald hans erfaringer. Og som kølerudvikler må han vide hvad han snakker om. Så tag det som et råd - montér altid køleren på CPU'en med det samme, efter i sætter processoren i soklen.
For at kompensere for den elendige kontakt, købte jeg en gang Cell Labroratory Liquid Pro, som jeg påførte en god mængde af. Siden produktet i bund og grund består af flydende metal, leder det varme omkring 10 gange bedre end AS5; hvilket vil sige, at den skæve heatspreader lige pludselig ikke betød så meget igen. Nuvel, tilbage til temperaturerne... Processoren havde en idle-temperatur på cirka 35 grader med EIST slået til, mens den cirka lå på 43 grader med EIST slået fra. Loadtemperaturerne var lige omkring 65 grader load ved standardclock og 80 grader ved det maksimale overclock. Intel selv siger at processoren skal holdes under 65 grader, så det er klart at det ikke er optimalt med disse høje temperaturer; og da slet ikke med highend luftkøling. Prøv at forestille jer, hvad temperaturen havde været med en Intel boxkøler. Av.
Det samlede strømforbrug på de samlede systemer, kunne vi ikke lade være at teste - bare for sjovs skyld...
Holddaop! Firehundrede og halvtreds watt topper strømforbruget på under 3dmark 2006 i overclocket tilstand. Vi kan selvfølgelig ikke ligge hele skylden overpå vores respektive processor, for HD 2900XT er også det mest strømslugende grafikkort man kan opstøve, og så bidrager den øgede spænding til chipsettet også en hel del - men alligevel indikerer det altså, at man både skal have god køling og en fornuftig strømforsyning for at holde et system af denne kaliber kørende. Ved standardhastighed ligger forbruget i gennemsnit på 347Watt - 5Watt lavere end forgængeren. Egentligt ikke så galt igen, regnekraften taget i betragtning.
OverClocking
De høje temperaturer indebar naturligvis, at processoren ikke kunne overclockes helt vildt med den køling jeg havde til rådighed. Men alligevel viste der sig at være lidt potentiale i chipsene. Den maksimale FrontSideBus jeg opnåede med QX6850, var på 486 MHz - med multiplieren sat til 7(=3402MHz). Sædvanligvis kan de almindelige Core2Duo klare omkring 20MHz mere; men det er i store træk en ubetydelig forskel - så her klarer quadcoren sig altså ganske pænt. Det skal dog lige bemærkes, at både chipset og mosfets blev presset til det yderste, ved denne FSB hastighed. Selvom jeg både havde blæser på Abit IP35Pro'ets heatpipekøler og godt med airflow omkring mosfetsene, blev sidstnævnte over 90 grader ved load(!). P35 chipsettet lå dog ikke på kritiske temperaturer, men en blæser er altså et must hvis man vil så højt op at lege. Derudover kan undertegnede kun anbefale en kraftig PSU, da fire overclockede kerner ved full load virkelig trækker strøm, som nævnt ovenfor.
Den højeste frekvens jeg kom op på med standard multiplier, var på 3600 MHz med en v-core på omkring 1,38V. Altså et 600MHz overclock på luft, på en processor man ellers skulle tro var presset til det yderste. Det er da egentlig meget pænt! Med vandkøling, kompressorkøling mm. er der endda meget mere at hente i QX6850'eren. Da jeg ikke selv havde udstyret til at efterprøve dette, røg CPU'en en tur forbi OverClockTeamDanmarK; som fik den op på utrolige 4900MHz med ekstrem køling! ( http://hwt.dk/forumthread.aspx?ThreadID=226883 ) Så det kan altså betale sig at have god køling, hvis man vil have QX6850 til at rende rigtig hurtigt. Steppingen på vores eksemplar kan i øvrigt ses på billedet herunder:
Ydelse i OverClocket tilstand
Lad os tage et kig på ydelsen ved den maksimale clockfrekvens. Bemærk at rammene kører 1:1 på den overclockede processor.
SuperPI nyder i hvert fald godt af de ekstra 600 MegaHertz - en ydelsesforbedring på 17% ved en 17% højere clockfrekvens taler for sig selv.
Også ydelsen i Futuremarks PCMark får en betragteligt boost.
Den samlede score i 3dmark 2006 ændrer sig ikke specielt meget. Men vi kan til gengæld se, at CPU scoren er steget markant.