Tests
3dmark03
Her klarer skærmen testen næsten uden anmærkninger. Der er ingen problemer med ghosting eller andet. Den følger fint med, og som sådan ser alt fint ud, lige ind til vi kommer til den ene cpu-test. Her laver den en næsten en cm sort bred linie foroven og i højre side. Et hurtigt klik på ”auto”-knappen i højre side fjernet det dog. Det er alligevel et problem, som jeg ikke tidligere har oplevet ved andre skærme, men det skete også kun denne ene gang.
Counter-strike 1.6
Selv i høje opløsninger og ved hurtige bevægelser kunne jeg ikke via mit 7900GT smide nogen som helst form for data ud, som skærmen ikke viste 100% tilfredsstillende. Der var intet at udsætte.
Filmvisning: “The Thin Red Line”.
Mange gange vil man ved filmvisning opdage eventuelle svagheder ved ens skærm ved såkaldte ”fly-by”-scener, andre hurtige bevægelser og skiftende kameravinkler. I denne film er der mange af disse hurtige scener. Der er dog intet negativt ved skærmen at bemærke her. Den indbyggede ”senseye+photo”-feature gør den specielt velegnet til filmvisning: Farverne bliver meget mere fyldige og realistiske, når man slår denne funktion til, og det gør filmoplevelsen helt speciel. Jeg synes også, at skærmen klarer farvevisningen rigtig godt, hvilket jeg var meget spændt på at se, når kontrasten nu engang er på 700:1.
På skærme med ringe kontrastforhold kan man ellers opleve, at den farve, som egentlig burde være sort er mere brunlig, og den hvide fremstår som lettere grålig. Dette var ikke tilfældet med denne skærm. Der skal heller ikke lægges låg på, at mange firmaer opgiver specifikationer, hvor man kan diskutere, om det egentlig er de reelle tal, der er opgivet, eller om de skulle være målt på en anden måde.
Her kan man tydeligt se senseye-funktionens virkning.
Filmen er "The Thin Red Line". Bemærk, at man fra denne synsvinkel stort set ikke bemærker de søvlfarvede højtalere.
Tekstbehandling
Her var jeg ikke helt tilfreds. Ved læsning af tekst og andre små objekter på hvis baggrund i opløsningen 1440x900 pixels viste der sig små utydeligheder på skærmen. Det lignede en slags ”interferensbølger” og var små lodrette striber på ca. to til tre centimeters bredde, hvor teksten stod en lille bitte smule sløret. Ved lavere opløsninger var dette problem ikke eksisterende.
Fotovisning
Her gør ”senseye+photo”-funktionen, som man let aktiverer vha. knapperne på siden af skærmen, udslaget. Den gengiver farverne med en klarhed, som jeg sjældent har set på andre skærme. Det gør det virkelig til en fornøjelse at se billeder på den. Specielt billeder af mennesker og natur ser meget bedre ud. Farverne står meget klart, og lysstyrken kan stilles op til at være ret høj.
Synsvinkel
Synsvinken på denne skærm er opgivet til 160/160. I praksis vil dette sige, at man ikke skal regne med at se et pænt billede, hvis man ser skærmbilledet et godt stykke fra siden af. Her ser farverne meget forvrængede ud. Dette skal man lige være opmærksom på, hvis man med sig selv ved, at man er kritisk på dette punkt. Ved alm. brug er det ikke noget der generer voldsomt meget, men der skal man altså gøre op med sig selv, om man kan leve med det eller ej. Som sagt skal man et godt stykke ud til siden, før det er et decideret problem.
Fra denne vinkel kan man se, at farverne er forvrængede.
Lyd
BenQ reklamerer med, at dette er en multimediaskærm, hvilket gennem ”senseye+photo” funktionen afgjort ikke er en forkert titel at give den. Jeg testede lyden via mit onboard 7.1 kanals lydkort og kom frem til, at den faktisk er glimrende i forhold til, hvad jeg havde forventet. Der fremkommer en fortrinlig stereolyd, som passer meget godt til filmvisning eller FPS-spil. Selvfølgelig mangler der dybde i lyden, da disse højtalere ikke kan gengive de helt lave lydfrekvenser. Ligeledes spiller de ikke nær så højt rent volumenmæssigt, som man måske kunne have tænkt sig. Dette irriterede mig specielt, da jeg spillede Counter-Strike, mens det ved filmvisning akkurat var til at leve med. Man kan dog her argumentere for, at rigtige gamere eller lydfanatikere alligevel enten har headset eller anlæg tilsluttet. Der er desuden en anonymt placeret udgang til tilkopling af hovedtelefoner på højre side af skærmen.
Generel brug:
Skærmen går som alle andre nyere skærme selv på standbytilstand, når computeren er slukket. Dette vil sige, at den i midten placerede tænd/sluk-knap lyser i en meget behagelig orange farve, hvorimod den er grøn, når skærmen er aktiv. Til gengæld sidder der et par cm. bag denne skjult en blå diode, som lyser ved standbytilstand. Denne blå diodes lys var faktisk nok til, at jeg efter langs tids forsøg på at falde i søvn den første nat måtte stå op og helt slukke for skærmen. Måske er dette blot et led i deres energibesparende politik? Jeg tvivler stærkt på, at de fleste vil finde denne diode irriterende, men for mig var det virkelig et irritationsmoment. Dog kommer det selvfølgelig også an på, om man sover i samme rum som skærmen.
Skærmmenuen betjenes let med fem anonyme knapper, som sidder lige over tilslutningsmuligheden for hovedtelefoner på højre side af skærmen. Her fandtes heller ikke mulighed for at vælge dansk sprog, men til gengæld var svensk dog en mulighed.
Bagpå skærmen lige under foden befinder der sig en lille ledningssamler i plastik. Hvis man fører ledninger igennem denne, bliver de skjult af foden, så man ikke kan se dem forfra.