Strømforbrug
Det er naturligvis også interessant at vide hvor meget ens maskine bruger af strøm. Ikke bare af hensyn til elregningen og miljøet, men man skal også kunne tage stilling til hvor stor en strømforsyning der er nødvendig. En tommelfingerregel siger at max belastning skal svare til 80% af strømforsyningens angivne max. En standard 350W supply bør altså ikke udsættes for mere end 280Watts forbrug i længere tid hvis du vil være sikker på at det skal holde.
Sagt med andre ord skal du ikke forvente at din nye gamerrig med QX6850 cpu og to styks 8800GTX grafikkkort kan køre ret længe med den 300Watt'er du pillede ud af din mors kontor PC.
For at give processorerne noget at arbejde med og strække strømforbruget på cpu'erne til det maksimale, har jeg installeret 4 gange Prime95. Det er et lille program der regner på primtal, og kan belaste hver enkelt kerne for sig. Strømforbruget aflæses på min gode gamle Harald Nyborg strømmåler.
Som ventet er Celeron 420 ikke just nogen strømsluger. Faktisk bruger maskinen samme mængde strøm ved fuld belastning som QX9770 maskinen gør når den er i hvile. QX9650 viser en af styrkerne ved 45nm teknikken meget tydeligt. Her er forbruget ikke meget over E6850 der er dualcore 65nm. Til gengæld sætter man så det hele over styr igen med QX9770 cpu'en der kræver en ret kraftig PSU for at kunne køre fuldt belastet. Jeg har ikke lavet strømmålinger på alle cpu'er, men man kan sikkert tænke sig til de resterende.
Næsten samme billede gør sig gældende når der afvikles Crysis CPU test.
Celeronen knokler alt hvad den kan, men samlet kommer systemet ikke over 200W forbrug. Resultatet er dog heller ikke hvad der kan betegnes som spilbart. De to 1.8GHz cpu'er E4300 og E6300 ligger her side om side i forbrug. Igen viser QX9650 sig som en ganske fremragende cpu med et strømforbrug ikke meget ved siden af en E6850 i denne situation. Det tegner godt for de fremtidige 45nm dualcore modeller.