Introduktion
I dag er dagens gæst, AMD/ATi's nye flagskib - og ASUS er den glade producent. ASUS er en af de største producenter overhovedet og solgte 55 millioner bundkort i 2006 – og det siger ikke så lidt om deres størrelse, da de ligeså er en af de fremtrædende grafikkortproceducenter.
Men inden vi går tættere på selve kortet, tager vi lige en upsummering af high-end grafikkortmarkedet har i løbet af de sidste par år. Et segment, der har været rimelig domineret af nVidia, i løbet af det sidste stykke tid.
ATi havde stor succes med Radeon 9500 og 9700 tilbage i slutningen af 2002, mens nVidia kæmpede med en mindre succesfuld serie, af mange kaldt for firmaets værste papirtiger, GeForce FX. Siden kom Radeon 9800 Pro, der af mange ansås for værende det hurtigste grafikkort, især når det kom til AntiAliasing og Anisotropic Filtering, hvor konkurrentens svar var nVidias berygtede GeForce FX5800Ultra, som fik tilnavnet "støjsugeren" pga. den støjende køleløsning, som følge af et højt strømforbrug og dermed høj varmeudvikling.
Graf fra en af vores egne benchmarks, udført
tilbage i Maj 2003 - nVidia havde det svært.
Med nVidias lancering af NV40, bedre kendt som GeForce 6800, kom der dog andre boller på suppen fra det grønne hold, og selvom ATi rent ydelsesmæssigt kunne matche NV40 med Radeon x850XTPE, havde nVidia deres forbedrede API-understøttelse, med integreringen af ShaderModel 3, at blæse mest muligt op, så NV40 virkede overlegen. Og det trods for, at SM3 blev brugt meget lidt - lidt ligesom vi kender det med DirectX10,1 i dag.
Senere kom GeForce7- og Radeon X1000-serierne, som også lå forholdsvis lige - men hvor nVidia havde en fordel på støj-området. Det var dog først ved GeForce8, at nVidia for alvor trak fra ATi.
HD2900XT havde især svært,
når der kom AA og AF på.
GeForce8800GTX efterlod alle andre grafikkort i støvet, med en utrolig ydelse og DX10-understøttelse - og ATi havde først et halvt år senere et modspil klar med Radeon HD2900XT, som endda ved den sene lancering, ikke helt levede op til forventningerne; altså AMD/ATi's pedant til papirtigeren "GeForce FX5800". Kortet lå ydelsesmæssigt imellem 8800GTX og nVidias mindre 8800GTS, især var ydelsen skuffende med AntiAliasing og Anisotropic Filtering slået til.
HD2900XT havde endvidere et endnu højere strømforbrug end 8800GTX; og oveni det en køleløsning, som var forholdsvist støjende. HD2900XT's prissætning gjorde dog, at kortet blev den reele konkurrent til 8800GTS. Men en kompetitiv konkurrent til nVidias flagskib, manglende AMD/ATi altså.
Sort PCB = fede tider for AMD?
Her lidt over et år efter lanceringen af HD2900XT, hvor nVidia har siddet relativt godt på flæsket, trods fornuftige udspil fra AMD/ATi såsom HD3850/HD3870 i mainstream-segmentet, er de røde canadiere nu endelig tilbage i highend-segmentet - back in black - med Radeon HD4870X2, der skal overtage tronen fra konkurrentens GeForce GTX280.
Vi har allerede set HD4850 og HD4870, som har ramt markedet med et brag, og tvunget nVidia til seriøse prisnedsættelser på deres kort for, at holde dem konkurrencedygtige. Der er ingen tvivl om, at AMD/ATi står med seriøst stærke kort på hænderne.
Mens HD4850 skal kæmpe i mainstreamsegmentet, og HD4870 er sigtet mod det lavere highend-segment, skal HD4870X2 som sagt ind og kapre "Ultra-entusiast"-markedet, som AMD/ATi selv kalder det. Med andre ord har vi altså at gøre med et kort, der består af 2 highend kort, kogt ned på ét print, til en pris der er til at forstå. Det lugter af overskud.