Introduktion
AMD/ATI og HIS HD4770 512 i CrossFire:
Goddag kære læsere! I dag skal vi se på et lidt ældre setup. Nemlig AMD/ATI Radeon HD4770 512 grafikkortet i en Crossfire test. HwT.dk er stolte af, at kunne præsentere en CrossFire test via vort samarbejde med AMD/ATI og HiS der har stillet kortene til rådighed for denne test.
AMD/ATI, som vort ene testkort er kommet tilsendt fra, er en gammel respekteret producent af grafikkortchips - eller GPU'er som man kalder disse i vore dage. ATI startede allerede i 1985 og blev i 2006 opkøbt af AMD, der som bekendt er verdens 2. største producent af computerprocessorer (CPU'er). AMD har eksisteret siden 1969 og lavede tidligere hovedsagligt Intel-kompatible CPU'er (Intel startede i 1968). Siden voksede firmaet og var i sin tid årsag til en revolution på markedet indenfor CPU'er der var særligt optimerede til computerspiI. I dag består ATI altså af AMD/ATI. AMD har dog valgt i en vis udstrækning, at beholde ATI's kendte navn og logo/design. Særligt den karakteristiske røde farve er et særkendetegn for ATI-produkter. Med opkøbet af ATI ønskede AMD at styrke sin markedsposition overfor Intel - og det må man sige er lykkes dem glimrende. Med opkøbet af ATI kunne AMD nemlig matche deres CPU'er, GPU'er og chipsæt internt, rent designmæssigt. Så indenfor dette område har AMD netop hér det der skal til for, at lave særligt højtydende systemer der er specialbygget til at matche hinanden. Disse platforme kaldes i dag for "Dragon" og "Vision". Og vort testsystem består da også netop af en Dragon/Vision-platform, med chipsæt, CPU og grafikkort fra AMD/ATI.
HIS (Hightech Information System) er en meget kendt og respekteret grafikproducent fra Hong Kong der blev stiftet i 1987. HiS er kendt for flere ting blandt forbrugerne - bla. producerer HiS AMD/ATI baserede grafikkort, der ofte er kombineret med Arctic Cooling's køleløsninger. Siden Radeon 9800-serien har HiS grafikkort været mere, end kendt for, at være hurtige, velkølede og ret støjsvage. Og HiS har haft kæmpe succes med de målsætninger - også selvom deres kort ofte er en del dyrere, end andre producenters.
Sektionen "Kassens indhold", Design/Layout og OC-test er ikke med i denne artikel, da vi tester CrossFire for denne GPU og siden de to kort er leveret bulk og med vidt forskellige køleløsninger monteret. I øvrigt var HD4770 verdens første 40nm GPU og har da også vist sig yderst populær hos overclockere og benchmarkere.
Med sådan en kombination af AMD-platform, to grafikkort og matchende CPU/chipsæt bør man kun forvente sig det allerbedste. Så lad os straks galopere videre i teksten og finde ud af, hvad det lidt ældre HD4770 512 x 2 kan præstere i CrossFire...