Test
Vi har opdateret vores testplatform en smule. Der er kommet en Raptor disk til som systemdrev, til erstatning for den lettere forældede 40GB SATA disk vi har brugt hidtil, og så har vi fået lov at låne en E8400 til overclocking testen. Dertil kommer at proceduren for tests er ændret en lille smule, så der er kommet flere 3D demo resultater, ved flere opløsninger, altsammen for at give et bedre billede af ydelsen.
Testmaskinen består således af :
Hardware
• ASUS Rampage m. BIOS 0219
• QX6850@3.0GHz og E8400@3.0GHz
• CellShock DDR2-1000
• 80GB WD Raptor SATA150 harddisk
• BFG 8800GTS OC 320MB
• OCZ Powerstream 600watt PSU
Køling
• XSPC X2O Extreme, 12mm studser
• Eheim 1250 pumpe, 1200L/t
• Dual Heatercore radiator
Software
• Windows XP Pro med SP2
• PCmark05
• CineBench 10
• SuperPI mod.1.5 XS
• DVD Shrink 3.2
• 3Dmark03
• 3Dmark06
• Aquamark3
• Crysis CPU timedemo
• PREY timedemo
• FarCry Regulator Demo
PCmark05
Den gode gamle PCmark får lov at lægge for. Her tester vi systemets ydeevne i en række forskellige kontoropgaver.
Her ser vi tydeligt effekten af en hurtig harddisk. PCmark testen vinder 10% i point, men indbyrdes er resultaterne med Raptor disken meget lige.
CineBench 10
Næste test stresser både grafik og cpu, og det specielle ved den er en multicore test, der udnytter alle cpu kerner til at rendere et billede. Dertil kommmer en OpenGL animation.
Her giver Raptor disken ikke nogen fordele, og vi kan se at ydelsen for systemet er meget lig det vi plejer at have på tilsvarende maskiner.
SuperPI mod.1.5 XS
Tallet PI skal beregnes på tid. Her bruger systemet kun en cpu kerne, men det giver os et billede af, hvor effektivt systemet er til at knuse tal.
Igen er vi på linie med resten af feltet.
DVD Shrink 3.2
Så skal der komprimeres film. 1.1GB DVD film komprimeres til 60% af oprindelig størrelse. Her spiller det ind med den hurtige harddisk, da DVD'en ligger som en imagefil på drevet.
Som vi kan se så skærer Raptor disken 10sek af tiden. Så hvis du arbejder med store filer og video er der noget at hente ved at have et hurtigt harddisksystem. Det kan være en Raptor disk eller 2-4 harddiske i raid opsætning.
Næste afdeling handler om 3D ydelse. Som nævnt har jeg udvidet testen lidt med flere opløsninger og indstillinger, så der er lidt mere at sammenligne med. Det er jo altid en balancegang, for hvis man skal vise et systems evne til at afvikle spil, så skal grafikkortet sættes så lavt som muligt. Men der er jo ingen der sidder med et 8800 grafikkort og spiller Prey ved 640x480. Sætter man opløsningen i vejret, så er det i højere grad grafikkortet der testes, og det var jo ikke det vi ville. Derfor denne udvidelse af testen, så vi får et bedre overblik over systemets formåen.
3Dmark03
Vi starter med en syntetisk test af lidt ældre dato. Den viser ydelsesniveauet for lidt ældre spiltyper og udnytter ikke dual- og quadcore cpu'er ret godt.
Og den er iøvrigt også ligeglad med hurtige diske. Som det ses er der ikke de store afvigelser fra standard.
3Dmark06
Det samme gør sig gældende for 06 udgaven, der til gengæld kan udnytte den ekstra cpu kraft.
Meget tæt på ydelsen for Maximus, og den procentvise forskel på resultaterne er ikke noget at snakke om.
Aquamark3
Dette er også en gammel kending der måske er lidt forældet, men den giver et hurtigt fingerpeg om den generelle 3D ydelse.
Igen lægger vi os klods op af Maximus kortet (der jo i princippet er det samme bundkort), og et mulehår foran konkurrenterne.
Crysis CPU timedemo
Crysis testen er kørt ved tre forskellige kvalitetsgrader på grafikken ved 1024x768. Jeg har ikke slået Anitaliasing eller Anisotropisk filter til da 8800GTS kortet er rigeligt pint i forvejen ved high settings.
Til gengæld har jeg ikke den store resultat database endnu, så i må nøjes med en sammenligning på ASUS P5E3 Premium der er med P35 chipset. Skal vi tro på de to tests så er der lidt at hente på et X48 high-end chipset ift. P35 der er desktop modellen. Men det erdog ikke kriminelt meget man vinder.
PREY timedemo
Prey er baseret på DOOM3 grafikmotoren, og demoen afvikles i tre opløsninger og med forskellig filtergrad.
Her er det faktisk P35 kortet der, med en lille margen ift. den gennemsnitlige hastighedt, kommer bedst afsted.
FarCry Regulator Demo
Regulator demoen er også en gammel kending, men FarCry er stadig blandt de flotteste spil der er lavet. Testen køres ved 1024x768 og Medium settings.
Her kan vi se at Rampage kortet sparker godt fra sig - faktisk rigtig meget. Set i forhold til Maximus kortet, er der kæmpe forskel, og den gennemsnitlige hastighed runder 240fps.
Det ser jo alt i alt meget fint ud. Rampage kortet følger fint med resten af de bundkort der er på markedet når vi snakker standardhastighed. Men det er bygget til meget mere end at sidde i en kontor PC. Sidste punkt på dagsordenen er overclocking.
Overclocking
Jeg ved ikke helt hvad de har hældt på dunken med overclockingbenzin, men jeg skal dælme love for at det virker. Jeg vil bestemt ikke udråbe mig selv til verdens bedste overclocker, og normalt ligger jeg og roder nede omkring 500-520MHz FSB, når det går vildt til, men med en E8400 Wolfdale cpu i soklen var det pludselig en helt anden historie.
Min E8400 cpu opgiver ævret omkring 4.6GHz med vandkøling på, men viser sig til gengæld at være en sand FSB djævel. Jeg sænkede multiplieren til 8 og så kunne jeg ellers bare hæve FSB'en til mine ram kastede op. Det er ikke hver dag jeg har et bundkort på bordet der render 575MHz FSB. Divider er 1:1 så mine DDR2-1000 ram kører med DDR2-1150 hastighed. Det kræver 2.5 Volt og Cas5, og jeg er faktisk i tvivl om det er mine ram eller bundkortet der ikke vil længere.
Systemet booter ind i windows ved 550fsb ( !!! ) og med SetFSB programmet kan vi så køre den det sidste stykke. Dog er SetFSB ikke i stand til at detektere den korrekte multiplier så CPU-Z måtte tages i brug for at verificere resultatet. Spændingen på nordbro var 1.7V og dermed langt under den maksimale værdi. Rampage er ubetinget det ondeste overclocker bundkort jeg har set til dato, og jeg glæder mig meget til at se hvad tøris-folket kan få ud af det.