Korrekturlæser: 
Billed behandling: 
Oversættelse: 

Pristjek på http://www.pricerunner.dk 
Produkt udlånt af: Gigabyte
DK distributør: Nordisc Distribution

Chipset AMD 785G

 

AMD har for de flestes vedkommende i en lang årrække været linket til uhyrligt dårlige chipsets, hvilket har gjort at markedet for Nvidia og endda VIA har blomstret på bundkort til AMD CPUer. Dette er dog på vej i glemmebogen, da de efterhånden får kastet det ene gode chipset ud efter det andet.

 

AMD 785G er sendt på gaden for at overtage pladsen fra 780G chipsettet som værende AMDs billigchipsæt med integreret grafikløsning. Grafikchippen er forbedret en smule (meget lidt), hvilket gør at den i dag kaldes HD4200 i stedet for det aldrende HD3200 på det gamle 780G.

 

 

 

Ovenstående grafik viser den nye opbygning omkring 785G chippen, hvilket reelt ikke ændrer det helt voldsomme i forhold til den tidligere chip. Den største forskel på overfladen er, at 785 tilbyder AM3 og DDR3 support hvor de tidligere var AM2+ og DDR2. Ellers er der HD Audio og 6 satakanaler at nævne.

 

Kigger vi under huden på chippen – og sammenligner med AMDs andre løsninger ser det sådan ud.

 

 

 

Forskellene på grafikchippen mellem 780G og 785G er ikke store, men lidt er der da sket. AMD kan f.eks. oplyse at transistorerne er øget fra 205 mio. til 205+ mio - så er det på det rene. Som det ses er clockhastigheden uændret, og ligeledes med shaders. Summeret op giver det at 790GX stadig er den hurtigste onboard grafikløsning. Dog skal det siges at flere har haft held til at clocke deres onboard chip til ydelser over 790GX chippens hastigheder. Ellers er directX løftet fra 10.0 til 10.1.

Som noget nyt understøtter dette kort HDMI i version 1.3, og ligeledes giver det dig en opdateret Universal Video Decoder til 2.0 (UVD 2.0). Denne understøtter f.eks. dekodning af flere HD strømme, hvilket kan bruges ved picture in picture osv.

 

785G chipsættet har SB710 sydbroen med i pakken, hvilket reelt ikke er den store forskel i forhold til storebroderen 790GX som har SB750 chipsættet på. Den eneste forskel ligger i at SB750 understøtter RAID5, hvor SB710 ”kun” understøtter RAID 0, 1 og 10.

 

Til sidst bør det nævnes, at 785G chippen ikke er ment som en entusiast gamermaskine, selvom den understøtter PCIex16 speed. Grunden ligger i, at der kun kan køres x16 + x4 i crossfire mode, hvilket går en del ud over ydelsen. Men er man til en maskine med bare et enkelt grafikkort, ja så er dette chipsæt reelt på fuld højde med et 790GX.

 

Man kan så spørge sig selv om dette chipsæt ikke henvender sig mere til en HTPC end til en gamermaskine, da den efterhånden har alt hvad der skal til i forhold til at drive et mediecenter. Den eneste drawback som jeg kan finde i forhold til mediecenter er, at den ikke tilbyder 8 kanals LPCM audio. Til gengæld understøtter den ATIs stream teknologi, som reelt ligner lidt CUDA. Altså en GPGPU løsning, hvor GPUen går ind og aflaster CPUen, hvilket jo er særdeles nice ved videodekodning. Det er dog begrænset med software til denne teknologi endnu, men det kommer.

 

(FIH)
 
Elitebruger
Tilføjet:
27-10-2009 07:41:47
Svar/Indlæg:
2687/71
fin artikel 😀

altid rart med lidt kritik i stedet for guld og grønne skove.....eller det der

tænker mere og mere på at skaffe et kort med 785 chipset til mediecenter.

og du har ret i at det ligner en softice der er blevet dyppet i komponent spanden 😕

de kunne i det mindste have brugt samme slags PCI-E slots, eller jeg ved self ikke om der er direkte forskel på dem? udover udseende.

+ placeringen af de 3 USB stik midt på kortet giver da heller ikke nogen mening?

der har ASUS skudt papegøjen mht design af bundbrædtet, dog syntes jeg at 8pin til cpu sidder ganske fornuftigt hvis man smider en middelstor køler på?

eller er det bare synsbedrag?

men alt i alt en fin artikel, keep it up :yes:


morra19
 
Moderator
Tilføjet:
27-10-2009 09:54:16
Svar/Indlæg:
2672/468
Reelt er begge PCIe slots på x16 speed, men smider du et grafikkort i den ene, som kører x16, så er der kun x4 tilbage til den anden. Men derfor kunne man vel stadigvæk godt have valgt lidt andre farver.

Placeringen er de 3 USB stik er direkte ussel.

Asus kortet er billigere, og ser meget bedre ud, og så har det eSATA. Ydelsesforskellen på 3-4 Mhz fsb er jo intet problem, så længe man holder sig til BE modellerne.

8 pins strømstikket sidder rigtig fint, og er let at pille af og sætte på uden at afmontere køler.