Test
Testmaskinen består af :
ASUS P8P67 Deluxe - bios 0905
Intel Core i5 2500K
HIS HD5850 1GB
2x2GB Corsair DDR3 1333MHz, CL9
NorthQ GIant Reactor 1000W
Seagate ES.2 500GB
Køling:
Vand på cpu
Programmer:
3Dmark Vantage
3Dmark11
PCmark Vantage
Call of Juarez
SuperPI 1M
Wprime 1.55
Cinebench 10
Cinebench 11.5
Jeg har gennem hele testen kørt de samme benchmarks på en maskine bestående af et ASUS Maximus III Formula med en Core i5 750 cpu der er clocket til 3.6GHz. Så kan vi direkte sammenligne ydelsen på den nye og den gamle teknologi. 2500K processoren clocker selv op til max 3.7GHz i turbomode, så det er næsten en clock for clock sammenligning. I multicore tests vil 2500K dog lægge sig på de ratede 3,3GHz. Hvor det er muligt har jeg også inkluderet resultater fra en Core i7 965 Extreme, der ligeledes er på 3.3GHz.
PCmark Vantage
Vi skal først se hvordan systemet klarer sig i kontoropgave sammenhæng.
Her ser det ud til at der er rigtig god fart på vores 2500K, der kan udnytte hele sit potentiale med turbocore funktionen. Det er faktisk kun den overclockede core i5 750@3.6GHz der rigtig kan følge med. I communications testen er der virkelig forskel på resultaterne, og jeg lurer lidt på om det er nogle nye instruktioner i chippen der gør sig gældende.
SuperPI
God gammel singlecore test der skal beregne 1 mio. decimaler på tallet PI hurtigst muligt.
Vi rammer 10,5 sek, hvilket er imponerende hurtigt. Selv en core i7 kerne på 3.3GHz ligger over 12 sek.
Wprime
Igen en regnetest, men denne gang med alle kerner slået til.
Her ligger vi efter de sekskernede fra AMD og Intels Core i7'ere, men der er ikke langt igen. Ydelsen er rigtig god for en core i5.
Cinebench 10
Så skal der renderes OpenGL animationer og billeder.
Rigtig fin score der tager pusten fra konkurrenterne. Bemærk dog at multiprocessor speedup kun er 3,4x, men der er åbenbart kræfter nok i chippen til at kompensere.
Cinebench 11.5
Nyeste Cinebench indeholder ligesom forgængeren en OpenGL animation og en renderingsopgave. Der er ingen singlecore test.
Igen efterlades alle andre i en støvsky. Selv AMD Phenom II X6 må se sig slået. Sandy Bridge er stærke sager.
3Dmark Vantage
Her er cpu scoren oppe og ringe sammen med en Core i7 860, hvilket er ret pænt gået. Den samlede 3D score er da også i top.
3Dmark11
Nyeste aftapning af 3Dmark testen klares også i fin stil. Her vinder core i5 750 med en lille margen, men det må tilskrives at den kan køre 3.6GHz på alle fire cores, mod 3,3GHz på 2500K.
Call of Juarez
Her burde vi have et resultat der matcher de andre i testen. Selv ved 1900x1200 er testen maxet ud mht grafikkortet.
Ingen problemer her.
Overclocking
En af de spændende ting ved at lege med en ny type cpu arkitektur, er naturligvis at se hvor meget ekstra ydelse man kan presse ud af den. Jo mindre transistorerne bliver, jo lavere kernespænding kan man køre med, og dermed også et lavere strømforbrug ved normal brug. Når man hæver clockfrekvensen øger man samtidig den samlede mængde strøm der løber igennem chippen i et givent tidsrum. Det øger varmeudviklingen, og giver ustabilitet. Derfor gør man ofte det at man hæver kernespændingen en anelse når ustabiliteten sætter ind, og så har man indtil nu kunnet give den lidt ekstra på BaseClock eller FSB, og hvis man har en Extreme processor kan man også bestemme multiplieren.
Fra og med Sandy Bridge er clockfrekvensen på bussen faldet til 100MHz, og hvis du vil overclocke din cpu skal du have fat i en "K" model. Alle de nye cpu'er har turbo funktion, så de overclocker sig selv automatisk så længe TDP er overholdt. Vores 2500K skruer eksempelvis op fra 1,6GHz ( fra hvile ! ) til 3,7GHz hvis du sætter en enkelt eller to kerner til at knokle. Det betyder at gangefaktoren er ret høj, nemlig 16-37. De pålydende 3.3GHz er at forstå som den maksimale frekvens alle fire kerner kan rende på een gang. K modellens force er at du kan sætte barren lidt højere i turbomode. Den grundlæggende multiplier kan ikke hæves over 33X på en 2500K, men Turbo multiplieren er åben. Så du får altså ikke en Core i5 der er låst fast på 4GHz når multiplieren sættes til 40, men en der svinger mellem 16-40 gange 100MHz, alt efter belastning. Hvis Speedstepping slås fra i BIOS, slår det samtidig turbo funktionen fra, og du får et multiplier maks på 33x. Det er i hvert fald sådan det ASUS bundkort vi har lånt opfører sig.
Den høje multiplier gør også at du faktisk kun behøver at hæve busclock med 3MHz for at få 100MHz hurtigere cpu, hvilket igen svarer til at hæve multiplier med 1. Så nu er der komma-inddeling på busclocken så du eksempelvis kan bruge 101,2 MHz x 44 for at ramme 4,45GHz. Det er en lidt anderledes oplevelse end de gamle core i5/i7 modeller hvor man oftest roder rundt mellem 150-230Mhz.
Der lader til at være en ret skarp grænse for hvor meget min 2500K ES vil være med til. På automatisk overclocking rammer den 4.3GHz, og med lidt ekstra fumlen rundt kommer jeg op på 4,5GHz.
Den går lidt højere end det, men krydser jeg grænsen til 4.6GHz lukker og slukker systemet. Til gengæld er det et ret stabilt overclock, og ikke mindst hamrende hurtigt.
Der kommer helt tydeligt skub i slæden. En superPI tid på 8,44sek er møghurtigt, og vidner om den kolosale regnekraft der er i Intels core teknologi. Cinebench 11.5 testen efterlader alle andre i støvet. Her skal du op og lege med en stor core i7 for at være med.