Test: Via K8T900 Reference

Bundkort, AMD d.  28. september. 2006, skrevet af Woodgnome 3 Kommentarer.  Vist: 8446 gange.

Korrekturlæser: 
Billed behandling: 
Oversættelse: 

Pristjek på http://www.pricerunner.dk 
Produkt udlånt af: Via Technologies Inc
DK distributør: n/a

Chipsæt



Nedenstående er venligst sammenfattet af Klavs S.



VIA K8T900 består som vanligt af en North- og en Southbridge. Northbridgen bygger på en optimeret udgave af K8T890 Northbridgen, hvilket vil sige at der er tale om en Northbridge, som understøtter socket 939 og DDR266/333/400. Men VIA har dertil været så forudseende at få socket AM2 understøttelse på plads også, hvilket betyder at man altså også vil kunne tilbyde K8T900 chipsettet i konfigurationer med AMD's socket AM2 processorer og DDR2-hukommelse.

Uanset om man vælger den ene eller anden type processor (939 eller AM2) er der dog stadigvæk brug af AMD's HyperTransport, som via sin 16-bit brede bus og 2GHz clockfrekvens sørger for kommunikation med processoren. VIA kalder deres implementering af HyperTransport for Hyper8.



Northbridgen har også ansvar for kommunikation med PCI Express-enheder og her tilbyder K8T900 ét PCI Express x16 slot samt fire ekstra PCI Express kanaler. Disse kan enten forbindes som fire PCI Express x1 slots eller et enkelt PCI Express x4 slot. Ved at integrere dette direkte i forbindelse med chipsettets Northbridge mener VIA at kunne sænke latency og tilbyde færre flaskehalse for PCI Express enheder. Men udover denne nyskabelse er multi-GPU også kommet VIA for øre og derfor introducerer K8T900 som noget nyt multi-GPU understøttelse.

Der er tale om en dual PCI Express x8 mode (præcis som nForce 4 SLI chipsettet i første udgave) og VIA kalder teknologien for RapidFire. Med RapidFire har VIA valgt at dele lige over, hvor K8T890 chipsettet havde ét PCI Express x16 slot og ét PCI Express x4 slot. Denne løsning var nemmere at implementere da der altid var PCI Express x16 mode på programmet - uanset om man brugte ét eller to grafikkort. Problemet var bare at det andet slot ville være en begrænsning for ydelsen og derfor har VIA skiftet til den mere fleksible dual PCI Express x8 løsning.

RapidFire er indtil videre valideret til S3's Chrome S27 grafikkort i MultiChrome-mode, men faktisk siger VIA at de ikke ser begrænsninger for at SLI eller CrossFire ikke skulle kunne virke på chipsettet - det handler ganske enkelt om driverunderstøttelse fra NVIDIA og ATI.

Hvad angår MultiChrome er det en åben standard, som S3 har holdt åben for at brugerne kan udnytte teknologien på ethvert bundkort med to PCI Express slots, men VIA har altså testet og valideret teknologien på K8T900.

En anden ting er at man har søgt at optimere den generelle ydelse af PCI Express interfacet. Ved at tweake chipsettet har man vundet mellem 3 % og 5 % ydelse i forhold til konkurrenterne siger VIA. Dels har man forbedret signalkvaliteten, men man har også søgt at nedsætte latency og endelig har man optimeret på strømforbruget ved at minimere lækstrøm.



Kommunikationen mellem North- og Southbridge foregår igennem VIA's Ultra V-Link, der har en båndbredde på 1066MB/s. Den båndbredde skal Southbridgen nu nok gøre sit for at udnytte for den er fyldt med features. VT8251 hedder den og er opbygget omkring tre elementer - VIA Vinyl Audio, VIA Connectivity og endelig VIA DriveStation.

VIA Vinyl Audio er spændende, hvis man ser sig for. VIA bruger nemlig Vinyl Audio betegnelsen i flæng, men den dækker over tre forskellige udgaver. VIA's mest basale løsning er en AC'97 løsning, der godt nok leverer 7.1 lyd, men kun i 20-bit/48kHz kvalitet. Næste skridt er VIA Vinyl High Definition Audio (eller HD Audio), der også leverer output i 7.1, men nu i 32-bit/192kHz. Endelig er der den ultimative løsning, der hedder VIA Vinyl Gold. Her kobles den indbyggede lyd-del sammen med VIA's Envy24PT lydchip igennem PCI-interfacet. VIA's Six-TRAC teknologi står for sammenkoblingen og leverer én af markedets absolut bedste løsninger for integrerede lydkort - naturligvis i 8-kanals surround.

VIA Connectivity tæller southbridgens samlede mængde af tilslutningsmuligheder og det er en del. Først og fremmest er der 8x USB-forbindelser, der naturligvis alle er af 2.0-hastighed. Konkurrenterne tilbyder i dag gerne 10 USB 2.0 forbindelser, men 8 burde være rigeligt for de fleste. Der er naturligvis indbyggede PS/2 forbindelser til tastatur og mus og så tilbyder VIA stadigvæk et MC'97 modem i Southbridgen.

Der er support for 7 PCI-porte og dertil 2 PCI Express x1 porte. Seriel- og parallel port styres også herfra og også floppy-forbindelsen hører under VIA Connectivity og ikke under DriveStation - et solidt tegn på at floppy er meget tæt på at uddø.

Endelig er der netværksforbindelsen, hvor VIA tilbyder 10/100Mbit LAN, men altså ikke 1Gbit LAN. Det vil sige at chipsettet faktisk godt kan håndtere Gbit hastigheder, men så skal bundkortproducenten indkøbe en ekstra chip hos VIA Networking Technologies, der tilbyder separate Gbit LAN chips fra Velocity Gigabit-serien.

VIA DriveStation har i VT8251 Southbridgen fået sig en mindre opdatering, som betyder support for RAID 5. RAID 5 er blevet en stor succes fordi man kombinerer fordelene ved hastighederne i RAID 0, med den sikkerhed som RAID 1 tilbyder. Især NVIDIA - men også Intel - har presset RAID 5 frem og det har været med succes, så derfor er VIA naturligvis også kommet med på vognen. Udover RAID 5 er der support for RAID 0, RAID 1, RAID 0+1 og JBOD.

Softwaren til VIA's DriveStation har alle dage været i top og det fortsætter den med. VIA tilbyder blandt andet at man kan migrere direkte fra et ikke-RAID til et RAID setup uden at miste data. Kører du således med en enkelt harddisk og beslutter dig for at indkøbe en ekstra, kan du med få museklik opsætte et RAID-array og udnytte den nye hastighed uden at skulle geninstallere dit system. DriveThru kalder VIA denne teknologi, der er helt i top.

En anden ting, som er helt i top er at VIA holder fast i Parallel ATA et stykke tid endnu. Hele fire diske med Parallel ATA kan sættes til VT8251 Southbridgen, der altså ikke oplever de ellers moderne nedskæringer i supporten for P-ATA.

Seriel ATA er dog højt prioriteret og i VT8251 Southbridgen er der fire S-ATA porte - alle er 3Gb/s, men naturligvis bagudkompatible med 1.5Gb/s standarden. Enkelte harddiske har haft problemer med at køre på en anden hastighedsstandard end de nu er specificerede til og det har VIA løst ganske glimrende - man tilbyder nemlig at kunne sætte dine S-ATA diske til i en "master" eller "slave" position, hvor master er 3Gb/s og slave er 1.5Gb/s.

Native Command Queing er også klar i VT8251, der desuden også understøtter Staggered Spin Up. Denne teknologi handler om at controlleren starter harddiskene i trin, således at samtlige systemets harddiske ikke starter op samtidig. Dette er smart fordi man minimerer belastningen på systemets strømforsyning, hvilket godt kan være mærkbart, hvis man har mange harddiske i sit system.

En sidste ting er at hele chipsettet er opbygget omkring VIA's V-MAP arkitektur, der er en modulær standard. Idéen er at holde chipsets indbyrdes pin-kompatible hvad angår både nye og ældre modeller. Således skal bundkortproducenterne bruge mindre tid på at implementere nye chipsets og dermed nedsætte den vigtige "time-to-market".


Emerpus
 
Superbruger
Tilføjet:
30-09-2006 11:06:52
Svar/Indlæg:
626/20
Dette kunne meget vel blive mit næste chipset, da jeg vægter lavt strømforbrug og god onboard audio højt. Ydelsen er der jo heller ikke noget galt med, og lur mig om ikke OC/tweaking-muligheder i BIOS bliver lidt bedre på de kort fabrikanterne sætter i produktion. Gbit LAN er en lille mangel, men jeg har personligt ikke så meget at bruge det til alligevel. Hellere marginalt ringere features end et svedende og energifrådsende chipset som dem nVidia spytter ud - men sådan prioriterer vi jo forskelligt. Go VIA... :)



Woodgnome
 
Elitebruger
Tilføjet:
30-09-2006 13:00:06
Svar/Indlæg:
1888/560
#1 har du været i stand til at finde et bundkort, som rent faktisk bruger chipsættet? Ellers kunne det jo godt blive lidt svært at få fat i ;).



Klavs
 
Elitebruger
Tilføjet:
30-09-2006 17:56:01
Svar/Indlæg:
437/341
#1

Jeg kan sagtens følge dig et godt stykke ad vejen. Også deres DriveStation er rigtig fed ud fra hvad jeg har set (en del live demonstrationer, men desværre har jeg aldrig selv haft det i praksis). Jeg savner bare Gbit LAN og så måske WLAN direkte i chipsettet. Jeg håber at VIA tør gå sine egne veje (som man har gjort det med audio og DriveStation) på endnu flere områder. :)