Afsluttende bemærkning
Det var så alt for denne omgang. Følg med senere, hvor vi bringer 2. del af kameraguiden. Her vil vi forklare lidt om hvad der præcist sker, det øjeblik fotonerne rammer billedsensoren. Vi vil ligeledes forklare lidt om hvorfor det er, at megapixel ikke er så vigtige alligevel og lidt om de mest gængse formater. Der vil også være en kort gennemgang af noget lettere fotoredigering. Alt i alt, handler det om hvad der sker, fra det øjeblik lyset rammer kameraets billedsensor. Selvom jeg mestendels har snakket ud fra digital spejlrefleks, vil langt det meste også være gældende for digitale kompaktkameraer. Forskellen på de individuelle modeller er ikke alene pris og kvalitet, men også funktioner, brugervenlighed og design. Der er en masse faktorer at tage højde for, og af og til, er der ikke den store forskel på et kompaktkamera til kr. 1.000,- og et digitalt spejlrefleks til kr. 12.000,- Forskellen er der, men produktet er som regel det samme. Nemlig en lille fil med *.jpeg til efternavn. Men mere om det i næste afsnit.
Jeg håber du har nydt at læse denne guide igennem. Der var desværre ingen overclocking-del eller nogle vilde testresultater. Ej heller var der nogle prangende produktbilleder, men i stedet håber jeg, at du har fået et lille indblik i den store verden der hedder "Digital fotografering". Jeg vil slutte denne del af med nogle henvisninger til andre sites på nettet, der har en dybere teknisk forklaring til de enkelte begreber.
http://www.dpreview.com - nok et af de mest seriøse online testsites. De har nogle særdeles grundige og gennemførte tests af de forskellige kameraer.
http://www.fotokritik.dk - en af de danske sider, hvor man kan lægge sine fotos op, og få en masse konstruktiv kritik.
http://www.digitalfotoonline.dk - hjemmesiden der hører til bladet Digital Foto
http://www.google.dk - den kender I vistnok. Men tag ej fejl. Brug evt. billedsøgningen og du vil se, at der findes en masse gode illustrationer.
Der er også en række bøger som kan anbefales, for dig der gerne vil have en teoretisk basis:
"Digital Fotografering" - Politiken, Thomas Nykrog (en af eksperterne fra Digital Foto)
"Politikens store bog om Digital Foto" - Politiken, Tom Ang (et komplet opslagsværk, om alt hvad man behøver at vide)
"Digital Spejlrefleks" - Gyldendal, Michael B. Karbo (en særdeles pædagogisk og god indledning til fotografering med digital spejlreflekskameraer)
Derudover kan jeg anbefale: http://www.canoneos.dk - der er et fint forum, og især deres podcasts er geniale. Manden foran kameraet i videoerne er Kim Skovsby, som også er aktiv i deres forum. Man kan, i samme ombæring, prøve at få fingrene i Canons "Leaning DVD", hvor også Kim Skovsby viser og fortæller. Han er lidt sjov, men man har lyst til at efterprøve de ting han fortæller om. Og nej, men behøver ikke at have et Canon spejlrefleks eller kompaktkamera, for at være med. Der er nogle gode gennemgange af fototeknik og hvis man har lyst til lidt mere end de kedelige festbilleder fra Buddy Holly, at det alletiders måde at komme videre på.
Indtil næste gang, vil jeg sige held og lykke med billederne, og tak fordi du gad at læse med. Forslag, ris, ros og andre kommentarer er som sagt velkommen, og vil evt. blive inddraget i 2. del, eller hvis det er passende, i 1. del også.
Med venlig hilsen
Allan "NoNig" Meineche, glad amatørfotograf.