Layout / Design
Lad os se nærmere på selve bundkortet. Mest iøjnefaldende er nok den ekstremt store "kobberpalme" der pryder nordbroen. Det er MSI's måde at få ført varmen væk fra bundkortet på, ved at bukke en mængde heatpipes, så varmen afgives et stykke væk fra selve bundkortet. Det er ikke helt dumt.
Som regel vil man have en blæser eller to til at ventilere selve kabinettet, og i dette tilfælde vil man kunne drage ekstra nytte af det. Inde midt i den voldsomme køleløsning ligger cpu soklen som en lille ø omgivet af kobberrør og elektrolytter, der skal stabilisere DrMOS strømforsyningen. Det er både godt og skidt at MSI har ført køleøsningen hele vejen rundt til alle transistorer. Fordelen er at man får fordelt varmen rundt så cpu blæseren kan puste en større mængde varme væk, men ulempen er så at en enkelt meget varm chip kan varme resten af systemet unødigt meget op. Det er en afvejning som konstruktørerne tager stilling til, og jeg kan da nævne at MSI's X58 bundkort, der har samme strømforsyning, har adskilte kølesystemer for DrMOS og chipset. Læg også mærke til at der er gjort plads mellem stikkene på bagpladen, til at cpu blæseren kan puste varmen ud af kabinettet.
I den anden ende af bundkortet finder vi ICH10R sydbroen, der ligeledes er kølemæssigt forbundet til resten af boardet. Der er styr på 8 SATA porte, LAN, Lyd og 10 USB porte. Firewire, IDE og Floppy styres af ekstra controllere.
Lige ved siden af sidder diverse sokler til de nødvendige udvidelseskort.
Der er to PCIe x16 porte til grafikkort. Vil du lege med Crossfire, vil du have 2 x 8 lanes til rådighed. Til gengæld kører de med PCIe 2.0 standard, så det skulle ikke give flaskehalse. Samtidig er bundkortet indrettet så du altid vil have en PCI og en PCIe x1 port til rådighed, også selvom du installerer to dual-slot grafikkort. Desværre sidder ramsoklerne så grafikkortet i sokkel 1, kan komme i karambolage med de hvide låsetapper. Sørg for at montere ram inden du installerer grafikkortet. I nærbillede har jeg indsat et billede af de to såkaldte OC jumpers.
|
• RapidBoost - OC Jumper
• OC Jumper gives MSI mainboards more tolerance to achieve OC limit
• Make overclocking easier for end-users
|
Ifølge MSI en hurtig måde at overclocke sit bundkort på. Ifølge mig noget unødvendig pilleri der skal ligge under BIOS indstilligenerne og hedde straps, for det er det det er. Du vælger om bundkortet skal køre med ramdividere for 200, 266, 333 eller 400MHz. Piller du jumperne af låser bundkortet på 400MHz frontsidebus uanset hvad du laver i BIOS. Det er selvfølgelig en hurtig måde at overclocke til 400MHz, meeen altså ! Det er umuligt at gennemskue for den almindelige bruger hvad det her skal bruges til, og fra entusiasten vil der bare komme en hovedrysten.
P45D3 Platinum er desuden udstyret med et væld af lysdioder, der indikerer om de forskellige dele af bundkortet er OK. Det giver et hurtigt overblik hvis man sidder med en bordopstilling, eller har et kabinet med vindue.
Sidst men ikke mindst har vi IO-panelet med et udvalg af stik og forbindelser.
Her ser man tydeligt varmekanalen der skal trække den varme luft ud af kabinettet siddende mellem USB og LAN stikkene. Vi finder også en eSATA port, optisk lydudgang, Firewire, CCMOS knap til at resette BIOS og analoge lydstik.