Test: NorthQ NQ-3360A Max Tower Extreme

Køling d.  30. oktober. 2008, skrevet af Darth Nissan 4 Kommentarer.  Vist: 16450 gange.

Korrekturlæser: 
Billed behandling: 
Oversættelse: 

Pristjek på http://www.pricerunner.dk 
Produkt udlånt af: NorthQ
DK distributør: Hasee.dk

Design

Så fik jeg pakket dyret ud. Den er ganske identisk med lillebror NQ-3350A, bortset fra størrelsen og den ekstra heatpipe, og endnu mere lig Sunbeam Core Contact Freezer. Bare for at være sikker, kiggede jeg lige specs på Sunbeam´en... Og NQ-3360A har NØJAGTIG samme mål som Core Contact Freezer. Nu er det vidst ret sikkert at sige, at det ikke er enestående designs, men at de kommer fra en OEM-producent, og så bliver de smidt i forskellige kasser. Igen, det gør mig ikke spor, bare køleren er god og prisen rigtig. Der er ikke så meget at sige om designet, der er ikke pyntet på noget, det er slet og ret en køler af tower-typen, uden så mange dikkedarer. Den har de samme pile-formede finner, som vi også ser på lillebror og Sunbeam´en, og havde det nu været et fly, havde det vidst heddet delta-form eller delta-vinge. Spidsen af pilen har fået et lille buk ned, for at tvinge luftstrømmen ned mod bundkortet og hjælpe til med kølingen af dette.

 


Bagside og forside

Set fra siden og ovenfra (med blæser)

 

Finnerne er standset ud i aluminium, og også her virker det som om, at det ikke er det ny-slebne værktøj der er fundet frem til denne serie. Det har nok ikke den store indvirkning på køle-evnen, men det virker bare så low-budget. Det får simpelthen køleren til at virke mindre lækker, desværre. Når først køleren er monteret ser jeg det selvfølgelig ikke, men jeg VED det jo alligevel og ormen gnaver.

Heatpipes, det har NQ-3360A. 4 styk store fede 8mm rør af kobber, MUMS! De starter øverst i den ene side af finnerne, kører ned igennem hele stakken, igennem blokken, og så op igennem finnerne på den anden side - U-formen som vi har set så tit. Helt standard, men den virker jo den metode. Køleblokken, eller lad os bare sige blokken, for jeg tror ikke der er meget køling i den lille klump aluminum, for det er nemlig materialet der er valgt til den. Men der er en forklaring på det valg, nemlig at vi her har med Heatpipe Direct Touch at gøre. Altså hvor selve heatpipes´ne er blotlagt i blokken og har direkte kontakt med CPU´en. Selve blokken har altså ikke meget med kølingen at gøre, men er der nok mest for at holde styr på heatpipes´ne. De få gram aluminum fjerner ihvertfald ikke meget varme.

Det er et princip der ikke er meget nyhedsværdi i mere, men det virker jo rimeligt godt, har vi set adskillige gange. Dog har de 2 kølere med bedst køle-evne, som JEG har prøvet, ikke gjort brug af Heatpipe Direct Touch, men den gode gamle kobber-klods, som heatpipes´ne "bare" løber igennem. Hvis nu vi tog selve blokken, med den del af heatpipes der går igennem den, og smed på en vægt... Så ville den "gamle" metode nok have klart den højeste vægt. Og en tung kobberklods optager nok lidt mere varme, end en lettere alu/kobberklods gør. Alligevel er disse lettere heatpipe direct touch helt oppe og is-ånde de gamle kæmper i nakken. Jeg ville rigtig, rigtig, RIGTIG gerne se en køler, med heatpipe direct touch i en tung kobber-blok. Jeg har en tro på, at det ville sparke mås. Så, nu har jeg afsløret det, så det bliver ikke mig der bliver rig på den ide.

Men er der nogen der synes det lyder rigtigt, og laver en sådan køler, så send mig lige et test-eksemplar. Lad os lige vende tilbage til artiklens hovedperson og køleblokken på den. Hvor jeg er skuffet over finishen på finnerne, er jeg her glædeligt overrasket over finishen på anlægsfladen. Sprækkerne mellem heatpipes og alu-blok er noget mindre, end det jeg har set på andre kølere, og overfladen er rigtig flot. Den er ikke poleret spejl-blank, men der er ikke meget galt. Rigtig flot, NorthQ.

 


Jeg har prøvet at fotografere de ikke så pæne kanter på finnerne.



En absolut nydelig anlægsflade

 

Der er jo også en blæser i kassen og lad os dvæle ved den en lille stund. Det er en 120mm og det burde jo betyde at den kan flytte noget luft, uden at jeg behøver sidde med høreværn på. Det er også den mest gængse størrelse på CPU-kølere i den tungere klasse, selvom der er begyndt at dukke størrere blæsere op på CPU-kølere. Men jeg klager ikke, for 120mm plejer at levere en udmærket præstation. Selve blæseren pynter sig ikke med spraglede farver, LED´s, gennemsigtige vinger og hvad man ellers ofte ser. Den er SORT, punktum. Og passer fint til selve køleren, der jo heller ikke er pyntet specielt op. NQ-3360A er et stykke værktøj, som skal holde din CPU i live når du vold-clocker den, ikke en disko-lampe.

Blæseren skulle kunne køre mellem 1000 og 2000 o/m og levere mellem 55,6 og 80,1 cfm. Det lyder jo ikke så ringe. Så har den et hydromatisk kugleleje, hvad det så end er. Hvad det end er, så skulle det hjælpe til med, at blæseren skulle kunne holde til 30.000 timers brug. Og jeg starter stop-uret...... NU!  Der er desværre ikke noget på blæseren, der afslører hvem producenten er. Et NorthQ-logo foran, og bagpå kan jeg se at den skulle overholde RoHS-norm. Men ingen hints til ophavsstedet.

 


Forside og bagside

Små anti-vibrations
skum-firkanter

 

Blæseren sluttes til CPU-FAN stikket med et 3-pins stik. Eller også, så sluttes den til den medfølgende blæserstyring, som så sættes til CPU-FAN stikket. Men mere om det senere i artiklen, for nu skal I blade videre til næste afsnit. Det der hedder MONTAGE...

 

Shutdown
 
Elitebruger
Tilføjet:
30-10-2008 08:32:42
Svar/Indlæg:
8947/160
Har du tjekket om der er forskel i temps afhængig af om den er monteret horizontalt eller vertikalt.? Xigmatek red scorpion har over 4 graders forskel, og skal derfor helst sidde rigtigt i kabinettet med bundkort vertikalt. Som jeg også har kommenteret ved testen af xigmatek.


Darth
 
Superbruger
Tilføjet:
30-10-2008 09:01:12
Svar/Indlæg:
813/49
#1 Hvis du nu læste testen, fremgår det (synes jeg selv) ret tydeligt, at den er testet monteret i kabinet (Antec NineHundred), og da jeg ikke har mit kabinet liggende på siden, så er bundkortet altså vertikalt. Det er både beskrevet, og der endda et par billeder af den, i kabinet, med side på.
:yes:

Edit: Og nej, jeg har ikke testet den, i bord-opstilling med bundkort horisontalt.
:no:


Shutdown
 
Elitebruger
Tilføjet:
30-10-2008 11:31:47
Svar/Indlæg:
8947/160
Ups,. 😳 lidt flovt,. Jeg har kun skimmet testen, og da den er sammenlignet med de kølere fra den sidste test gik jeg ud fra de var testet under samme forudsætninger.. :yes:


Darth
 
Superbruger
Tilføjet:
30-10-2008 11:48:42
Svar/Indlæg:
813/49
De kølere jeg sammenligner med, er alle testet på nøjagtig samme måde. Samme maskine, samme setup og alle test kørt monteret i kabinet, med side på. Det er ikke mig der har skrevet test-artiklen om Xigmatek´en, men jeg har efterfølgende haft lånt den, og testet den i mit setup. Derfor er data for denne absolut sammenlignelige, med data fra de kølere jeg skriver om.

"Assumptions is the mother of all failures..." 😎