Design
Designmæssigt, er HD4830 naturligvis identisk med sin storebror, HD4850 - på den fede måde. Undertegnede stiftede første gang bekendtskab med køleløsningen, med HD3850, hvor jeg dengang kvitterede med en topkarakter. Køleren var nemlig fantastisk stille, og fyldte ingenting; næsten en ren utopi.
Og selvom HD4830 bruger omkring 15W mere end HD3850, og dermed afgiver dét mere varme, er varmeafgivelsen stadigvæk en ganske overkommelig opgave for den lille køler, som går relativt ubemærket hen. Kun når blæseren i et split-sekund, fyrer op på 100% styrke, når systemet startes, bemærker man den for alvor, hvilket er flot af AMD/ATi.
Ved Windows-brug, kører blæseren på et par og tyve procents hastighed, hvilket er ganske uhørbart. Når der bliver fyret op for en hård gang 3D, sætter blæseren farten op, med omkring 10%, hvilket gør at man godt kan høre blæseren i et low-noise system - men det er stadigvæk i en kategori, jeg vil betegne som støjsvagt.
Logisk set ved vi, at en støjsvag standardkøler, ofte indebærer høje temperaturer, som følge af en langsomt snurrende blæser. Kortet ligger dog typisk på 60 grader ved 2D, samt 84 grader, når det ser værst ud, hvilket er ganske acceptabelt. AMD/ATi har altså fundet en rigtig god balance, mellem støj og temperaturer.
Siden kortet ikke trækker det vilde antal Watt, er der blot et enkelt strømstik på Radeon HD4830. Stikket er af den ordinære PCI-Express 6-pins type, som er på alle nyere strømforsyninger.
Appropos stik, er der naturligvis også de obligatoriske stik til CrossFireX, som tillader, at man kan sætte op til 4 kort sammen, hvis man har pengene, bundkortet, og nørdetheden til det. Et CrossFire-setup med 2 HD4830, til blot 15-1600 kroner, ville dog nok ikke være en helt dum kombination.
Det er ikke svært at gætte, hvad der er er tilslutninger, på et grafikkort disse dage. 2 styks DVI, med mulighed for HDMI med lyd med den medfølgende adapter - værsgo' at spise. Muligheden for HDMI med lyd, sammenholdt med den støjsvage køler og den lave pris, gør faktisk HD 4830 til et fornuftigt alternativ til et mediecenter. Dog er HD4670, som i mange tilfælde har indbygget HDMI og et lavere strømforbrug, naturligvis rettet mere mod dette segment.