Korrekturlæser: 
Billed behandling: 
Oversættelse: 

Pristjek på http://www.pricerunner.dk 
Produkt udlånt af: ASUS
DK distributør: Rosenmeier

BIOS


På et ROG bundkort, der er spændt op til lir og overclocking, bruger man ikke tid på en kedelig forside med menuer og diverse underpunkter. På første side er du endt direkte i overcloking menuen, eller Extreme Tweaker som ASUS kalder det. Så kan du starte med at tage stilling til om du vil køre alt på standard værdier, manuelt indstille det hele, eller bruge en af de 4 automatiske overclocking funktioner. Tre af disse hænger sammen med dine ram. X.M.P. kan du bruge hvis dine ram er udstyret med en Extreme Memory Profile i SPD chippen. Så retter bundkortet ind efter den maksimale hastighed dine ram kan klare. Memory Level Up kan lidt det samme, men her vælger du selv maks hastigheden. Det kan du bruge hvis der ikke er en XMP profil til stede, men dine ram alligevel kan følge med.

 


ROG memory Profile giver mulighed for at vælge Speedy, Flying og Lightning ?! En temmelig vag beskrivelse og jeg er ikke blevet klog på hvad det er den funktion laver. Nok mest fordi jeg selv ryger direkte på den manuelle indstilling og ikke bekymrer mig så meget om de automatiske funktioner. Hvis du hører til de dovne (!) der ikke selv gider gøre arbejdet med at få cpu op i fart, så kan du vælge mellem flere cpu profiler med CPU Level Up funktionen.
 



Den er nok mest møntet på de brugere der har købt en 920 eller 940 model cpu, men som gerne vil have 965 ydelse eller derover. Her er det en 965 der er sat i soklen, så de eneste tilbageværende muligheder er Crazy indstillingerne på 3.6 og 4.0GHz. Igen tilpasser bundkortet den øvrige hardware så det passer, men du skal alligevel tjekke at spændinger og timings på ram står korrekt, ellers er der ingen garanti for at systemet booter.

Under CPU configuration kan du vælge eller fravælge forskellige parametre for cpu, eksempelvis Turbo funktionen og de strømsparende egenskaber.



 

Du skal naturligvis kunne regulere clockfrekvenserne på bundkortet når der skal overclockes, og når det er Core i7 vi snakker om hedder det BCLK eller basisclock. Den er default 133MHz men kan her justeres til 500MHz.



PCi Express portene kan også skrues i vejret til maks 200MHz, eller et 100% overclock. Jeg gætter på at dit grafikkort står af inden du rammer de 200MHz, men i det mindste er det ikke frekvensmuligheden der sætter grænsen. Nu vi er ved frekvenserne, så er der jo også Uncore Clock og QPI link speed at tage med i beregningerne.



Uncore Clock er hastigheden på memorycontrolleren og L3 cachen, og er afledt af basisclock på 133MHz. Det interessante er at du kan øge hastigheden på controller og L3 cache ved at bruge high-end ram. Med 1066MHz og 1333MHz ram kører L3 cache og controller 2.66GHz, hvilket er den laveste hastighed det kan køre med. Sætter du 1600MHz ram i øges hastigheden til 3.2GHz, og ved 1866MHz er L3 hastigheden 3.74GHz, og det omsættes til en kraftigt øget båndbredde på rammene. Alt andet lige kan det altså godt svare sig at køre med hurtige DDR3 ram på i7 platformen, hvis vi kigger på de rå tal. Om det så reelt kan omsættes til ydelse må vi vente lidt med at se. Lagde du mærke til at forholdet mellem UCLK og ram er 1:2.

Ram er der naturligvis også en hel afdeling til at justere på, både frekvensen og timings.



Fra start understøtter Rampage DDR3-2133, så du kan roligt kaste de ondeste high-speed ram i her og begynde at clocke. Der er også automatisk detektering af dine rams SPD, og skulle du ønske manuelt at stille på timings, så er der et pænt udvalg af både de primære og subtimings.

Skal dit overclock lykkes er det nødvendigt at kunne stille på spændingerne til diverse chips på boardet, cpu, nordbro, ram osv. Skal der lukkes ektremt meget op for sluserne, så kan du enable Extreme OV ( overvolting ) funktionen, der giver mulighed for at vælge lidt højere værdier.

 
 


Der er rigeligt at tage af, og er du i tvivl om noget kan du bruge hardware monitoren og tjekke op på værdierne.



 

Og nu vi er ved HW monitoren, så er ASUS faktisk kommet ret godt med på den side også. Her brokker maskinen sig over at ram får for meget, men det skyldes at jeg har overskredet 1.65V, der er den maks værdi Intel angiver som værende sikker i forhold til chipsettet. Det har dog ingen praktisk betydning, og advarslen er faktisk overflødig.



Der er muligheder nok for at overvåge systemet, og det hele snakker sammen med AI Suite softwaren i Windows.

Der er to BIOS chips i maskinen, og du kan selv vælge hvilken en af dem du vil lege med. Det giver dig mulighed for at have to forskellige BIOS versioner liggende, og det er rigtig lækkert, når man vil se om opdateringen gav de sidste 5MHz op til verdensrekorden. Du kan altid bladre tilbage til den gamle BIOS igen.



Og når du så har fundet rekordindstillingen, så kan du gemme den i et bibliotek over forskellige OC settings kaldet OC Profile.



Her er der lavet settings for et standard start setup, en indstilling med 29X multiplier og en startindstilling for at boote ved 4.5GHz. Der er op til 8 pladser i banken, og det er virkelig en lækker funktion at have, når man overclocker. Banken slettes ikke selvom man resetter BIOS, så hvis maskinen strejker totalt, kan du bare trykke på reset knappen, og så loade dit OC setup igen og tweake videre. Det sparede rigtig meget tid under vores OC test.

 

hamderD
 
Elitebruger
Tilføjet:
14-02-2009 10:22:29
Svar/Indlæg:
7263/260
Rigtig god test, god billeder og ja, fedt bundkort må man sige 🙂


mathiasm87
 
Elitebruger
Tilføjet:
14-02-2009 13:52:24
Svar/Indlæg:
626/77
lækkert kort.. jeg bestiller det idag og håber det køre lige så godt som du siger polarfar... glæder mig til og se hvad det kan 🙂


saiot
 
Elitebruger
Tilføjet:
14-02-2009 16:00:51
Svar/Indlæg:
7111/480
syns der mangler et max Bus speede eller er det mig der ikke kan fine det ? er jo godt nok det kan oc en Xstrem model godt op men er jo ikke ale der har det så er det jo rimlig bekdig af se hvad den max kan i bus spedde syns jeg 🙂


zound
 
Superbruger
Tilføjet:
14-02-2009 16:09:32
Svar/Indlæg:
537/9
ja under oc , når det er bundkort skal vi bruge en max bus speed 🙂

Ellers en fin test med gode billeder, og nice bundkort

Komplett har den vidst også som demo til 2k


Pederrs
 
Elitebruger
Tilføjet:
15-02-2009 01:12:42
Svar/Indlæg:
1198/35
Jep det er virkelig et lækkert kort, har selv kørt med det et godt stykke tid.

#3 + 4
Jeg har lavet en del tests med en 920'er mht. Bclk. Jeg har haft det oppe og køre 221 MHz:
http://www.octeamdenmark.com/f...


mathiasm87
 
Elitebruger
Tilføjet:
16-02-2009 11:17:08
Svar/Indlæg:
626/77
juhu mandag så kommer tingene måske idag 🙂


vicster
 
Superbruger
Tilføjet:
23-02-2009 07:47:10
Svar/Indlæg:
178/40
Super Lækkert board.. det hele er lidt tight fit men ellers for de kræsne kan det klart anbefales.