Test:
Følgende testsetup/maskine er benyttet til testen af kortet:
- Chieftec bigtower kabinet med 2 x PAPST og 2 x Sharkoon 80 mm. blæsere
- HKC USP7630 630 Watt PSU, SLI-ready – måtte udskiftes til Tagan 900 Watt PSU
- FoxConn DigitaLife A79A-S AM2 motherboard med AMD 790FX chipset
- Zalman CNPS 9500 AM2 low noise køler
- AMD Phenom II AM2 Z940 Quad Core 3Ghz CPU
- 2 X G.Skill 512 megabyte ramklodser – DDR-2
- 2 X Corsair 512 megabyte ramklodser – DDR-2
- 1 X Western Digital Raptor HDD - 74 gigabyte, 10.000 RPM 16 MB cache harddisk
Eksternt, professionelt KWh-meter fra elektriker til måling af Watt totalforbrug på testmaskinen og dennes monterede grafikkort, til test og referencetests. Jeg har valgt, at bruge et professionelt Watt-meter der måler hele maskinens strømforbrug, frem for at måle grafikkortenes da disses afgivelse af varme har stor betydning for hele maskinens samlede strømforbrug.
Software benyttet:
- OS: Windows XP Professional 32-bit SP3, fuldt opdateret
- Grafikkortdriver: NVIDIA WDM-referencedriver, version 182.50
Testsoftware:
- 3DMark06 – med antialising og anisotropisk filtrering
- HOC:ETQW benchmark tool – der er benyttet HOC Outskirts map, full screen, max settings
- UT3Bench - der er benyttet DM-Sanctuary map, 12 bots, sound, full screen, max. details
- Devil May Cry 4 benchmark – max. settings, MSAAx8
- Crysis Benchmark Tool – high settings, time of day 9
- World of Warcraft: Wrath of The Lich King – Ultra settings, max. camera distance macro
Selve testen:
Her ser i nogle grafer over hvordan Palit GTX-275 896 yder, set i forhold til flere forskellige referencekort. Som vanligt, er højere tal bedre end lavere tal, da vi måler FPS/Frames per Second og benytter testtools der benytter stigende værdier:
Vi lægger ud med den vanlige 3DMark06 test:
Fulgt op af et udvalg af 3D-spil benchmarks, der har til formål at presse kortet til det yderste:
World of Warcraft IRL-gaming testresultater, samt testsetup:
Til World of Warcraft testen er benyttet en dedikeret 6mbit/512kbit ADSL-forbindelse, som ikke har været påkoblet andre computere. Linien er direkte forbundet til PC’en og firewallen er opsat i højtydende router/switch og ikke kørende på test-PC’en. Der er benyttet kabelforbindelse og ikke trådløst netværk. Forbindelsen bærer iflg. speedtest.net effektivt 5.9-6 mbit download og 490-500 kbit upload. Antivirus har været deaktiveret, men MSN og Ventrilo aktiveret for, at simulere normal WoW gaming.
VSYNC-mulighederne i WoW har alle været slået fra. Og der er målt frames med WoW’s indbyggede framemeter. Disse er noteret og ud fra dette er der lavet et gennemsnit. Målingerne er foretaget sent om aftenen/natten, hvor der er færrest på serveren til, at belaste grafikken og netforbindelsen til serveren. Arathor Realm server er brugt til testen. Characteren benyttet er en LVL 80 fuldt episk udstyret resto/balance druide der har ”Epic Fly Form”, samt episk ridetiger til tests ved rundridning i Dalaran Sanctuary hovedstad. Alle tests er udført i Northrend, med settings sat til ULTRA MODE, alle effekter slået til og sat til maksimum muligt og benyttende max. camera distance macro/addon, samt zoomet helt ud til maksimum. Latency til serveren har på alle tidspunkter været følgende:
Gennemsnitligt: 89 - 250 msecs, med en median på ca. 130 msecs. Har 130 msec forbindelse til serveren, eller lavere ikke været muligt har testen været udskudt, for at sikre validitet. Dailyquests brugt har været følgende: ”Blowing Hodir’s Horn” og ”Hot and Cold”, samt ”Defending Wyrmrest Temple”. Der er blevet trukket 1-2 Azure Dragons og 2-3 Azure Drakes pr. test.
Resultater for Palit GTX275 896 meg: 15-25 frames/Dalaran - 18-40 frames dailies - et glimrende resultat i WoW-testen!
Graf med referencesammenligninger:
Ser man på brug af WoW så ved alle WoW-spillere, at framelag kan være afgørende i raids, eller PVP/PVE. Og her yder Palit GTX-275 fuldstændigt acceptabelt for sin kategori af kort med en ganske stabil FPS og høj ydelse.
Jeg kan derfor konkludere, at Palit GTX-275 896 yder fortræffeligt ved brug i spil af enhver slags og type. Jeg har testet med flere forskellige aktuelle, moderne, samt ældre spil af forskellige slags. Og konklusionen er helt tydelig hér - man får stabile framerates og en særdeles god ydelse ud af Palit GTX-275 896.
Overclocking:
Kortet overclocker uden problemer ganske pænt. Jeg har testet ved, at skrue op for blæsernes rotationen til 100%, da kortet ellers ikke får skruet op kontinuerligt selv, før det crasher maskinen, i overclocket tilstand. Der er testet med Crysis Benchmark i 1680x1050 16Q, high settings, 45 loops/35 minutter. Testen er udført ved, at jeg stille og roligt har skruet op for GPU-core, shaderenheden og kortets RAM, indtil jeg har fundet alle 3’s smertegrænse. Der er testet, til der optrådte seriøse farvefejl, grafikfejl og artifactfejl, eller maskinen crashede under afviklingen af de 45 Crysis loops.
Resultaterne af OC-testen af kortet taler nærmest for sig selv. Man får et stabilt OC til rimelige penge – dog ikke helt problemfrit. Blæserne må sættes manuelt til 100%, siden være pillet af kabinettet og en strømforsyning langt over producentens anførte krav måtte benyttes. Benyttes en strømforsyning som lige kan drive kortet ved normal brug, crasher dette maskinen med det samme, ved bare 10 MHz overclocking, eller mere en 15-30 minutters brug under høj belastning.
Overclockning-testen blev gennemført således:
Tools brugt:
- RivaTuner version 2.24
- GPU-Z version 0.3.34
- Crysis Benchmark Tool version 1.0.0.5
Og vi har overclocket “fra og til” således hér:
Skema over overclockingen:
Overclocktest:
|
Normalværdier:
|
OC-værdier:
|
MHz overclock:
|
Procentgrad OC:
|
GPU clock:
|
633 MHz
|
721 MHz
|
88 MHz
|
13,9 %
|
Shader Unit clock:
|
1404 MHz
|
1549 MHz
|
145 MHz
|
10,32 %
|
Memory/RAM clock:
|
1161 MHz
|
1260 MHz
|
99 MHz
|
8,52 %
|
Et meget flot resultat synes jeg, ved brug af RivaTuner, som de fleste tekniske personer, vil kunne finde ud af at bruge. Jeg vil betegne overclocking-resultatet, som brugbart i produktion (real life gaming/design). Dette mener jeg, da kortet holder temperaturerne acceptable. Der måles 55 grader på GPU og Shaderunit, samt ca. 50 grader på PCB og memory. Dog skal blæserne køre på belastende 100%. Og som nævnt tidligere, larmer dette kort helt uacceptabelt meget med blæserne sat til bare 60%. Jeg vil konkludere, at Palit GTX-275 896 overclocker ganske pænt – også selvom Palit har monteret egen vertikal køleløsning og ikke en radial referencekøleløsning. Kortet klarer nogle fine %-er ved overclockning. Produktet har derfor et godt potentiale, for folk der kan lide at pille ved den dybereliggende finjustering og overclockning. Specielt da selv ”tortur-benchmarkingen” forløb uden crashes, grafikfejl, renderfejl, eller overophedning af nogle af kortets zoner. Da kortet er meget følsomt for selv de mindste indstillinger på GPU, Shader og Memory, er der lagt op til mange timers underholdning, hvis man vil finde lige præcis sit eget systems og grafikkorts specifikke grænser.
Her er et screenshot fra GPU-Z temperaturmålingen efter gennemførsel af Crysis benchmark, 15 loops (11,25 minutter) i opløsning 1680x1050 max. settings, foretaget 3 sekunder efter testen afsluttede, hvor kortet var overclocket til det maksimalt mulige på denne testmaskine:
Resultater af Crysis benchmark med og uden OC:
1650x1050, max. settings, overclocket |
45.83 FPS |
1650x1050, max. settings, fabriksclocket |
40.53 FPS |
En forskel på "hele" 5.3 FPS. Der er altså ikke tale, om de vilde resultater, rent FPS-mæssigt ved min overclockingtest af Palit GTX-275’eren.
Men rent procentmæssigt giver det en øgelse i FPS på 14.38%. Så anskuer man resultatet i procenter, så yder Palit GTX-275 896 glimrende under overclockning! Man bør altså ikke altid se på kun de rå tal, men også huske at tænke i procenter for at få hele billedet med :)
Temperatur og blæserhastighedsmålingerne taler for sig selv i overclocking-testen. Det tegner ikke på der er ret meget mere OC og tweaking potentiale i Palit GTX-275 896, end det jeg har opnået i min gennemgang af kortet. Og temperaturerne på kortet OC’et og uden OC, ligger da heller ikke særligt langt fra hinanden. Ydelsesmæssigt er der altså ikke meget at hente, ved OC af kortet, rent FPS-mæssigt i højere skærmopløsninger og grafikkvalitet. Men går man op i overclocking og procentværdier, så er der rent faktisk en del at hente hos Palit GTX-275 896. Med vandkøling eller ekstremkøling vil kortet ganske givet kunne yde endnu bedre, end det jeg har kunnet opnå.
Selvom jeg tvivlede en del på køleløsningens formåen, må jeg sige, at kortet faktisk både overclocker og holder temperatur ganske udemærket, med sin fabrikskøling. Denne må dog sættes til 100% (meget) støjende rotation for, at kortet ikke skal gå ned under overclockningen. Med standardindstillinger på blæserne går testmaskinen ned efter ganske få sekunder i Crysis benchmarken - og det også selvom der kun overclockes rimeligt "småt".
World of Warcraft temperaturtest NON-OC til sammenligning:
Her er et shot fra GPU-Z temperaturmålingen efter 30 minutters kontinuerlig spil i World of Warcraft: Wrath of The Lich King, i 1680x1050 ULTRA settings, brugende max. cam distance macro/add-on, non VSYNC, havende udført Hodir Dailies x 2 og Wyrmrest Temple Daily x 1 flyvende, fighting 1 dragon + 3 drakes, foretaget 3 sekunder efter testen afsluttede:
Jeg kan kun konkludere, at Palit GTX-275 896 yder helt fantastisk indenfor sin klasse! Men alle gode ting kommer som sagt ikke uden omkostninger. Og i dette tilfælde er omkostningerne larm, varme og et højt strømforbrug.
Vi springer derfor hastigt videre til konklusionen af vor test af Palit GTX-275 896, da vi nu har fået et dybt kendskab til dette ... Desuden mange tak til Emillos for lån af Excel-skema til grafer!