Layout / Design
Kortet er udstyret med Nvidias standard køler, og dette er altså en ordenlig moppedreng. Normalt er et grafikkort helt dækket af plastic, men på dette kort kan man se en del af køleren. Det store stykke aluminium, der ummidelbart ligner pynt er faktisk en del af heatsinken, og som man kan se, så stikker 4 ud af 5 heatpipes ud af toppen. Nogle vil nok sidde og tænke, at dette måske er lidt overkill, men dette er en nødvendighed, fordi GTX-480 har en TDP på enorme 250 Watt, hvilket til sammenligning, er 62 Watt mere end HD 5870.
På billedet kan man se den store køler, der udelukkende køler GPU chippen. Under den sidder der nemlig endnu en køler(aluminiumsplade), denne sørger for at de 12 ramblokke, også bliver kølet ned. Airflowet leveres af en enkelt radialblæser, der ikke alene trækker kold luft ind fra forsiden af kortet, men også bagsiden hvor der er 2 lufthuller, Nvidia benyttede samme trick på GTX-295. Som man kan se, er det muligt at afmontere den øverste del af plasticskjoldet, dette er ret smart, fordi det nu er meget lettere at rengøre køleren for støv. Man kan bruge enden af en flad skruetrækker eller trykke ind på skjoldet når det skal fjernes.
Hvis man kigger på bunden af kortet, finder man de 2 strømstik et 8-pin samt et 6-pin, disse er ganske enkelt nødvendige, når der skal leveres 250 Watt og massive 42 Ampere. Dette betyder også at GTX-480 for de flestes vedkommende, ikke kan benyttes som opgraderingskort til en ældre maskine, da Nvidia anbefaler, at man har en strømforsyning på mindst 600 Watt. Og så vil jeg lige nævne, at det er en meget god ide at have et kabinet med et ordenligt airflow, samt at det absolut ikke kan anbefales at montere kortet i en LAN-boks eller HTPC, da størstedelen af disse formentlig ikke vil have tilstrækkeligt airflow.
Grunden til at jeg nævner dette er, at dette grafikkort bliver varmt, meget meget varmt, faktisk er udstødningsluften fra køleren så varm, at jeg var nød til at åbne vinduet kl 12 om aftenen, fordi lokalet jeg opholdte mig i blev varmet op til over 26 grader.
Så hvor varmt bliver kortet så? Jo i idle er problemet knapt så stort, her ligger det på meget normale 37 grader, hvor det i øvrigt er meget stille, og kun lige kan høres. Men under load ændrer billedet sig helt, temperaturen stiger til 87 grader, og køleren spinder op til noget, der lyder som et propelfly ude horisonten, dog er det altså ikke så slemt, som jeg måske fik det til at lyde. Fordi selvom lyden af blæseren er meget høj, i forhold til næsten alle kort jeg kan komme i tanke om, så er det ikke en så høj tone, og derfor er det mere behageligt at høre på. Eksempelvis så kan en 120mm blæser og en 80mm blæser godt larme lige meget målt i decibel, men 120eren vil ofte være mere behagelig at høre på. Hvis der er nogen derude, som har prøvet og sidde ved siden af et HD 5970, der benchmarker, så larmer GTX-480 faktisk en lille smule mindre. Efter at have overclocket kortet testede jeg det igen, for at se om køleren kunne klare dette på længere sigt, og her ramte jeg en temperatur på 93 grader med blæseren under grafikkortet sat på fuld skrald og grafikkortets egen blæser på 80%. Man kan også vælge at skrue blæseren på grafikkortet op på 100% under overclock, men så anbefales det at spille med høreværn eller lign.
I fronten af kortet finder vi 2 stk. DVI tilslutninger, samt en mini-HDMI, Nvidia har tilsyneladende ikke valgt at benytte den nye display port standard.
Jeg har her indsat et billede af kortet monteret i min computer, og til de af os der synes, at et grafikkort godt må se flot ud, så er det altså ganske imponerende at se på.
Mål og vægt:
Vægt: 910 gram
Længde: 27 cm
Bredde: Dual slot bredde (3.5/4cm)
Det skal også nævnes, at kortet pga. de 4 heatpipes er ca. 1 cm højere end et normalt grafikkort.