Test og i brug
For at kunne få det bedst mulige indtryk af, hvordan Galaxy Nexus er som hverdagstelefon, har jeg lagt min egen Nexus S (forgængeren til Galaxy Nexus) på hylden og benyttet Galaxy Nexus som min primære telefon i testperioden.
Ud over den fysiske forskel, mærker man hurtigt der er tale om en smartphone med dual core processor og med et helt nyt styresystem. På Nexus S er brugeroplevelsen, navigation mellem apps og at skifte imellem vinduer, ikke altid helt så flydende som man kunne ønske. Interfacet på Galaxy Nexus kører derimod alt fuldstændig flydende, og man kan virkelig mærke, at der ikke er bygget oven på den originale software, og at hardwaren der ligger bag også er i orden.
Takket være hardwaren inde bag ved, er der heller ikke meget ventetid, når det gælder om at indlæse og spille forskellige spil. Det samme gælder når der skal hentes indhold i form af nye apps eller f.eks. en video fra YouTube. Efterhånden er vi kommet op på et ydelsesniveau, hvor man ikke som bruger sidder og længes efter den næste generation, for at få en bedre og mere flydende oplevelse.
Et sted er der dog lidt ventetid, og det er når vi kommer ind i browseren - specielt når flash er slået til. De fleste sider hentes relativt hurtigt, men der kan dog forekomme lidt hakken, når der scrolles op og ned eller zoomes ud og ind. I forhold til mange andre smartphones jeg har haft i hånden, er disse problemer dog i småtingsafdelingen og noget de fleste sagtens bør kunne leve med. Selv om Android modsat konkurrenterne understøtter flash i browseren, vil jeg råde til at man ikke slår det til, med mindre man skal bruge det til noget specifikt. At slå flash til, har en mærkbar negativ effekt når der skal indlæses websider, og når nogle folk mener at flash ikke hører hjemme på små mobile enheder, har de nok til en hvis grad ret i det.
Googles nyeste version af Android er ikke perfekt, men folkene i Mountain View har overordnet set gjort det rigtig godt. En ting har de dog glemt, og det er den danske ordbog. Ganske vidst er det ikke svært at finde en dansk ordbog på Google Play (ja det hedder Googles app butik altså nu), men når Google nu har tænkt på så mange nye ting, så burde de også have tjek på de helt grundlæggende ting.
Strømforbrug
Før mobiltelefonerne begyndte at blive "smarte", kunne man snildt gå flere dage uden at behøve at være i nærheden af en stikkontakt - med mindre selvfølgelig man snakkede i den konstant. I specifikationerne angives Galaxy Nexus til at kunne give op til 15 timers taletid eller 150 timers stand by tid, men ikke overraskende har dette ikke meget med virkeligheden at gøre.
I forhold til nytidens smartphone-standard, telefonens store skærm og kraftige indmad holder Galaxy Nexus dog i mine øjne rimeligt på strømmen. På en helt almindelig dag, hvor der blev tjekket mail, downloadet podcasts via WiFi samt talt, SMS'et og anvendt navigation en smule, kunne jeg ved dagens afslutning konstatere at telefonen havde været afkoblet strøm i 16 timer, og stadig havde ca. 20 % strøm tilbage at gøre godt med. Med lidt mådehold fik jeg batteriet til at holde i knap to dage, men så brokkede telefonen sig også højlydt over min manglende omsorg for dens energiniveau.
For at gå lidt videnskabeligt til værks, blev batterilevetiden til sidst testet med uafbrudt afspilning af en MP4 video, lige indtil den gav helt op og lukkede ned. Det kom der faktisk 6 timer og 21 minutters afspilning ud af, så underholdningen skulle være sikret næsten hele vejen over Atlanten, hvis man skulle forvilde sig ind i en flyver til Nordamerika. Overordnet synes jeg batterilevetiden lever op til hvad man måtte forvente, men direkte imponerende er det altså ikke, at man skal have sin egen generator med, hvis man skulle formaste sig til at forlade civilisationen mere end et par dage.