Korrekturlæser: 
Billed behandling: 
Oversættelse: 

Pristjek på http://www.pricerunner.dk 
Produkt udlånt af: Sd-Data A/S
DK distributør: Sd-Data A/S
Produktet er venligst udlånt af: http://www.AOpen.com
Produktet distribueres i DK af: http://www.TechData.dk
Link til producentens website: http://www.AOpen.com

Intel 915P chipsæt





Med fremkomsten af dette nye chipset markeres som tidligere nævnt fremkomsten af en hel række af nye teknologier. En oversigt på nogle af forskellene på 915P Grantsdale chipsettet og de lidt ældre chipset kan ses på følgende billede.



Går vi lidt ind i tabellen ses det, at Intel High Definition Audio er at finde på alle de nye chipsets. Hvad der ikke fremgår af tabellen er, at sydbroen skal være kombineret med et lyd codec, der understøtter High Definition Audio for at fungere med alle features. Det er altså værd at kigge godt efter inden man investerer i nyt bundkort, hvis man vil have alle lækkerierne fra High Definition Audio med. Typisk vil den "ægte" vare kun være at finde på 925X baserede bundkort.

Udover lyden er Gigabit LAN også en gennemgående feature på alle de nyligt fremkomne chipsets og vi ser også, at PCI Express er den eneste type grafikkort der understøttes. Altså er det nødvendigt med et nyt grafikkort, hvis man gerne vil skifte bundkort.

Endnu en af de nye teknologier, der har været talt mangt og meget om gennem de sidste par måneder er DDR2 RAM. Intel har helgarderet sig idet det kun er på 925X bundkortene det er et krav, at man investerer i DDR2. Udgaver baseret på 915 Grantsdale chipsettet fås til både DDR2 og også de ældre almindelige DDR RAM. Enkelte bundkortsproducenter har valgt, som da vi skiftede fra SD-RAM til DDR-RAM, at sætte sokler til begge typer på bundkortene, for dermed at give folk mulighed for en evt. senere udskiftning af deres RAM.

Går vi lidt tættere på selve chipsettets opbygning ser det ud som følger.



Fælles for alle de nye chipset til Socket 775 er, at de har en ny og forbedret sydbro kaldet ICH6 i modsætning til den tidligere ICH5. Indbygget i ICH6 er som tidligere nævnt High Definition Audio med mulighed for op til otte separate lyd kanaler.



Derudover er der også support for op til fire S-ATA porte, mod de tidligere kun to i ICH5. Ydermere så supporterer de ikke kun harddiske, men nu også optiske drev. Det er dog stadig kun S-ATA 1 med hastigheder op til 150MB/s, som er indlagt i chippen.

Udover standard ICH6 sydbro chippen, fås der i stil med den "gamle" ICH5 chip også specielle udgaver, bl.a. ICH6R med support for RAID0, 1, og 0+1 og også en ICH6W/RW, som skulle have indbygget Wireless teknologi. Rygterne vil dog vide, at Intel endnu ikke har helt styr på denne trådløse teknologi endnu.

Et stort minus ved chipsettet her efter min mening er, at det kun understøtter én IDE kontroller. Det vil sige, at har man eks. Et DVD-drev og måske en brænder, ja så er der ikke plads til ens IDE harddiske og man skal ud og anskaffe en kontroller til disse. Jeg har meget svært ved at se hvorfor det skulle være så svært lige at putte bare en IDE kontroller mere på. Det må formodes, at ikke alle endnu har skiftet til S-ATA diske.

Det var lidt om alt det nye indeholdt i chipsettet, så lad os kigge nærmere på softwaren og BIOS.