Test: Linksys WRT150N og WPC300N

Netværk d.  26. september. 2007, skrevet af Klavs S 7 Kommentarer.  Vist: 14614 gange.

Korrekturlæser: 
Billed behandling: 
Oversættelse: 

Pristjek på http://www.pricerunner.dk 
Produkt udlånt af: Linksys
DK distributør: Linksys
For ikke lang tid siden testede vi Linksys WRT300N router i version 2. Første version var kun forbeholdt det nordamerikanske marked, så version 2 var det altså det første vi så til Linksys pre 802.11n produkter her i Europa.
 
Linksys WRT300N var en blandet oplevelse, der udmærkede sig med høj hastighed så længe at netværket var uden kryptering, men når man benyttede WPA2-kryptering, så faldt hastigheden drastisk.
 
En noget mere jævn fordeling af kræfterne ville være ønskværdigt og måske derfor har Linksys hurtigt fået udvidet deres serie af draft 802.11n produkter. Alle produkterne kendes nemt på at modelbetegnelsen slutter med et ”-N” og indtil videre har det båret frugt i en store- og en lillebror til WRT300N. Storebrormodellen hedder WRT350N og byder blandt andet på mulighed for at koble en ekstern harddisk til routeren og dermed lave sin egen NAS-løsning.
 
Lillebrormodellen har ikke denne funktionalitet, men ligner designmæssigt en mere strømlinet og elegant draft 802.11n løsning end WRT300N.
 
Først og fremmest har Linksys denne gang fået designafdelingen med på råd og det har skabt en router, der absolut tåler at blive vist frem. Væk er WRT300N-modellens store pladelignende antenne – i stedet er der to små antenner – én i hver side.

Størrelsesmæssigt er der også sket fremskridt. WRT150N er omkring to tredjedele af størrelsen på WRT300N – hvis ikke mindre endnu. Routeren er stort set kvadratisk og bund og top er i Linksys’ nye – og ganske nydelige – sølvfarve. Midt på routeren er farven sort og her finder vi også routerens dioder, der giver brugeren statusinformation.

Dioderne sidder bag et sort panel midt på forsiden og starter fra venstre med en diode, der indikerer at der er strøm på og tændt for routeren. Dernæst sidder en række med fire dioder, der hver indikerer om der er aktivitet på en af de fire ethernetporte.
Næste diode indikerer om routeren har forbindelse til internettet – egentlig indikerer den blot om WAN-porten er forbundet.
 
Næstsidste diode fortæller om der foregår aktivitet trådløst. Endelig fortæller sidste diode om der er kryptering på netværket. De syv første af disse dioder er grønne – dioden for at symbolisere om netværket er krypteret er derimod orange.
 

Bagpå routeren har man seks udtag – det første er til strømforbindelsen, imens de fire næste er RJ-45 stik til netværk. De sidste stik er også af denne type, men til internetforbindelsen (WAN). Endelig er der en reset-knap bagpå routeren.
 
Den sidste knap vi finder er øverst på routeren – denne er markeret med et ”reserved” klistermærke og Linksys siger selv at dette er en ekstra knap, der indtil videre ikke er tilkendt en funktion. Ellers er toppen markeret med et tydeligt Linksys-logo og så er toppen perforeret, således at routeren kan komme af med varmen. Det samme ser vi i bunden af routeren og på dennes sider. Alt i alt et flot design, hvor eneste umiddelbare anke er at der i bunden ikke er mulighed for at routeren kan væghænges med skruer – samme begrænsning fandt vi desværre på WRT300N og den kan være ærgerlig for dem, der gerne vil have udstyret op at hænge frem for at det eksempelvis fylder på gulvet.

Med hensyn til routerens gode muligheder for gennemluftning, så kunne man foranlediges til at tro at routeren var en slømsluger. Vi kan dog hurtigt afkræfte dette. Undervejs i testen målte vi routerens strømforbrug og fandt det noget lavere end hvad vi ellers har set. WRT150N brugte mellem 15 og 25 % mindre strøm end ASUS WL-500g og WRT54G v1.1 – begge routere, der baserer sig på 802.11g standarden og dermed på papiret skulle være markant langsommere end denne – ikke dårligt.

 
At WRT150N ser ud til at kunne klare sig med forholdsvis lidt strøm får man styrket sin antagelse i, når man pakker strømadapteren ud. Denne er nemlig halv størrelse af hvad man normalt ser. En fiks lille strømadapter, som Linksys har fået farvet grå – så den passer til routeren – og så har den en grøn diode, der fortæller om der løber strøm igennem. Den er fiks og understreger at Linksys har haft designafdelingen med på råd.
 
Resten af pakken indeholder et startkit med en CD, en Quick Installation Guide, en manual og et netværkskabel.

 
Thomasth
 
Superbruger
Tilføjet:
27-09-2007 14:09:55
Svar/Indlæg:
86/16
Hej har lige læst denne artikel og jeg var lidt spændt på hvordan Linksys WRT150N og WPC300N klare det med hensyn til hvor god signal og hastighed over længer afstand. Grunden til det er at jeg lige har sat et trådløs netværk op for min bror med
802.11g udstyr. og det var ikke nogen succes, vi har probs med signal og hastighed, dårlig signal= dårlig hastighed, køre kun 5-16 Mbps. Min brors trådløs
netværk består af 2 stationær pc'er og en bærbar og en netopia router fra cybercity
den ene stationær har indbygget netkort og til den anden har vi købt en belkin pci trådløs netkort til 499,- . Det skal lige siges at han bor i et ganske almindelig mure
stens hus hvor max afstand til de 2 stationær er på 12m, det sjove er at hans bærebar lige meget hvor i huset køre med fuld skrald 54 Mbps og god signal.Har prøvet at fjerne alt sikkerhed for at se om det skulle give et bedre resultat men nej det gjorde det ikke. Jeg savner lidt information om hvor god signal der er på Linksys's udstyr og om det holder hvad de skriver nemlig at rækkevidden skulle være
12 gange i forhold til 802.11g udstyr, hvis det passer så kunne det måske være noget for min bror, for sådan som hans netværk køre nu dur bare ikke 😩


Klavs
 
Elitebruger
Tilføjet:
27-09-2007 18:47:36
Svar/Indlæg:
437/341
Hej Thomasth

Hvis den bærbare kører med fuld hastighed over samme afstande som de stationære har og de ikke gør, så er jeg ikke så meget i tvivl om at det er netkortene i de stationære som er synderne. Ofte har jeg dog oplevet at en stationær PC kan få lidt problemer fordi det trådløse netkort sidder "gemt" bag på PC'eren.

Omkring rækkevidden, så har den for dette udstyr og også Trendnets draft 802.11n udstyr været rigtig god, men det er ikke meget bedre end rangemax, enhanced 802.11g og lignende udstyr. 12x rækkevidde holder i hvert fald ikke i praksis, hvis man tester i et hus eller en lejlighed, men tester man i fri luft og frit udsyn tror jeg nok muligheden skal være der. Det giver bare ikke så megen mening, da man ikke vil have dette som brugsområde i det daglige.


Thomasth
 
Superbruger
Tilføjet:
27-09-2007 21:17:48
Svar/Indlæg:
86/16
Hej Klavs S

Kan du anbefale et godt trådløs netværkskort ?
Et alternativ til han skal ud og købe netværkskort til 2 stationær er at han flytter telefon stikket ned til de 2 pc'er så routeren står lige ved siden af ,men det koster 1000,- at få Tdc til at komme og gøre det :'-(



Klavs
 
Elitebruger
Tilføjet:
28-09-2007 16:50:35
Svar/Indlæg:
437/341
Vi har tidligere testet et fra US Robotics og det klart et bud på en løsning. 🙂

Link: http://hwt.dk/literaturedetail...


Thomasth
 
Superbruger
Tilføjet:
30-09-2007 17:48:43
Svar/Indlæg:
86/16
Tak 🙂


Ascanius
 
Elitebruger
Tilføjet:
30-09-2007 19:29:45
Svar/Indlæg:
725/128
Jeg syntes man skulle forbyde al salg af draft og vente til det endeligt bliver godkendt.

Det laver jo ikke andet end at ligge eksisterende netværk ned fordi det jammer.

Totalt smagsløst-


bitman2
 
Overclocker
Tilføjet:
27-01-2008 12:55:45
Svar/Indlæg:
193/40
hva er der no'en har har testet hvor stor overføringskapaciteten er på lan--wan for begge maskiner. Det er fint nok at teste wlan- lan, men det som virkeligheden er lige så vigtig er om hvorvidt dens interne routers kapacitet er stor nok.

Generelt er routernes cpu'er nemlig for små til at kunne klare at route så store mængde data hvilket gør at at routerens virkelige overføringskapacitet er mindre end hvad den kan klare over wlan-lan.